Manisa'da kentsel yenileme projesi!
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Hafsa Sultan Mahallesinde yapmayı planladığı kentsel yenileme projesi Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayı Meclis Toplantısı'nda gündeme geldi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Hafsa Sultan Mahallesinde yapmayı planladığı kentsel yenileme projesi Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayı Meclis Toplantısı'nda gündeme geldi. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Hafsa Sultan Mahallesinde yapmayı planladığı ve Hafsa Sultan Mahallesinin çehresini değiştirecek olan kentsel yenileme projesi Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayı Meclis Toplantısı'nda gündeme geldi.
Uzun süredir komisyonda bekleyen kentsel yenileme projesinin 1/5000'lik nazım imar planı geçtiğimiz aylarda meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilmişti. Konu ile ilgili söz alan İmar Komisyonu Başkanı Can Mercül, Hafsa Sultan Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı raporunun uzun süredir komisyon gündeminde yer aldığını belirterek, "Biz bu talebi reddederken gerekçemiz 5 binlik planlara itiraz olmasıydı. Bu itirazdan sonra mazbatayı ret yönünde yazdık" dedi.
ÇALIŞMALARIN DEVAM ETMESİ TARAFTARIYIZ
İmar Komisyonu Üyesi Mehmet Palabıyık, İmar ve Bayındırlık Komisyonunun kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ile ilgili raporuna MHP grubunun şerhi olduğunu söyledi. Palabıyık, "Bölgede model oluşturarak vatandaşa anlatalım, ikna edelim ve 4 mahallede sorunu çözelim demiştik. 1 sene önce oy birliğiyle kabul kararı alınmıştı. Mahalledeki vatandaşlarla görüşmeler yapıldı ve 100'e yakın vatandaş taslak çalışmamızı kabul etti. Bu madde kabul edilirse, emekler boşa gitmemiş olur. Biz mazbatayı kabul yönünde çevrilmesi ve çalışmaların devam etmesi taraftarıyız" diye konuştu. Alan ile ilgili geride kalan toplantılarda uzun konuşmalar yapıldığını dile getiren Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ise "Yaklaşık 1 yıl önce 2 adada yapılması gereken düzenleme 15-20'yi buldu. Yaklaşık 100 dönümlük alana ulaşan şu anki imar haliyle 20 ada var. Daha önce Meclis'e getirilen düzenleme 30 dönümü kapsıyordu. Özellikle o bölgede 4'e yakın bir emsal artışıyla bu sorun çözülüyordu. Biz bu işin çözüm yöntemiyle yoğunluk artışına itirazımız var. Benim itirazım şehrin estetiğinin bozulmasına" dedi.
ALTERNATİF ÇÖZÜM SUNMANIZI İSTEDİK
Kanun gereği 30 dönümün altında 5393 sayılı Belediyeler Kanunundaki 73. Madde uygulamasının yapılamadığını vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Aşağı yukarı 10-12 aydır bu taslak duruyor. Teknik ekibimiz size gelip sunum yaptı. Size alternatif çözümünüzü bekliyoruz dedim. 4 tane blok 11-12 katta kalıyor. Diğer bloklar 16 kat oluyor. Sizo bölgenin Belediye Başkanı olarak bunu nasıl çözersiniz? Sizden buna alternatif sunmanızı istedik" dedi. 1/1000'lik planların daha yapılamadığını ancak 1/5000'lik planların geçtiğini kaydeden Mehmet Palabıyık, "O planlar önümüze gelecek daha. Biz bu alanda çalışma şeklimiz netleşsin diye bu teklifi getirdik. Nasıl Yunusemre Belediyesi Laleli Mahallesinde kentsel dönüşüm alanı ilan ettiyse, biz de benzerini yapmak için bu teklifi sunduk" diye konuştu. Konuşmaların ardından komisyon kararı dikkate alınmayarak İmar ve Şehircilik Dairesi'nden gelen yazı oylamaya sunuldu. AKP grubunun ret oyuna karşılık MHP, CHP grupları ve Bağımsız meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
Saruhanlı Kardelen