Kent Haberleri

Mardin Kalesi'nde restorasyon çalışması başladı!

218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon kapsamına alınan Mardin Kalesi için yüklenici firma İtalya’dan özel olarak getirdiği çelik bariyerleri, kale etrafında monte etmeye başladı. Çalışmaların 2 yıl sürmesi bekleniyor...


Moğolların ünlü hükümdarı Timur’u bile çileden çıkaran direnişle tarihe mal olan Mardin Kalesi’nde restorasyon çalışmaları başladı. 218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon kapsamına alınan Mardin Kalesi için yüklenici firma İtalya’dan özel olarak getirdiği çelik bariyerleri, kale etrafında monte etmeye başladı. Restorasyon çalışması kapsamında kaleden düşecek kaya parçalarına karşı şehri korumak için kale etrafında 450 metre çapında özel çelik bariyerler kurulacak. 


Kale içinde yapılacak arkeolojik kazılardan sonra kalenin etrafında kaya ıslahı çalışmaları başlayacak. Ayrıca, kale içinde bulunan Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi cami yeniden restore edilerek ibadete kazandırılacak.


Vali Dr. Ahmet Cengiz, Mardin Kalesi'nde 218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon çalışması başlattıklarını belirterek, dünyanın en büyük kalesi olan kartal kalesini turizme kazandırmak için kaleye özel ilgi duyduklarını belirtti. Mardin Kalesi'nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Vali Dr. Ahmet Cengiz, 'Dünya şehri olan Mardin'in yıldız olarak parlamasını istiyoruz. Bunun için her alanda çalışma yapıyoruz. Bu tarihi kentin, dünya kamuoyuna tanıtılması ve dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlamak için mücadele ediyoruz.” dedi.


RESTORASYON 2 YILDA BİTECEK


Mardinlilerin 60 yıllık kaleye çıkma hayalini gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Cengiz, şöyle konuştu: ”Tarihte fethedilmeyen tek kale olarak adını yazdıran Mardin Kalesi'nin restorasyon çalışmasını 2 yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Çalışmaların hızlı bir şekilde bitirilmesi ve kalenin bir an önce turizme açılması için gerekli talimatlar verildi. Restorasyon çalışması ile birlikte kale içinde bulunan Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi camiyi yeniden halkın ibadetine açmayı hedefliyoruz. Kaledeki kilise, cami, saraylar ortaya çıkarılacak ve turizme kazandırılacak. Mardin Kalesi'nin ne kadar önemli bir yere, bir yapıya sahip olduğunu, insanlar kaleye çıkınca daha iyi anlayacak. Bunun için mimarlarımız, teknik ekibimiz kalede gerekli çalışmaları başlattı. Mardinlilerin, artık özlem duydukları kaleye en kısa zamanda kavuşacağına inanıyorum.“ diye konuştu.


KALE ETRAFINDA 450 METRE ÇELİK HALAT KURULDU


Restore çalışması ilgili bilgi veren Karacan Grup şantiye şefi Aytek Alıcı, Mardin Kalesi'nde restore çalışmalarına başladıklarını söyledi. Alıcı, ”Şu anda kalenin etrafında güvenlik bariyerleri ve çelik halatlar kuruyoruz. Kale restorasyonu için İtalya’dan özel çelik bariyerler getirdik. Kaleden düşecek kayaları tutmak için kale etrafında 450 metre çapında çelik bariyerler ve halatlar kurulacak. Çelik bariyerlerle şehrin güvenliğini kontrol altına alacağız. Kale içinde arkeolojik kazılar yapılacak. Kaya ıslahı yapılacak. Kalenin restorasyon işi yaklaşık 750 gün sürecek. Bu iş Türkiye’de bir ilk olacak. Bunun için Mardin Kalesi için özel bir ekip çalışacak.” şeklinde konuştu.



Son Devir