Kent Haberleri

Markalı konut sektörü perakendeyi büyütüyor!

İstanbul’un çehresini hızla değiştiren ve eski sanayi bölgelerini modern yaşam alanlarına dönüştüren markalı konut sektörü, perakende sektörünü de büyütüyor.

Türkiye ekonomisinin itici gücü inşaat sektörü 200’den fazla sektörü canlandırmakla kalmıyor, yeni yaşam alanları yaratıp sosyal dönüşüme de katkıda sağlıyor. İstanbul’un yakın geçmişe kadar, “sanayi bölgeleri” olarak anılan semtleri markalı konut sektörüyle sadece yatırımcısına kar ve güvenli yaşam alanları getirmekle kalmıyor, yarattığı sosyal dönüşümle bölgeyi kent hayatının gözde merkezlerinden biri yapma yolunda hızla ilerliyor


Perakendecilerin yeni gözdesi G Plus!


Mar Yapı’nın G Plus projesinin birinci etabında yer alan ve metrekare fiyatları 25-60 Dolar arasında değişen ticari üniteler, perakende sektörünün lider isimlerinden büyük ilgi görüyor. Markalı konut projeleriyle bölgenin sadece siluetinin değil sosyal yaşamının ve ihtiyaçlarının da değiştiğini fark eden perakende sektörünün büyük aktörleri, Mar Yapı G Plus Projesi’nin birinci etabında yer alan ticari ünitelerde birer birer yerini alıyor.


Burada yok yok!


G Plus projesi, “yatırımcısına hızlı kar sağlayan markalı konut projesi” olma özelliğini ticari ünitelerinde de sürdürüyor. G Plus sakinlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenen ticari üniteler, bir ailenin sosyal ve yaşamsal tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kiraya veriliyor.


Herkes kazanacak!


Projenin ticari ünitelerinin kiralanması aşamasında, G Plus sakinlerinin ve perakendecilerin beklentilerinin karşılanmasına yönelik bir çalışma yöntemi izlediklerini dile getiren G Plus İşletme ve Pazarlama Müdürü Özlem Durukan, “Hedefimiz G Plus sakinlerinin en temel ihtiyaçlarını başka bir bölgeye gitmek gereği duymadan karşılamaları. Biz burada sadece bir konut projesi değil, düşsel bir dönüşüm arzulamıştık. Düşsel dönüşümün en önemli ayaklarından biri de insanların oturdukları bölgenin dışına çıkmak zorunda kalmadan her türlü sosyal ve yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması. Ticari ünitelerimizin düzenlenmesi esnasında buna özel bir önem gösteriyoruz. Bunun için de seçici ve özenli davranıyoruz. Bu özen sadece G Plus sakinlerine değil, ticari ünitelerimizi kiralayan perakendecilere de artı sağlayacak.

Perakendeciler ve tüketiciyi uygun zeminde buluşturarak G Plus projesinin içinde yer alacak herkesin mutlu olacağı bir ortam yaratma gayreti içindeyiz” dedi.


G Plus birinci ve ikinci etabının toplam alanının yüzde 40’ının mağaza, ofis ve ticari ünitelere ayrıldığını söyleyen Durukan, “G Plus birinci kulede 254 konut, 40 mağaza ve 3.900 metrekare planlanabilir ofis alanı bulunuyor. “Kolaylık merkezi” diye adlandırdığımız ticari ünitelerimizin büyüklükleri 33 ila 704 m2 arasında, ofislerimizin büyüklüğü ise 77 – 146 metrekare arasında değişiyor. Bölgede faaliyet gösteren firmaların üst düzey yönetici ve çalışanları öğle

yemeği için alternatif yerler arıyor, G Plus ilk etabında hizmete girecek Divan Cafeteria üstün hizmet anlayışını lezzet ve sunum kalitesiyle birleştirerek Güneşli’de buluşma noktalarından biri olacak. İkinci kulede yer alacak alışveriş arkadında ise yine konut sakinlerinin her türlü hizmete rahatlıkla ulaşabilecekleri bir alan yaratacağız. Divan Residence at G Plus’ta yer almak isteyen önemli firmalarla şimdiden görüşmeler gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.



Sanayicinin yerini perakendeciler alıyor


Basın ekspres yolu artık prestij yolu olmaya başlıyor. Çünkü, Bölgenin en büyük avantajı, havaalanına yakınlığı ve ana yolların arasında yer alması. Yolun her iki tarafında birçok yeni iş merkezi, otel ve rezidans projesi yükseliyor.


Bölge, birçok büyük şirket tarafından büyüteç altına alınmış durumda. Basın Ekspres Yolu ve çevresinde şu an yaklaşık 280 bin metrekare büyüklüğünde satılabilir arsa potansiyeli olduğu ifade ediliyor. Uzun yıllar büyük sanayi tesisleri ve pek çok basın kuruluşunu barındıran Basın Ekspress Yolu, önemli bir dönüşüm süreci yaşıyor. Sanayinin yerini alan markalı konut projeleri ile çehresi değişen Güneşli’de ünlü perakende zincirleri yer almaya başlıyor.


Sanayi bölgesi kimliğinden sıyrılarak, İstanbul'un konut ve ofis yatırımları açısından tercih edilen lokasyonlardan biri olmaya başladı. Eski sanayi tesislerinin dönüşümü ile ortaya çıkan arsa arzı yatırımcıların ilgisini çekiyor.


Basın Ekspres Yolu'nun her iki tarafında, birkaç yıl öncesine kadar metrekaresi bin 800 ile 2 bin dolar aralığında satılan arsalara bugün2 bin 100 ila 2 bin 500 dolar arasında bir fiyat isteniyor. Birçok şirketin bölgedeki plazalarda yer aradığı belirtiliyor.



Perakende sektörü büyüyor


Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği verilerine göre (AMPD), organize perakende sektörü ciroları 2012 Ağustos ayında aylık bazda yüzde 7 artış gösterdi. Cirolardaki ilk 8 aylık artış yüzde 6, 12 aylık büyüme de yine yüzde 6 oldu. Organize gıda perakendesi cirolarında Ağustos 2012'de geçen aya göre yüzde 2 düşüş yaşanırken, yıllık artış oranı yüzde 2 oldu. Gıda dışında ise aylık yüzde 20, yıllık ve 8 aylık da yüzde 12 artış yaşandı. Organize perakende sektörünün satış alanı metrekareleri, 2012 Ağustos ayında bir önceki aya göre fazla bir değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 8 artış gerçekleşti. Gıda metrekaresi gelişimine bakıldığında, Ağustos 2012 itibarıyla yıllık bazda yüzde 8 oranında artış görülmektedir. Mağaza sayıları ise yıllık bazda yüzde 9 artış gösterdi.

Gıda dışı perakendede aylık bazda metrekarelerde yüzde 1 artış olurken, yıllık bazda yüzde 10 artış oldu. Mağaza sayılarında ise yıllık yüzde 7 artış oldu. Hazır giyimde ise metrekareler aylık bazda yüzde 1 atarken, yıllık bazda yüzde 11 arttı. Mağaza sayıları ise yıllık yüzde 7 arttı.

Web: www.gplus.com.tr