22 / 12 / 2024

Maraş, Bingöl ve Ölüdeniz fayları araştırıldı! Hasan Sözbilir: O fay henüz kırılmadı, 6,8'lik deprem olabilir!

Maraş, Bingöl ve Ölüdeniz fayları araştırıldı! Hasan Sözbilir: O fay henüz kırılmadı, 6,8'lik deprem olabilir!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Maraş, Bingöl ve Ölüdeniz faylarında araştırma yaptıklarına dikkat çekerek, o bölge için 6.8 büyüklüğünde deprem uyarısı yaptı. İşte o açıklama...



Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023 tarihinde Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem yaşandığını anımsattı ve bu 2 fayın Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığını söyledi. Bölgedeki diğer faylara ilişkin çok sayıda bilim insanının araştırma gerçekleştirdiğini ve özellikle bu büyük depremlerde kırılmayan fayların ön plana alındığını dile getiren Sözbilir, önemli uyarılarda bulundu. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kahramanmaraş'ın içinden geçen Maraş Fay Zonu dediğimiz bir fay bulunuyor. Bu fay henüz kırılmadı. Bu fayın 6,8'e kadar depreme neden olma ihtimali var" açıklamasını yaptı.

Maraş, Bingöl ve Ölüdeniz fayları araştırıldı! Hasan Sözbilir: O fay henüz kırılmadı, 6,8 lik deprem olabilir!

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE KIRILMAYAN PARÇALAR VAR

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Maraş Fay Zonu'nun en güneydeki aktif kolu üzerinde 5 hendek açtıklarına ve bu fayın yaşını, geçmişte hangi aralıklarla kaç deprem ürettiğini ve en son ne zaman deprem meydana getirdiğini ortaya koyduklarına dikkat çekti. 

"Bu çalışmanın sonuçlarını aldık ve buna göre de Maraş Fay Zonu'nun en güneyindeki parçanın aktivitesinin en fazla olduğunu, bu nedenle de bu parçanın yapılaşma açısından kapatılması gerektiğini devletimize önerdik" bilgilerini veren Sözbilir, Doğu Anadolu Fayı gibi uzun bir fay olmadığının ancak son 10 bin yılda 3 deprem ürettiğinin ve 3 bin seneye yakın bir deprem üretme aralığı olduğunun belirlendiğini söyledi. 

Sözbilir, Maraş Fay Zonu'nun üzerinde en son 1500'li yıllarda deprem meydana geldiğini vurguladı ve Doğu Anadolu Fayı'ndan kaynaklanan depremlerin de bu kolu etkilediğine ilişkin verilere ulaştıklarını dile getirdi. 

6 Şubat depreminin ilkinde Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos gibi segmentlerin kırıldığına, ikinci depremde ise Çardak ve Doğanşehir fayının kırıldığına dikkat çeken Sözbilir, bu fayların kuzeye doğru devamında yer alan Malatya Fayı'nın ise henüz kırılmadığını belirtti. 

Malatya'da 16 Ekim günü yaşanan ve merkez üssü Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki depremle Erkenek ile Pütürge arasında daha önce kırılmayan fayın kırıldığına vurgu yapan Sözbilir, bu fayda Elazığ tarafına doğru kırılmayan parçanın kalmadığını, Bingöl tarafında ise kırılmayan parçaların olduğunu dile getirdi. 

Maraş, Bingöl ve Ölüdeniz fayları araştırıldı! Hasan Sözbilir: O fay henüz kırılmadı, 6,8 lik deprem olabilir!

ARTIK DEPREM ÜRETMESİ GEREKİYOR

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, daha kuzeyde Bingöl tarafında kırılmayan parçaların olduğunu dile getirdi ve buranın  Yedisu Segmenti'nin olduğu bölge olduğunu aktardı. 

"Kuzey Anadolu Fayı'nın bir kolu bu. Bingöl tarafındaki Doğu Anadolu Fayı'nın parçası da henüz kırılmadı. Daha doğrusu o bölgelerde deprem bekleniyor. Çünkü onlar sismik boşluk sınıfında yer alıyor. Yani deprem aralığı artık günümüzde deprem meydana getirmesi gerektiğini söylüyor" bilgilerini veren Sözbilir, açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı:

"Bir diğer önemli bölge tabii ki daha güneyde Pazarcık'tan güneye doğru gidildiğinde orada da Ölüdeniz Fayı bulunuyor. Bu fay da 6 Şubat depremlerinde kırılmadı. Sakçagöz, Yesemek, Hacıpaşa gibi, bizim ülke sınırları içinde yer alan fay parçaları da henüz kırılmadı. Onların üzerinde de çalışmalar gerçekleştiriyoruz."

Mahmut Tanal'dan lojman çıkışı: Memurun kendisine veya ailesine ait evi varsa o lojman başkasına tahsis edilsin!

Ekim ayının en çok kazanan ve kaybettiren yatırım araçları açıklandı

600 bin riskli yapı stoku olan Bursa, konut ihtiyacı ve riskli binalar arasına sıkıştı!

Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon tahminini güncelledi! 


Geri Dön