Sektörel

Manisa OSB yeni genişleme alanı için bakanlık onayı bekliyor!

Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Ar-Ge ve Teknoloji Merkezi, Yüksek Öğrenim Merkezi, Spor Merkezi ve 3 bin konuttan oluşan yeni genişleme alanı için bakanlık onayı bekliyor...


Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Ar-Ge ve Teknoloji Merkezi, Yüksek Öğrenim Merkezi, Spor Merkezi ve 3 bin konuttan oluşan yeni genişleme alanı için bakanlık onayı bekliyor. Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Türek, proje ile yerel bir TÜBİTAK oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. 


MANİSA Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB), 5 bölgesiniıi yüzde 100 doluluk oranına ulaşması nedeniyle 6'na Bölge'yi faaliyete geçirmek üzere harekete geçti. MOSB Yönetimi, Ar-Ge ve Teknoloji Merkezi, Yüksek Öğrenim Merkezi, Spor Merkezi ve 3 bin konut projesinin yer alacağı 6'na bölgede inşaat çalışmalarına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan beklediği onayın gelmesinin hemen ardından başlayacak. 


Geliştirdikleri projelerle hem yıllarca dışarıya verilen beyin göçünü tersine çevirmeyi hem de yeni bir TÜBİTAK, yeni bir ODTÜ oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden MOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Türek, "Biz bugünün yanında gelecek için de adımlar atmaya başladık. Bunun için ilk etapta konut projesini yaptık. 


Burada amaç işe alacağımız insanların Manisa'da ikamet etmelerini sağlamak. Diğer taraftan OSB'yi 6 ve 7'nci kısım olarak büyütmeyi planlıyoruz. Bunun için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na gerekli başvurulan yaptık. Yeni bölgede 'Ar-Ge ve Teknoloji Merkezi, Yüksek Öğrenim Merkezi ve Spor Merkezi kuracağız. Manisa OSB için en önemli merkez Ar-Ge ve Teknoloji Merkezi olacak. Buradaki amaç yerel TÜBİTAK oluşturmak. Bölge firmalarımın ihtiyacı olan teknolojiyi üreteceğimiz dünya çapındaki bilim adamlarımızı tekrar ülkemize kazandıracağımız bir Ar-Ge merkezi yapmayı planlıyoruz. Neden ülkemizde bir silikon vadisi olmasın, bu sayede yurt dışma olan beyin göçünü tersine çevirebiliriz. Ayrıca buraya yapacağımız lojman konutlar ile hem OSB'nin Manisa'ya yaratmış olduğu yükü hafifletmek hem de bölgeye gelen çalışanların geçiş döneminde burada konaklamalarını sağlayarak, sonrasında Manisa'ya yerleşmeleri için adaptasyon sürecini hızlandırmayı amaçlıyoruz"diye konuştu. 


Genişleme, bölgeyi 3'te bir oranında büyütecek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan gerekli vizenin çıkması halinde projelerin yapımı için düğmeye basmaya hazır olduklarını belirten Türek, "5 bölgeli Manisa OSB, 6 ve 7'nci bölgeleri kurmak için gözünü bakanlığa dikti. Bu projelerin hayata geçmesiyle bölgemiz 3'te bir oranında büyüyecek" dedi. Türek bugün için 9 milyon 591 bin 600 metrekare alan üzerine kurulan OSB'nin yeni dönemde 3 milyon 200 bin metrekare alan üzerinde büyü. yeceğini kaydetti. Halen otomotiv rezerv alam olarak ayrılan 4'üncü Kısmı 2'nci Etap dışında bölgede boş yer kalmadığım ve otomotiv dışında yatırım için gelen taleplere olumlu cevap veremediklerini aktaran Türek, "Bu nedenle büyük bir kısmını Ar-Ge merkezi ve sosyal tesis yapmayı planladığımız 6'ncı Kısım için Manisa Valiliği'nin uygun görüşü ile bakanlığa başvuru yaptık. OSB uygulama yönetmeliğinde belirtilen başvuru koşullarına haiziz" açıklamasını yaptı. 


Bu yılın ilk yansı itibariyle yüzde 87, ikinci yansı itibariyle de yüzde 90 doluluk oranına ulaştıklarını belirten Türek, "Gelen taleplere cevap verebilmek için büyüme çalışmalanna hız vermemiz gerekiyor. Geçmişte yapılan genişleme çalışmalarına baktığımızda bir tevsi alarmı hayata geçmesi 5 ila 6 yıl arasında değişiyor. Şu durumda en iyi ihtimalle her şey planlandığı gibi gerçekleşirse bizim 6'na Kısım'da ilk tahsisimizi yapŞu anda toplam 9 milyon 591 bin 600 metrekarelik alanda yer alan OSB'de 7 milyon 150 bin 545 metrekare sanayi parseli bulunduğunu aktaran Türek," Manisa OSB karma bir OSB ancak ağırlıklı olarak beyaz eşya ana sanayi ve yan sanayi ile otomotiv yan mamız 2016-2017 yıllannda gerçekleşecek. Yani biz şu anda bugünü değü 2017 yılını konuşuyoruz. 6'ncı Kısım'ın da bölgemize dahil olması ile toplam alanımız 9 milyon 591 bin 600 metrekareden 12 miyon 901 bin 600 metrekareye çıkacak" şeklinde konuştu. 


Eski fabrika binalarını üretime kazandırdık Manisa OSB'de toplamda 212 tahsisli parsel bulunduğunu bunlardan 175'nin faaliyette 14'ünün inşaat, 14'ününde proje aşamasında olduğunu aktaran Türek, "Bu firmalarsanayi firmaları faaliyet gösteriyor. Bu nedenle, otomotiv ana sanayi ya da büyük bir otomotiv yan sanayi firması için ideal bir yatırım yeri olduğumuzun altın çizmek isterim. Türkiye'de otomotiv yatırımı için Manisa OSB'den daha ideal bir bölge yok" diye konuştu. 30'u yabana menşeli, kendi alanlannda marka olmuş firmala. Aynca kapalı durumdaki tesisleri de sanayiye tekrar kazandırma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bir çok eski fabrika binasını üretime kazandırdık. Yaklaşık 40 bin çalışanı ve 7,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile 900 milyon dolarlık ihracat fazlası veren Manisa OSB'nin ana hedefi yatırımcılann üretim ve lojistik maliyetlerini düşürerek hizmetlerin kalite ve çeşitliliğini artırmak. Ve bu sayede şehrin ekonomik ve sosyal gelişimine ivme katacak yerli ve yabana yatınmcılan bölgeye çekmek" dedi. 


Gülsüm ERDEM EMEN/ Dünya Gazetesi