İmar

Manisa'da imar planlamasında ilçelere işbirliği çağrısı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, "toplantının amaçlarından biri, temel belediyecilik hizmetlerinden bir tanesi olan imar planlama konusunda Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki işbirliğinin hangi düzeyde olacağın

Toplantıda konuşan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, "toplantının amaçlarından biri, temel belediyecilik hizmetlerinden bir tanesi olan imar planlama konusunda Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki işbirliğinin hangi düzeyde olacağını ortaya koymaktır" dedi. 


Manisa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daiıe Başkanlığı tararından Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu'nda düzenlenen toplantıya Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil,

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu. Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Metin Memiş, Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Uluturhan. Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Burhanettin Özey, İtfaiye Dairesi Başkanı Ali Gül. Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Türkgiiler, şube müdürleri, ilçe belediyelerinin imar müdürleri ve teknik elemanları katıldı. 


KANUNLARI UYGULAMAKLA MÜKELLEFİZ 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, 6360 sayılı Kanunla birlikte Manisa'nın artık yeni bir sürece girdiğini belirterek. "Daha önceleri il genelinde mahalli idare niteliğinde olan İl Özel İdareleri, köylerin bir araya gelerek oluşturdukları Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, 6360 sayılı Kanun'un Büyükşehir Belediyeciliğini getirdiği nokta ile bu kurumların tüzel kişilikleri sona erdirilmiştir. İlçe belediyeleri farklı, büyükşehir belediyeleri farklı telden çalar iseler, aynı dili konuşmaz ve bunun için gayret göstermezseler. bizim hizmet ettiğimiz coğrafyaya akılcı hizmetler sunmamız çok da mümkün olmayacaktır. Bugünkü toplantının amaçlarından biri. temel belediyecilik hizmetlerinden bir tanesi olan imar planlama konusunda Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki işbirliğinin hangi düzeyde olacağını ortaya koymaktır. Umuyorum ki bu çalışma sizlerin de ufkunu açacak ve sahada karşılaşılan sorunlardan haberdar olmamızı sağlayacaktır. Hepimiz kanun koyucunun ortaya koyduğu kanuıılan uygulamakla ve uygulamadan başarılı sonuç almakla mükellefiz. Büyükşehir Belediyesi uygulamasında yaşanan aksaklıkları gidermek bizlerin elinde. Aynı hedefe kilitlenerek. kanun yetkiyi kime verdiyse ona uyarak çalışmalıyız. Burada herkes uygulayıcı. Üzerimizde uygulayıcılar olarak yükümlülüklerimiz var. Meclis üyelerimizi hukuki sorumluluk altına sokmayacak önlemleri idareciler ve teknik elemanlar olarak bizler almalıyız. Bunu asla göz ardı etmemeliyiz" dedi. 


BİZLER BİR BÜTÜNÜN PARÇALARIYIZ 

Memiş'in ardından söz alan Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya da. mevzuatla ilgili yaşanan sıkıntılardan söz etti. Yalçınkaya, "Bildiğiniz üzere son yıllarda mevzuatta meydana gelen değişikliklerden dolayı uygulamalarda hepimiz sıkıntı yaşıyoruz. Yani ilçelerimizde özellikle köylerin mahalleye dönüşmesinden kaynaklı sorunlar bir taraftan yürürken, bir taraftan da Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/100000 ölçekli çevre düzeni planlamasında yapılan değişiklikler ve bu değişikliklerin her ilçede ayrı algılanması, yorumlanması ve uygulanmasından kaynaklı farklılıklar bulunmakta. Bizim buradaki toplantıyı gerçekleştirmemizin temel sebebi, öncelikle birlikteliği sağlamak. Bizler bir bütünün parçalarıyız. 6360 sayılı Kanun gereği, ilçe belediyelerin attığı her adımda Büyükşehir Belediyesi'nin yanlarında olması gerekiyor. Bizim kendi açımızdan tespit ettiğimiz uygulamadaki bazı aksaklıklar, farklılıklar ve bizim kendi görüşlerimizi içeren sunumlarımız olacak" dedi. 


OTOPARK GELİRLERİ BÜYÜKŞEHİR'E AKTARILMALI 

Konuşmaların ardından İtfaiye Daire Başkanlığı'nin imar konularındaki uygulamalardan kaynaklanan sıkıntıları. Yangın Önlem ve Eğitim Şube Müdürü Ahmet Kersin katılımcılara aktardı. Kersin, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin imar müdürleri ve sorumlularına itfaiyenin çalışmaları ve imarla ilgili uygulamalarda yaşadıkları sorunlar hakkında bilgiler verdi. Kersin'in ardından Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Uluturhan söz alarak. imar mevzuatının mali boyutları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Uluturhan. otopark bedelleri konusunda 6360 sayılı Kanun'un Büyükşehir Belediyesi'ne yetki verdiğini hatırlatarak, ilçelerdeki otoparklardan tahsil edilen gelirlerin Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı otopark hesabına yatırılması gerektiğini söyledi. 


KAÇAK YAPI DENETİMLERİ SIK YAPILMALI 

Son olarak İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu söz aldı. Daire başkanlığının çalışmalım ve teşkilat yapısı hakkında bilgiler veren Köroğlu, yapı denetimleri ile ilgili çalışmaların yapıldığını, gelen talep üzerine ikinci kez bu denetimleri gerçekleştireceklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Otopark Yönetmeliği hazırladığını da ifade eden Köroğlu, "Bu yönetmelik meclisimizde oylanıp. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Kaçak yapılarla ilgili de. ilçe belediyelerimizden istediğimiz. kontrollerini sık bir şekilde yapmalarıdır. Bunun dışında yapı kullanma izin belgeleri hazırlama aşamasında taşınmazların yerlerinde bizzat kontrollerinin yapılmadığını tespit ettik. Lütfen bu kontrolleri yaparken, projeleriyle beraber yerinde kontrol yapılması ve bu kontrollerin de uzman desteğiyle yapılmasını istiyoruz" dedi. 


KATILIMCILAR MEVZUATLA İLGİLİ SORUNLARINI AKTARDI 

Köroğlu'nun konuşmasının ardından Harita Planlama Şube Müdürü Müge İlgaz Yolcu, bir sunum gerçekleştirdi. Toplantının sonunda katılımcılar. imar planlaması, imar mevzuatı, mevzuatta yaşadıkları sorunlarla ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya ve İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Türkan Taş Köroğlu'ya sorular yöneltti. Düzenlenen toplantı nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden katılımcılar, bu tür toplantıların periyodik olarak devam etmesi yönünde görüş bildirdi. 


Hür Işık Gazetesi