24 / 12 / 2024

Markalı konut stokları yeni arz olmasa bile 20 ayda eriyecek!

Markalı konut stokları yeni arz olmasa bile 20 ayda eriyecek!

Reidin.com ile her ay Yeni konut fiyat endeksi raporu hazırlayan GYODERin Başkanı Işık Gökkaya, Eylül ayı raporuna göre, projesi devam eden markalı konutların aylık erime hızı yüzde 4.5" dedi



Online bilgi servisi Reidin.com ile her ay Yeni konut fiyat endeksi raporu hazırlayan GYODERin Başkanı Işık Gökkaya, Eylül ayı raporuna göre, projesi devam eden markalı konutların aylık erime hızı yüzde 4.5. Bugün hiç yeni arz olmasa, markalı konutlardaki stokların tamamı 20 ayda eriyebilir. 2012 ve 2013 sektörün parlak yılları olacak. Arz çok fazla denilerek yapılan manipülasyonların önüne geçmek istiyoruz dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYODER) Garanti Mortgageın desteğiyle, gelişmekte olan ülkeler ile ilgili bilgi, analiz ve araştırma bilgilerini sağlayan global online bilgi servisi Reidin.com ile birlikte aylık hazırladıkları yeni konut fiyat endeksi raporunun Eylül ayı verileri, Türkiyede ilk kez konut stoğunda aylık erime hızını göstermesi açısından önem taşıyor. Yeni Konut Fiyat Endeksinin 19 proje geliştiricisinin sunduğu toplam 45 markalı proje ve aylık ortalama 15 bin konut stoğu üzerinden hesaplandığını hatırlatan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Endekslerin son 1.5 yıla ait verilerine bakarak projesi devam eden markalı konutların aylık erime hızını yüzde 4.5 olarak hesapladık. Başka bir ifadeyle, konut piyasasında yeni bir projenin satışa sunulmaması durumunda, yaklaşık 20 ay içinde tüm mevcut markalı konutların eriyebileceği görülüyor dedi.

Bu paralelde 2012 ve 2013 yıllarının sektör açısından parlak bir dönemi işaret ettiğini ifade eden Gökkaya, Stok erime oranı gösteriyor ki, aslında arz çok fazla denilerek manipülasyonu yapılıyor. Biz açıkladığımız verilerle bunun önüne geçmek istiyoruz. Aylık üretim veya satış oranı 3er aylık dönemler itibarıyla 100 ile 120 bin liralık tutarlar arasında değişiyor. Adet sayısı ise bunun yüzde 10u bile değil. İhtiyaç çok fazla. Türkiyede 18 milyon konut stoğu var, 2 milyon konutun yenilenmesi, 50 bin konutun yıkılması gerekiyor diye konuştu.

Brüt ve net belirlenecek

Gökkaya, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasa çalışmalarından düzenledikleri gayrimenkul zirvelerine kadar her alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışma kararı aldıklarını da açıkladı. BDDKnın kredileri kısıtlayan önlemleri ile konut kredileri yıllık büyüme oranının yüzde 35ten yüzde 16ya gerilediğini, konut finansmanını kolaylaştırmak için konut kredilerinin menkulleştirildiği ikincil piyasaları geliştirmek gerektiğini hatırlatan Gökkaya, bunun için  TOKİ  ve SPKyı içine alan bir çalıştay oluşturmak üzere çalıştıklarını kaydetti.

Mütekabiliyet yasasında önemli bir yol alındığını, sıranın kentsel dönüşümde olduğunu ifade eden Gökkaya, Bu alanda Bakanlıkla koordineli çalışacağız. Mütekabiliyette farklı esnek modeller gündeme gelebilir, mülkiyet hakkı yerine örneğin 70 yıllık kullanım hakkı verilebilir. Bazı Körfez ülkeleriyle de anlaşma sağlanabilir diye konuştu. Bakanlığın sektördeki net-brüt alan kavramlarını da yeniden belirleyeceğini açıklayan Gökkaya, Bazı projelerde çamaşır boşluğu, koridor, otopark ve sosyal alanlar da brüt alan içine giriyor. Bu karmaşa son bulacak dedi.

Zirve Kasımda Gaziantepte MIPIMle ortak fuar 2013te

Mütekabiliyet yasası hayata geçirildiğinde 5 milyar dolarlık yabancı kaynak girişi olacağına dikkat çeken Gökkaya, Hem yasalarla hem de bundan sonra yapacağımız zirvelerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışacağız. 2010da Bursa ve Konyada gerçekleştirdiğimiz Gelişen Kentler Zirvesinin 3üncüsünü ise 24-25 Kasım 2011de Gaziantepte Bakanlıkla birlikte yapacağız. Amacımız marka kentler yaratarak büyük şehirlere göçün önlenmesi diye konuştu.

12nci Gayrimenkul Zirvesini 9-10 Mayıs 2012de Restate Fuarı ile birlikte düzenleyeceklerini söyleyen Gökkaya, 2013te ise dünyanın en büyük gayrimenkul fuar organizasyonu MIPIM ile birlikte İstanbul MIPIM Fuarını düzenleyeceklerini açıkladı.

Kat karşılığı projeler de artık borsada

Borsada işlem gören 23 GYOnun piyasa değerinin 10 milyar dolara ulaştığını, 1 ay önce kat karşılığı ve hasılat paylaşımlı projelerin de SPKda işlem gören portföyler arasında girmesinin kabul edildiğini belirten Gökkaya, Kat karşılığı projeler şirket değerlemesine katılmıyordu, biz gayrimenkul hakları olduğunu ifade edince portföylere dahil oldu. Hacim büyüdükçe yabancı da rahatlıkla gelebilecek dedi.
Vatan/Nihal Yuvacan


Geri Dön