Emlak Terimleri

Mantolama yapmamanın cezası nedir?

Resmi Gazetede 2000 yılında yayınlanan Enerji Verimliliği Yönetmeliğince yeni binalara mantolama zorunlu hale getirildiği biliniyor.Peki mantolama yapmamanın cezası nedir?İşte mantolama yapmanın cezası..

Mantolama yapmamanın cezası nedir?

Mantolama uygulaması ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor.  Böylece bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor.Mantolama yapılırken Türkiye'nin farklı bölgelerindeki ısı yalıtım ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerekiyor.Mantolama enerji tasarrufu sağladığı gibi binanın ömrünü de uzatmış oluyor.


Genelde mantolama uygulaması ile karıştırılan kaplama uygulaması bulunuyor.Kaplama uygulaması dış cephe yalıtımından tamamen farklı bir uygulama olup, dekorasyon amacı taşıyor. Mantolama ile aynı işlevi görmüyor. 


Mantolama uygulaması ile ilgili merak edilenler arasında mantolama fiyatları da bulunuyor. Mantolama yere göre değişiklik gösterse de pahalı bir uygulama değil, ileriye dönük kazançlı bir yatırım olma özelliğini taşıyor.


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için kaçınılmaz bir uygulama niteliği taşıyor. Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor. 


Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde cezai yaptırımlar söz konusu oluyor. Mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.


Mantolama yapıldıktan sonra da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre  "Binalarda enerji kimlik belgesi" nin alınması gerekiyor. Yine bu belgenin de 2017 yılına kadar alınmış olması gerekiyor.



Zemin kat ısı yalıtımı ortak gider midir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com