Markalı konut üreticisine kolaylık sağlanmalı!
200'den fazla alt sektörü besleyen ve istihdam katkılarıyla büyümenin lokomotif sektörü haline gelen inşaattaki düzenlemeler, firmaları yeni bir oluşuma itti...
200'den fazla alt sektörü besleyen ve istihdam katkılarıyla büyümenin lokomotif sektörü haline gelen inşaattaki düzenlemeler, firmaları yeni bir oluşuma itti. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile İstanbul İnşaatçılar Derneği'ne (İNDER) üye firmaların tek çatı altında toplanması için adımlar atıldı. İNDER, KONUTDER ve GYODER'den oluşacak birlik, henüz kurulmadan ilk hamlesini yaptı. Hedef, üreticileri de koruma altına alacak bir yasa çıkarılmasını sağlamak. Haksız rekabetin engellenmesi ve vergi yükünün düşürülmesi talebinde bulunan sektör temsilcileri taleplerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşacak. 3'üncü İnşaat ve Konut Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu yıl sektörü ve üreticileri destekleyecek yasal düzenlemenin çıkması için çalışmalara başladıklarını söyledi. "Tüketici Yasası çıktı ancak bunun yanında üreticiyi de koruyan düzenlemeler bekliyoruz" diyen Durbakayım, inşaat sektörünün önde gelen diğer kuruluşları KONUTDER ve GYODER ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na başvuracaklarını belirtti.
GÜVENCE ŞART
Çürük elmaların verdiği zararların tüm sektöre mal edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Durbakayım şöyle konuştu: "Çıkan Tüketici Kanunu ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş. Bazı noktalar üreticiyi zor durumda bırakabilecek nitelikte. Üreticinin haklarını koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmazsa tüketicilerin mağduriyeti üreticilerin yaşayacaklarının yanında hiç kalır." Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörü üzerindeki vergi yükünü hafifletecek düzenlemelerin yanı sıra üreticilerin imar izni, yapı ruhsatı gibi kazanılmış haklarının da güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.
KDV % 8'E İNDİRİLMELİ
KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, tüm işyeri ve konutlarda KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesini ve arsalarda da yüzde 1'e sabitlenmesini istediklerini söyledi. Gayrimenkulde vergi yükünün yüzde 30'u bulduğunu kaydeden Rahvalı, "Sektörün vergi yükü çok ağır. Büyümeye bu kadar katkı sağlayan bir sektör teşvik görmüyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu oranda vergi alınmıyor. Fransa'da vergi 5.5, İtalya'da yüzde 4, Belçika'da yüzde 5. Kamusal fayda, sadece vergi ve harç toplamak değil, sektörün de önünün açılmasıdır" dedi. Sektörün yabancıya satışta yeni pazarlara yönelmesi gerektiğini söyleyen Rahvalı, Doğu Asya ülkelerindeki yüksek büyüme oranlarına işaret ederek "Sadece Körfez'e değil Çin, Hindistan gibi ülkelere de konut satmamız gerekiyor" diye konuştu.
YÜZDE 15 BÜYÜYECEĞİZ
Nazmi Durbakayım, yıl sonundaki büyüme rakamının pozitif ve sevindirici olacağını belirtti. Seçim beklentisinin yılın en az bir çeyreğini yok edeceği yorumunda bulunan Durbakayım, "Genel seçimin tek iyi bir tarafı seçim ekonomisinin devreye girecek ve alt/üst yapı yatırımlarını ön plana çıkaracak olmasıdır. Gerek Türkiye ekonomisindeki gerekse inşaat sektöründeki büyüme; son yılların en yüksek seviyesinde gerçekleşebilir. 2015 sonu itibarıyla sektörde yüzde 15 büyüme bekliyoruz" dedi.
AĞIR YÜKLER KALDIRILMALI
EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da, sektörün üzerindeki ağır yüklerin bir an önce kalkması gerektiği vurgulayarak, "Markalı konut üreticileri için vergi ve imar düzenlemeleri konusunda kolaylık sağlanmalı" dedi. Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer ise alt ve orta gelir grubuna yönelik konut üretilebilmesi için vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirtti.
Seda Tabak-Sabah