Manisa'da riskli yapılar yıkılıyor!
Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, "Manisa'da bugün tarihi itibari ile, il genelinde bin 730 bina riskli yapı olarak tespit edildi. Bu binaların bin 236 adedi de yıkıldı. Riskli binaların 3'te 1'i merkezde" dedi.
Riskli alan ve riskli yapı çalışmalarının devam ettiğini bildiren Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, "Manisa'da bugün tarihi itibari ile, il genelinde bin 730 bina riskli yapı olarak tespit edildi. Bu binaların bin 236 adedi de yıkıldı. Riskli binaların 3'te 1'i merkezde" dedi. Riskli alanların belirlenmesinde belediyeler ile birlikte çalışıldığını belirten Yılmaz, Şehzadeler Belediyesi'nin riskli alan çalışmalarının bakanlık nezdinde devam ettiğini, Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda çalışmalarının olduğunu, ancak onaylanan tek çalışmanın, Yunusemre Belediyesi'nin yaklaşık 80 hektarlık alan üzerinde yapmış olduğu çalışma olduğunu kaydetti.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, riskli alan ve riskli yapılara yönelik çalışmalannın devam ettiğini belirterek, riskli yapı olarak belirlenen bin 730 binanın bin 236'sının yıkıldığını söyledi.
ÇALIŞMALARIMIZ BELEDİYELER İLE ORTAKLAŞA
Riskli alanların belirlenmesinde, Büyükşehir Yasası ile birlikte merkezde yeni kurulan Şehzadeler ve Yunusemre Belediyesi ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Yılmaz, Yunusemre Belediyesi sınırları içinde bulunan Laleli, Mesir, Lalapaşa ve Mutlu Mahallelerindeki riskli alan çalışmalarının tamamlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını kaydetti. Yunusemre Belediyesi'nin konuyla ilgili çalışmalarına başladığını ifade ederek, bakanlığın yetki devrini gerçekleştirdiğini belirten Yılmaz, yetki devrinin gerçekleşmesiyle birlikte, riskli binaların tespiti, kıymet takdiri, hak sahipliliği tespiti yapılmasının ardından, Yunusemre Belediyesi'nin mal sahibi ve hak sahipleri ile birebir görüşerek imza çalışmasına başlayacağını kaydetti.
ONAYLANAN TEK ÇALIŞMA YUNÜSEMRE BELEDİYESİ'NİN
Şehzadeler Belediyesi'nin riskli alan çalışmalarının bakanlık nezdinde devam ettiğini bildiren Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda çalışmalarının olduğunu ancak onaylanan tek çalışmanın Yunusemre Belediyesi'nin yaklaşık 80 hektarlık alan üzerinde yapmış olduğu çalışma olduğunu kaydetti.
RİSKLİ YAPILARIN TESPİTİ YAPILIYOR
Yapı Denetim Şirketleri ve özel şirketlerin bakanlık onayı ile riskli yapı tespitleri yaptığını ifade eden Yılmaz, "Manisa il genelinde bugün tarihi itibari ile bin 730 bina riskli yapı olarak tespit edildi. Bu binaların bin 236'sı yıkıldı. Bu binalar eski, köhne, içinde hala oturuluyor durumda olan, tek ve katlı binalar. Bu binalar il bazında dağıldığı için riskli binaların 3'te l'i merkezde, Şehzadeler ve Yunusemre Belediyeleri sınırları içinde yer alıyor. Merkez dışında Akhisar'da 294, Salihli'de 211, Turgutlu'da 281, Soma'da 127, Saruhanlı'da 90, Kula'da 14, Alaşehir'de 76, Gördes'te 15, Demirci'de 21 bina olmakla birlikte, toplam bin 730 bina riskli olarak ilan edildi" dedi.
KURUM BİNALARI DA VAR
Riskli binaların arasında kamu kuruluşlarına ait 4 binanın da bulunduğunu belirten Yılmaz, bu binaların tespitinin, karot alınarak, laboratuar sonuçlannın çıkartılarak yapıldığını söyledi. Yılmaz, riskli olduğu tespit edilen kamu binalannın ilgili kurumlara bildirildiğini, bundan sonraki yıkım ve bürokratik işlemlerinin tamamen kendilerine ait olduğunu kaydetti.
VATANDAŞLARIN İSTEĞİ ÖZERİNE TESPİT YAPILIYOR
Yılmaz, "Tespiti yapılan bin 730 riskli binalann tamamı vatandaşlann isteği üzerine, kimseyi zorlamadan yapılan tespitlerdir. Belediyelere de yıkım talimatlannı veriyoruz. Belediyeler bugüne kadar tespit edilen riskli binalann yaklaşık 3'te l'ini yıkarak, bize bildirmiştir" diye konuştu.
HAK SAHİPLERİNE KİRA YA DA KREDİ DESTEĞİ SAĞLANIYOR
Yıkımı gerçekleştirilen riskli binalardan çıkan bina ya da hak sahiplerine kira yardımı ya da faiz destekli kredi imkanı sağlandığını belirten Mustafa Yılmaz, "2015 yılı Haziran ayı sonu itibari ile yaklaşık bin 572 hak sahibine, ister kiracı, ister mal sahibi olsun, kira ödemesi yapıyoruz. Bunlardan, kiracılara 2 aylık taşınma bedeli ödüyoruz. Ev sahiplerine ise 18 ay boyunca, ayda 635 lira hesaplarına kira yardımını yatırıyoruz. Kira yardımı uygulamasına, kentsel dönüşüm sürecinin başladığı 2 yıllık süre kapsamında devam ediyoruz. Bazı ödemelerimizde, 18 aylık süreci dolduran vatandaşlarımız var" şeklinde konuştu.
KİRA YARDIMI ALAN SAYISI DAHA FAZLA
Kira yardımı istemeyen vatandaşlara faiz destekli kredi imkanı da sağlandığını belirten Yılmaz, "Kira yardımı almıyorsa, bakanlığımızın 16 banka ile yaptığı protokol kapsamında, yapılan müracaat başına, yıkılan daire sayısına karşılık 100 bin liraya kadar faiz destekli kredi veriyoruz. Kişinin 3 dairesi yıkılmışsa, 300 bin lira kredi imkanı sağlıyoruz. Faiz destekli kredi kullanımında, bakanlığımız faizin yüzde 30-40'ı karşılıyor. Kalan kısmı ise vatandaşımız ana parasıyla birlikte kendisi karşılıyor. Vatandaşlarımızın büyük kısmı kira yardımını tercih ederken, 47 vatandaşımız faiz destekli krediyi kullanmak istedi" dedi.
Manisa Haber