27 / 04 / 2024

Markalı emlak danışmanlığı algısı değişiyor!

Markalı emlak danışmanlığı algısı değişiyor!

Türkiye'de markalı emlak danışmanlığı algısı giderek değişiyor. Tüketiciler tarafından kabul gören markalı emlakçfiarın en büyük problemi ise danışman bulmak ve yetiştirmek oluyor. Gürkan Akkuş, "İŞKUR ile birlikte hareket etmeye karar verdik" dedi



TÜRKİYE'de markalı emlak danışmanlığı algısı giderek değişiyor. Tüketiciler tarafından kabul gören markalı emlakçfiarın en büyük problemi ise danışman bulmak ve yetiştirmek oluyor. Markalı emlakçüara olan talebin devamlı olarak arttığını söyleyen Realty World Türkiye Eğitim ve Franchise Yöneticisi Gürkan Akkuş, "Bu meslek artık geçici olarak yapfian bir iş olarak görülmemeli. En büyük sorunumuz danışman bulamıyoruz. Bunun için farklı projeler üretiyoruz İŞKUR'la ortak olarak emlak danışmam yetiştirip, ofilerimizde istihdam edeceğiz" dedi.

Danışman sorunu
Sektörün en büyük sorunlarından bir tanesinin emlak danışmam bulma ve yetiştirme olduğunu söyleyen Realty World Türkiye Eğitim ve Franchise Yöneticisi Gürkan Akkuş, "Türkiye İş Kurumu, sistemlerine kayıtlı olan yaklaşık 2.5 müyon kişiye istihdam imkanı sağlayabilmek adma çeşitli özel şirketler ile projelere giriyor. Biz de bu firmalardan biriyiz. Türkiye'deki emlak sektöründe, yasallasma süreci sonunda, yaşanan en büyük sıkmtı emlak danışmanı bulma ve yetiştirmedir. Doğru emlak danışmanı adaylarının bulunması ve yetiştirilmesi konusunda biz uzun süredir çalışmalar yapmaktayız. Ancak bu desteklerin de yeterli olmadığının farkındaydık. Bu sebeple İŞKUR ile birlikte hareket etmeye karar verdik" dedi.

Profil değişti
Esas dikkat edilmesi gereken konunun eğitimlerden ziyade içerikleri olduğunu ifade eden Akkuş şunları söyledi: "Emlak danışmanlığı konusunda eğitim alan kişilerin denetlenmesi de önemli bir konu. Resmi rakamlara göre, Türkiye'de 20 bin emlakçı var. Ancak bu toplamın sadece bin tanesi markalı. Bu orana baktığımızda, bu kadar büyük bir sektörde doğru ve güverülir hizmeti verecek, eğitimli, yetişmiş emlak danışmanlarının sayısının artmasına duyulan ihtiyaç ortada. Emlak danışmanı profili son 10 yfida çok değişti. Emlakçilik önceleri vasıfsız kişilerin veya asıl mesleklerinden emekliye ayrılanların yaptığı bir işti. Şimdi ise uluslararası markaların getirdiği ve zorunlu olarak verdiği eğitimler, eğitimli danışmanların artmasını sağladı. Kriz dönemlerinde işini kaybeden, bankacılar, sigortacüar, otomobil satıcıları emlak sektörüne girerek sektördeki çalışan profilini değiştirdi."

İhtiyaç karşılanacak

Gürkan Akkuş, "Birinci önceliğimiz Türkiye genelindeki ofislerimizin yetişmiş emlak danışmanı ve ofis asistanı ihtiyacını karşılamak. Ama bununla beraber ülkemizin temel sorunu olan işsizlik sorununa da günümüzün gözde mesleklerinden emlak danışmanlığı ile destek olmak. Sektörde ne kadar çok yetişmiş insan olursa, tüketici o kadar doğru hizmet alır. Sloganımız "Doğru Danışman Fark Yaratır". Bundan dolayı doğru danışmanı bulmak ve yetiştirmek bizim en temel görevimiz. Diğer firmalarda bununla ilgili çalışmalar yapmalı. Böylelikle tüketici en doğru hizmeti alacak" dedi. 

Emlak danışmanlığı algısı değişti

EMLAK sektöründe yer alan eğitimli çalışanların artması gerektiğini belirten Gürkan Akkuş,"Gayrimenkul danışmanlığım bir meslek olarak gören ve bu konuda kariyer hederi olan ki-şüer artıyor. Emlak danışmanlığını kısa süreli bir araç olarak gören ve bü arada iş arayışına devam eden bireyler sektörden uzaklaştı. Emlak işi her ne kadar dört duvar satmak olarak gözükse de işin aslı emlak işi ihsandır. Yani insan ilişkilerine dayalı bir meslektir. Bu işi yapmak isteyenlerin, insan ilişkilerini doğru kurabilen, ilerletebüen ve günümüz koşulları içinde var olabilmesi için teknolojiyi seven bireyler olması gerekir."


Profesyonel danışmana artık daha çok ihtiyaç var

YENİ düzende emlak satma ya da alma konularının eskisi gibi kolay olmadığım söyleyen Realty World Türkiye Eğitim ve Franchise Yöneticisi Gürkan Akkuş, "Satıcının da alıcının da profesyonel yardıma şimdi daha çok ihtiyacı var. Satıcı borcunu kapatmak, nakitte kalmak, bir ihtiyacım gidermek ya da masraflarım azaltmak gibi nedenlerle gayrimenkulunu mümkün olan en yüksek fiyata bir an önce satmak istiyor.

Alıcı ise alırken kazanacağı, en düşük fiyatla sorunsuz gayrimenkul almanın peşinde. Bu sebeple bütçelerine uygun olan evi bulduklarında hemen alsınlar. Beklemeye geçmesinler. Mutlaka profesyonel bir emlak danışmanından yardım alsınlar. Profesyonel danışmanlar, yatırım yapılacak bölge, mortgage, tapu vb. konularda hizmet vereceği için, ev almak ya da satmak isteyen sadece hayal kurmaya başlayacaktır."
Hürriyet


Geri Dön