26 / 12 / 2024

Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’a 5 yıldızlı otel yatırımı!

Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’a 5 yıldızlı otel yatırımı!

Barış süreci ilk meyvelerini turizmde vermeye başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden peş peşe otel yatırımı haberleri geliyor. Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 5 yıldızlı otel yatırımları gün sayıyor…




ÜLKE tarihinin en kapsamlı teşvik yasası geçen yılın haziran ayında yürürlüğe girmişti. Yeni teşvik paketiyle Türkiye’deki iller altı bölgeye ayrıldı. Özellikle altıncı bölgedeki şehirlere önemli yatırım avantajları sağlandı. Biz de Para dergisi olarak bu bölgeye yatırım olup olmadığım yasanın çıktığı tarihten itibaren yakın takibe aldık. Baharı müjdeleyen Nevruz Bayramı kutlamaları ile birlikte başlayan “Barış Süreci” Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölge-si’ne ilişkin iş dünyasının umutlarını yeşertti. Bölgenin sanayi ve tarım yatırımlarının ötesinde turizm yatırımları için de potansiyeli çok yüksek. Bölge, medeniyetin beşiği olarak kabul ediliyor. Hem İslam hem Hıristiyan dünyası için kutsal yerler bu bölgede bulunuyor. Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Van geçmiş dönemdeki büyük güvenlik sorunlarına rağmen önemli düzeyde turist çeken illerin başında geliyordu. Biz de barış süreci ile birlikte bölgeye ne tür otel yatırımları yapılıyor, kimler yatırım için kolları sıvamış, araştırdık. Mardin’de 150 milyon TL’lik dev bir otel yatırımının temel atma töreni için hazırlık yapılırken, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van’a da yeni 5 yıldızlı otel yatırımları yapılacağı bilgilerine ulaştık. Benzersiz tarihi kent dokusuyla Mardin’de otel yatırımlarının öne çıktığı gözleniyor. Nitekim teşvik yasasından yararlanan en büyük yatırım da otelle ilgili. OTEL AVM Mardin Kale Otelcilik, 150 milyon TL yatırımla 800 yatak kapasiteli bir otel kurmak için hazırlığa başlamış. Mardin Kale Otelcilik Turizm Alışveriş Merkezi İş letmeciliği ve Yatırımlar A.Ş. Yöne tim Kurulu Başkanı Şeyhdavut Ger-kes, otel yatırımı için içinde bulunduğumuz hafta kredi anlaşmasının yapılacağını söyledi. Mardin’deki Bayraktar Oteli’nin de sahibi olan Gerkes, “Yeni oteli Mardin-Diyarbakır karayolu üzerinde 50 dönüm alan üzerine kuracağız. Otelde 453 oda, 800 yatak olacak. Yatırım sadece otelle sınırlı kalmayacak. 120 işyerinin bulunduğu bir AVM’de projenin içinde yer alıyor. Temmuz ayında temeli atıp iki yıl içinde de hizmete açacağız. Otelin adı da Marya Palace olacak” diyor. Projesinde bin 250 kişiyi istihdam edecek olan Şeyhdavut Gerges’in bu konuda bir şartı var. Mardin’de en az üç yıl ikamet etmeyenler bu otelde çalışamayacak. Otelin işletmesi için ulusal ve uluslararası zincir otellerden teklifler geldiği söyleyen Gerkes, temel attıktan sonra bu konuda karar vereceklerini söylüyor. Mardinli işadamı bölgenin turizm potansiyeli ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Mardin tarihi dokusuyla, geçmişte barındırdığı medeniyetlerle özellikli bir şehir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gündemde. Barış rüzgarıyla birlikte bölge turizmde öne çıkacak. Mardin uçmaya başladığında geride kalmak istemiyoruz. Yatırımımızla hazır olmak istiyoruz.” 


BİRÇOK OTEL KURULUYOR 

Diyarbakır 1 milyonun üzerinde nüfusu ile Güneydoğu Bölgesi’nin en önemli şehri. Birçok insanı bölgede yatırım için kolları sıvarken otel yatırımcıları da yatırım kulvarında yerlerini almaya başladı. Diyarbakır’ın ilk beş yıldızlı otelini bir yıl önce The Green Park Oteller Zinciri açmıştı. İkinci yatırım ise Dede-man tarafından yapıldı. Divan Oteli’nin yatırımı halen devam ediyor. Bu oteli inşaat ve taahhüt işleri ile tanınan Mercan Group şirketlerinden Tigris Turizm yapıyor. Mercan Group Genel Müdürü Baki Mercan, Diyarbakır’da yeni otel yatırımlarının olacağını belirterek şunları dile getiriyor: “Barış ve huzur gelirse Diyarbakır bölgenin hem ticaret hem yatırım üssü olur. Mevcut durumda bile birçok fuar düzenleniyor. Şiddet ortamı bittiği zaman burası Ortadoğu’ya açılan kapı haline gelecek. Ciddi bir üretim ve ticaret merkezi olur. Bu da şehirde otel yatırımını cazip kılıyor. Diyarbakır’ın sadece surları yok. Lice, Ergani, Hani gibi ilçeler insanın ilk yerleşim merkezleri. Aynı zamanda birçok sahabenin de yaşadığı bir şehir burası. Bölgede çok sayıda tarihi kilise de bulunuyor. Hem inanç hem de kültür turizmi açısından ciddi bir potansiyel var.” Diyarbakır’daki diğer bir otel yatırımı da Arı Madencilik’in sahibi Seyithan Çiçek tarafından yapılıyor. 182 oda ve 224 yatağa sahip olan otel Hilton Grubu tarafından işletilecek. Haziran ayında açılacak olan otel Hilton Garden lnn sınıfında yer alacak. 


POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK 

Terör olaylarının en az hissedildiği şehir olması sebebiyle her zaman ziyaretçisi olan Şanlıurfa, otel yatırımı konusunda bölgenin en şanslı ili. Şanlıurfa’nın ilk dört yıldızlı otelini 2000 yılı öncesinde Yimpaş Holding açmıştı. Yimpaş’ın oteli bir süre sonra Şanlıurfalı işadamı İmam Arslan’a geçti. Arslan bu otele 20 milyon dolar harcayarak beş yıldızlı olarak yeniden açmaya hazırlanıyor. Otelin açılışı iki haftaya kadar yapılacak. 210 odalı otelin ismi ise Nevali olmuş. İsim bölgedeki antik uygarlıkların en eski yerleşim birimlerinden biri olan Nevali Çori’ den geliyor. 

Para Dergisi/İdriz Çokal 


Geri Dön