Kent Haberleri

Mardin'de 570 beton yapı yıkılıp eski haline kavuşturulacak!

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi''ne başvuracak olan Mardin'de, yaklaşık 570 beton yapı yıkılıp şehir eski otantik haline kavuşturulacak

Binlerce yıllık geçmişe sahip eski Mardin'in, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için 2014 yılında başvuru yapılacak.

Mardin'in, Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) ''Dünya Mirası Geçici Listesine'' alınmasının ardından, Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar hızlandırıldı.


Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye 2009 yılında başladıklarını, Mardin'in tarihi yapısının korunması açısından çok önemli bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.


Ayanoğlu, proje kapsamında bir çok alanda çalışma yaptıklarını, proje maliyetinin 200-250 milyon lira olmasının beklendiğini kaydetti.

Şu ana kadar 80 milyon lira harcandığını, yeni konutların inşa edilmesiyle toplam rakamın biraz daha yükselebileceğini dile getiren Ayanoğlu, hükümetin Mardin'e desteğini hiç bir zaman esirgemediğini ifade etti.


Ayanoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın, tarihi dönüşüm çalışmalarını çok önemsediğini ve yakından ilgilendiklerini de kaydetti.



''570 BETON YAPI YIKILACAK''


Ayanoğlu, kentin tarihi dokusuna zarar gelmemesi için, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun verdiği kararlara göre hareket ettiklerini vurguladı.


Projenin en önemli ayağının eski Mardin'de tarihi dokular içinde yer alan beton evlerin yıkılması olduğunu anlatan Ayanoğlu, şunları söyledi:

''Eski Mardin'de bulunan yaklaşık 570 beton yapının yıkılması için çalışmalar yapıyoruz. Bu 570 yapı dışında da valilik ve belediye olarak, 137 tane beton bina yıkımı gerçekleştirdik. 30 tane daha binanın kamulaştırma davaları devam ediyor. Ayrıca TOKİ ile birlikte bin 440 konut yapacağız. Bu aylarda ihalesinin sonuçlanmasını bekliyoruz. Eylül gibi inşaatına başlanacak. Bu konutlar yapıldıktan sonra, tarihi doku içinde yer alan 570 beton evin sahibine yeni yerleşim bölgesinde ev verilecek. Vatandaşlarımız bu projeyi benimsedi. Sorun çıkaracaklarına inanmıyorum.''

''ŞEHİR ESKİ OTANTİK HALİNE KAVUŞTURULUYOR''


Mehmet Beşir Ayanoğlu, tarihi dönüşümün adım adım ilerlediğini, şehrin koruma amaçlı imar planını, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla hazırladıklarını kaydetti.


Sit alanı içinde yer alan sokakların tek tek kazıldığını, içme suyu ve kanalizasyon şebekesinin yenilendiğini, Telekom ve TEDAŞ kablolarının yerin altına alındığını anlatan Ayanoğlu, ''Şehir eski otantik haline kavuşturuluyor. Bu yıl sonuna kadar bu çalışmalarımızın yüzde 90-95'ini bitirmiş olacağız'' dedi.


Ayanoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mardin ziyaretinde, Mardin Kalesi'nin turizme açılacağını söylediğini aktardı.

Ziyarete kapalı olan Mardin Kalesi'nin, 220 yıl aradan sonra restore edilerek, 2014 yılında turizme açılacağına da değinen Ayanoğlu, restorasyonun ardından, kazı çalışması yapılması planlanan kalenin içindeki tarihi yapılara da ulaşılmaya çalışılacağını belirtti. Kalenin restorasyonu için hazırladıkları projenin, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından incelendiğini ifade eden Ayanoğlu, önümüzdeki aylarda restorasyon çalışmalarına başlanacağını bildirdi.



UNESCO'YA 2014 YILINDA BAŞVURACAĞIZ''


Çalışmaların bitirilmesinin ardından, eski Mardin'in UNESCO ''Dünya Mirası Listesi''ne alınması için başvuruda bulunacaklarını dile getiren Ayanoğlu, şöyle konuştu:


''UNESCO demek dünya şehri olan Mardin'in yıldız olarak ön plana çıkması demektir. Bizim de temel amacımız bu yıldız şehri, bu tarihi şehri, dünya kamuoyuna daha iyi tanıtmak ve dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlayabilmektir. Başvurumuzu 2014 yılında yapmayı amaçlıyoruz. Bu şehri sahiplendiğimizi, koruduğumuzu ve korumayla ilgili ciddi anlamda çalışmalar yaptığımızı başvuru dosyamıza koyacağız. UNESCO'ya başvurmanız için bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor. Biz de yıllardır bunun için çalışıyoruz.''



''2023 YILINDA 5 MİLYON TURİST BEKLİYORUZ''


Mehmet Beşir Ayanoğlu, tarihi ve kültürel anlamda eşsiz bir kent olan Mardin'in, gelecek kuşaklara hak ettiği şekilde bırakılması için, tarihi eserlerin korunması gerektiğini vurguladı. Ayanoğlu, projenin ana amacının Mardin'in inanç ve kültür turizmi noktasında, diğer şehirlerin bulunduğu seviyeye ulaşması olduğunu belirtti.


Mardin'in, yaklaşık 1 milyon 100 bine yakın turist ağırladığını, 2015 yılından sonra bu rakamın 2,5 milyonu bulacağını tahmin ettiklerini kaydeden Ayanoğlu, ''2020 yılında ise 5 milyon turisti ağırlayacak. Cumhuriyetin 100. yılında kentin 5 milyon turist ağırlamasını sağlamayı amaçlıyoruz. Zaten 5 milyon turist sayısına ulaştığımız zaman, bu şehrin kalkındığını, sürdürülebilir inanç ve kültür turizminin devam ettiğini göreceğiz'' diye konuştu.


Çalışmaların, vatandaşların günlük işlerini aksatabildiğini söyleyen ve bundan dolayı herkesten özür dileyen Ayanoğlu, ''Bu çalışma halkın daha sağlıklı, daha huzurlu bir ortamda yaşaması için yapılıyor. Vatandaşımızın desteğini ve sabrını bekliyoruz'' dedi.

AA