Kira

Markalar, AVM'lerle kirada anlaşamadı!

Kira konusunda AVM’lerle uzlaşamayan 60 marka zirve düzenledi. Bazıları aynı avukata vekalet verip konuyu yargıya taşıyacak. Bazı markalar ise mağazaları geç açmak ve topluca AVM’den çıkmak gibi protestolardan yana...

Terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası işlerin azaldığını belirterek alışveriş merkezlerinden (AVM) kira indirimi talep eden markalar, çağrılarına karşılık gelmeyince ortak eylem hazırlığına girdi. 24 Ağustos’ta Nişantaşı’ndaki St. Regis Otel’de AVM’lerde 300 metrekareden küçük mağazalar açan yerli ve yabancı 60 markanın temsilcisi ‘kira zirvesi’ düzenledi. 


Edinilen bilgiye göre, mağazaları geç açarak veya toplu çıkış yaparak AVM’leri protesto etmenin de tartışıldığı toplantıya katılan bir avukattan hukuk çerçevesinde atılabilecek adımlarla ilgili bilgi alındı.


Bazı markalar aynı avukata vekalet vererek bundan sonra AVM’lerle görüşmelerin tek elden devam etmesi yönünde karar aldı. Buna göre, ilk etapta AVM’lerden sabit kiranın kaldırılması ve cirodan alınan payın yüzde 50 artırılması teklif edilecek; uzlaşma zemini aranacak. Karşılıklı anlaşma sağlanamazsa AVM’lere topluca ‘uyarlama davası’ açılacak. 


DEĞİŞEN KOŞULLARA DİKKAT ÇEKİLECEK


Uyarlama davaları, taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin sonradan değişen hal ve şartlara uydurulması talebiyle açılıyor. Bu noktada markaların iddiası, AVM’lerde mağazaları kiraladıkları koşullarla bugünün koşulları arasında yeni bir kira değeri yaratacak kadar fark olduğu yönünde. Söz konusu davalarda, Türkiye’nin içinde bulunduğu olağanüstü şartların belirleyici özelliğine dikkat çekilerek 2-3 yıl önceki sözleşmelerin revize edilmesi gerektiği savunulacak. Kira indirimine pek yanaşmayan AVM’lerin temsilcileri ise toparlanmakta olan piyasayı daha yakından izleyip beklemek gerektiğini ifade ediyor.


EN KÖTÜLERİ ANKET BELİRLEDİ


Toplantıya katılan 60 marka arasında bir de mini anket yapıldı. Anketle, kira-ciro dengesi açısından bu markaların yer aldığı en kötü 5 alışveriş merkezinin ismi tespit edildi.


GEÇ AÇANLARA 2 GÜNLÜK CİRO CEZASI VERİLEBİLİR


Birçok ünlü markanın patronunun bizzat iştirak ettiği veya yöneticilerin katıldığı toplantı hararetli tartışmalara da sahne oldu. Gelen bilgilere göre, tüm markalar uyarlama davasının işe yarayacağını kabul etmeyip avukata vekalet vermek istemedi. Bazı görüşler ise protesto odaklıydı. İndirim yapmayan AVM’lerde mağazaları geç açarak protesto etme fikri tartışıldı. Bu durumda 2 günlük kiranın ceza olarak ödenmesi göze alındı. Diğer taraftan, bir AVM belirleyerek topluca buradaki mağazaların kapatılması gündeme getirildi. Patronlardan bazıları AVM’lerle ters düşme fikrine sıcak bakmayınca sektörün duayenlerinden birinin devreye girip “İnsanlar 15 Temmuz’da memleket için tankların önüne yattı. Biz hakkımızı aramayacak mıyız” dediği de toplantıdan sızan bilgiler arasında.


SİYASİ ETKİLER ÖNE ÇIKIYOR


Markalar, uyarlama davası açarken ülkenin içinde bulunduğu siyasi durum ve ekonomik zorlukları öne sürecek. Euro ve dolardaki artışın döviz cinsi kirada maliyeti yükselttiği, terör olayları ve darbe girişimi yüzünden AVM ziyaretlerinin azaldığı, turizmdeki kayıp nedeniyle yabancıya satışın azaldığı, Türkiye’nin Suriye’de sınır ötesi operasyona başlamasının da piyasayı etkileyeceği ve tüm bunların öngörülemez gelişmeler olduğu ifade edilecek.




Menekşe ATASELİM/Habertürk