Eğitim

Manisa'da Romanlara 20 prefabrik konut verilecek

Sigara kavgasının ardından ev ve arabaları yakılan Romanlar, 'Güvenliğimiz yok' gerekçesiyle Selendi'den ayrıldı

Manisa'nın Selendi İlçesi'nde 'sigara içme' tartışmasıyla başlayan ve Roman ailelerin evlerinin taşlanıp, araçlarının ve çadırlarının yakılmasıyla sonuçlanan olayların ardından 74 Roman evlerini terk etti. Gördes İlçesi'nde yakınlarının yanına yerleşen Romanlara sahip çıkan Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener ve beraberindeki heyet, Manisa Valisi Celalettin Güvenç'in makamına çıktı. Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı'nın da katıldığı '30 dakika' süren çözüm toplantısının sonunda ilk açıklama Vali Celalettin Güvenç'ten geldi.

ZORLA GÖTÜRÜLMEDİLER
Roman ailelerine ilçeden tahliye edilmesi yönünde şiddet kullanılmadığını ifade eden Vali, şunları söyledi: 'İlçede yaşanan olaylar üzüntü verici. Neyse ki devletimiz olaya ciddiyetle yaklaştı ve olaylar büyümeden önledi. Şimdilik bazı aileler Gördes İlçesi'nde bulunan yakınlarının yanına gittiler. Fakat biz onlara köklü çözüm bulmak için Kızılay Genel Başkanlığı ile temasa geçtik ve 20 prefabrik konut getirtiyoruz. İş imkanın bulunduğu yerleşim birimlerinin yakınlarına bu konutları monte edip Roman ailelerin yaşamlarını devam etmelerini sağlayacağız. Bu ailelere iş ve aş vereceğiz. Çocuklarını okullara yazdıracağız. Kendilerini toparlayana kadar yardımlarım sürecektir.'

ROMAN ÇALIŞTAYI YOLDA
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ise  'Türkiye yıllardır bu ve benzer sorunlarını hasır altı yapmıştır. Artık bu sorunların çözülmesinin zamanı gelmiştir. Demokratik açılım Laz, Çerkez, Roman, Kürt ve bütün azınlıklarının sorunlarının ele alındığı ve çözüm getirildiği bir demokratikleşme sürecedir. Tıpkı Alevi çalıştayı gibi bundan sonra ki süreçte de Roman çalıştayı da gündemimizde olacaktır. Türkiye en son yaşanan Kozmik odaya hukuğun girmesiyle Türkiye Demokratikleş sürecine girmiştir. Bu da Demokratik açılımın bir göstergesidir' diye konuştu.

KONU MECLİS'TE
AKHİSAR Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı ve TBMM Roman Çalıştay üyesi Erdoğan Şener, yaşanan olaylarla ilgili inceleme başlattıklarını ve gereken bilgileri toplayıp, konuyu TBMM'ye taşıyacaklarını söyledi.

Babamı öldürdüler
Sigara tartışması nedeniyle olayların başlamasına neden olduğu ileri sürülen Roman vatandaşı Burhan Uçkan, yaşananlara isyan ederek, olaylar nedeniyle babasının kalp krizinden öldüğünü, acılarının büyük olduğunu söyledi. Uçkan şöyle konuştu: 'Üçüncü sınıf insan muamelesi görüyoruz. Evlerimizden edildik. Olaylarda başımı, gözümü dağıttılar. Babamın ölümüne sebep oldular. Kaymakam Yalçın Sezgin'in bizleri farklı farklı ilçelere dağıtmayı düşündüklerini söyledi. Bunu kabul edemeyiz. Selendi'de kurulu bir düzenimiz vardı. Ancak, can güvenliğimiz olmadığı için oraya dönmemiz artık söz konusu değil. Devlet büyüklerinden birarada olabilmemiz için bize yardımcı olmalarını bekliyoruz.'
Ahmet ÜNSAL/Akşam