28 / 04 / 2024

Market rafları zamlandı çarşı pazar karıştı! Sepette yangın büyüyor!

Market rafları zamlandı çarşı pazar karıştı! Sepette yangın büyüyor!

Market zamları durdurulamadı. KDV ve ÖTV artışından sonra marketler fiyatlarını peş peşe güncelledi. Market rafları zamlandı çarşı pazar karıştı: Sepette yangın büyüyor....



Milyonlarca kişinin zamlı asgari ücretli ilk maaşları bugün hesaplarına yatacak. Zamlı maaş, açıklandığı günden bu yana, market rafları karşısında yüzde 8’den fazla erdi. 

Ekonomistler temmuz ayı başında belli olan ek vergi ve zamlarla beraber rekor aylık enflasyonun görüleceğine sık sık dikkat çekiyor. Merkez Bankası da geçtiğimiz günlerde yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22.3’ten yüzde 58’e çıkararak beklentilerin doğruluğunu kanıtlar oldu.

 Market rafları zamlandı çarşı pazar karıştı! Sepette yangın büyüyor!

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat'ın haberine göre, alışveriş sepetindeki aylık artış yüzde 8’i geçti. 23 temel tüketim ürününden oluşan alışveriş sepeti için ocak ayında 1262 lira ödenirken haziran başında 1940 lira, bugün ise 2 bin 099 lira ödenmesi gerekiyor. 

Aylık fiyat artışları bazı ürünlerde yüzde 30’u bulurken yedi aylık fiyat artışı ise bazı ürünlerde yüzde 100’ü geçti. 

Market raflarındaki en yüksek aylık artış peynir ve et grubunda yaşandı. Peynir fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 104 yükselirken son bir ayda yüzde 6.7 yükseldi. Kıyma fiyatı da yılbaşından bu yana yüzde 106, aylık ise yüzde 7.14 yükseldi. 460 gram bal ise sene başından bu yana yüzde 156, aylık ise yüzde 30 zamlandı. Tüm bunlara karşın TÜİK altı aylık enflasyonu yüzde 19.77, yıllık enflasyonu ise yüzde 38 olarak açıklamıştı.

 Market rafları zamlandı çarşı pazar karıştı! Sepette yangın büyüyor!

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) da aynı şekilde bir liste ile ürünlerin market raflarındaki fiyatını izliyor. Bu verileri her ay TÜİK ile beraber duyuran TBF Market Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Bingül Ceviz, temizlik ürünlerinde bu ay yüzde 12’nin üstünde bir enflasyon oranı beklediklerini ifade etti.

Artışların daha da süreceğinin altını çizen Ceviz, gıdada da yüzde 5’in üstünde bir enflasyon beklediklerini kaydetti. 

  Market rafları zamlandı çarşı pazar karıştı! Sepette yangın büyüyor!

Federasyon 2023 yılının ilk altı ayındaki verileri “Kusursuz fırtına” başlığıyla raporlaştırdı. Raporda, eylül ayı ile birlikte doğalgaz,  eğitim giderleri ve elektriğe yapılacak zamlar ile birlikte geçen yılın ilk yarısındaki günleri yeniden yaşamaya başlanacağını belirtti.

Söz konusu raporda, "Tüketici Güven Endeksi, bireysel kredi ve kredi kart borç verileri ve benzeri göstergeler ışığında oluşturulan bu öngörüler sonuç olarak tek bir yere işaret ediyor: Kusursuz Fırtına. Eylül ayına doğru şiddetini artıracak olan kusursuz fırtına nedeniyle Market Endeksi’nin, 2023 yılını yüzde 100’ün üzerinde bir rakam ile bitireceğini gösteriyor" denildi. 

31 Temmuz Pazartesi altın fiyatları ne kadar? Gram, çeyrek, yarım ve tam altın kaç lira? Güncel altın fiyatları

TOKİ'den ucuz ev almak isteyenlere müjde! 42 ilde 182 konut açık artırması o tarihte! Fiyatlar 568.263 TL'den başlıyor

Akaryakıt fiyatlarında adeta tüm ipler koptu! Zam üstüne zam geliyor! İşte son dakika benzin, motorin, LPG fiyatları!


Geri Dön