Mardin'deki tarım arazileri imara açılmayacak!
Ülke tarımında önemli bir yere sahip olan Mardin'de tarım arazilerinin imarına onay verilmedi.
Tarıma elverişli yaklaşık 3 milyon dekar araziye sahip Türkiye'nin un ihracatının yüzde 36'sını, bulgur ihracatının yüzde 35'ini ve makarna ihracatının yüzde 10'nu gerçekleştiren Mardin'de tarım arazilerinin imara açılmasının önüne geçilmesi amacıyla Valilik ve Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışma başlatıldı.
Milliyet'te yer alan habere göre; Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda söz konusu imar durumu tartışıldı. Vali ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, tarım arazilerinin imara açılmaması için bütün belediye başkanlarına talimat verdi. Öte yandan, Valilikte de imar için oluşturulan kurulda, buna ilişkin gelen talepleri değerlendirilerek, tarım arazisinin imara açılması engelleniyor.
Valilik ve Mardin Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmayla verimli toprakların tamamının üretime yönelik değerlendirilmesi ve başka amaçlar için kullanılmasının önüne geçiliyor.
"Tarım arazilerini daha dikkatli bir şekilde kullanacağız"
Konuyla ilgili açıklama yapan Demirtaş, Mardin'in Mezopotamya Ovası'nın ortasında yer aldığını, çok verimli tarım arazilerinin bulunduğunu söyledi.
Tarım arazilerin imara açılmaması konusunda ciddi anlamda çaba harcayacaklarını ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:
"Çünkü bunlar bize emanet araziler. Gerçekten de bu arazilerin çok iyi değerlendirilmesi lazım. Özellikle bu yıl güvenli gıdanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda ister Büyükşehir Belediyesi olsun ister ilçe belediyeleri olsun, yaptığımız görüşmelerde bundan sonra imar çalışmalarında bu toprakların verimli olması dolayısıyla tarım arazilerini daha dikkatli bir şekilde kullanacağız. İnşallah bundan sonra gereğini yapacağız. Şu anda buna yönelik çalışmalar başladı.
İmara açılmaması konusunda talimatlarımız oldu. Bu verimli topraklar üzerinde inşaatlar, konutlar dikmemek lazım. Zaten başka alanlarda arazilerimiz var. Verimsiz olan topraklar üzerinde imara açılabilir. Burada önemli olan yanlış bir tercih yapılmamasıdır. Yoksa imar yapabileceğimiz alanlar çok geniş."
"Arazilerin imara açılması bölge için büyük kayıp olur"
Türkiye Ziraatçılar Derneği Mardin İl Temsilcisi ve çiftçi İbrahim Halil Kuzu da tarım arazilerinin imara açılmaması çalışmasını müjdeli bir haber olarak gördüklerini söyledi.
Yıllardan beridir ata mesleği olan çiftçiliği yaptıklarını anlatan Kuzu, tarım arazilerin sadece tarım için kullanılmasının önem taşıdığını, bu kararı desteklediklerini dile getirdi.
Mardin genelinde toprakların bereketli olduğunu, çoğunda yılda iki ürün alınabildiğini anlatan Kuzu, şu açıklamalarda bulundu:
"Burada çok güzel buğday yetişiyor. Çoğu sulanabilir arazi. Buğdaydan sonra ikinci ürün mısır yapılıyor. Bunda da yüksek verim elde ediliyor. Yılda iki kere mahsul alınabiliyor. Bu arazilerin imara açılması bölge için büyük kayıp olur. Tarım bölgesindeyiz, bu yüzden tarım arazilerinin imara açılmamasını destekliyoruz. Buralarda sadece tarım yapılabilir. Bu şekilde karar alınmış. Buna çok sevindik, bu kararın yanındayız."
Mardin 2. OSB'de yatırımcılar yer tahsisi için sıraya girdi!