Ekonomi

Market raflarında vatandaşın cebini yakıyordu! Dev indirim yolda

Son fiyat artışlarıyla gündemde olan ayçiçek yağı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Dünya genelinde artan enflasyona karşı alınan tedbirler sonucunda ayçiçek yağında indirim beklentisi oluştu. Özellikle pandemiyle birlikte zamların peş peşe yapıldığı ayçiçek yağıyla ilgili yüz güldüren haberler geldi

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte ortaya çıkan küresel tedarik sorunu ve stokçuluk nedeniyle ayçiçek yağı fiyatları ciddi bir şekilde yükselmişti. Özellikle pandemiyle birlikte zamların peş peşe yapıldığı ayçiçek yağıyla ilgili yüz güldüren haberler geldi. Pandemi ile birlikte 2 bin 150 dolara yükselen ham ayçiçek yağ fiyatı, son haftalarda ciddi bir düşüş yaşandı.

YAŞANAN DÜŞÜŞ RAFLARA YANSIYACAK MI?
Son 20 günde uluslararası pazarda ham ayçiçek yağı yüzde 30 düşüş ile 1500 dolara kadar düştü. Yeni fiyatlarla yapılan ithalatla iç pazarda raf fiyatlarında da bir gerileme yaşanacağı tahmin ediliyor.

DÜŞÜŞE GEÇTİ
Dünya'da yer alan habere göre, önce pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ile artan ham ayçiçek yağı fiyatlarında düşüş yaşandı. Uluslararası piyasada tonu 800 dolar olan pandemi ile birlikte 2150 dolara yükselen ham ayçiçek yağ fiyatı son haftalarda ciddi bir düşüş trendine girdi.
Uluslararası piyasada tonu 2150 dolardan 1500 dolara düştü. Uluslararası piyasada fiyatların yüzde 30 gerilediğini kaydeden sektör temsilcileri, yeni fiyatlarla yapılan kontratların işlenip, pazara sunulmasıyla ayçiçek yağında fiyat düşüşünün raflara da yansıması beklediklerini ifade ettiler.

Sektör temsilcileri şu an raflarda 180 ile 200 lira arasında yer alan 5 litrelik ayçiçek yağının 155-160 lira bandına ineceğini tahmin ediyor.

Ham ayçiçek yağında taleplerin azaldığını söyleyen Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaff er Yıldırım, pandemi döneminde palm yağı üretiminde yaşanan sıkıntıların aşılması, Fed’in faiz artırımı ve Ukrayna’dan sevkiyatların başlaması ham ayçiçek yağ fiyatlarında düşüşe neden olduğunu ifade etti.

Fiyat düşüşün yalnız ham ayçiçek yağında yaşanmadığını kaydeden Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

“Palm yağı ve soya yağında da düşüşler görülüyor. Palm yağının tonu 500 dolar düşerek 1800 dolardan 1300 dolara düştü. Yine soya yağının da fiyatı aynı oranda indi. Ayçiçek yağında ise Ukrayna’daki savaş bölgesi dışında risk taşımayan batı tarafında üretim kapasitelerinde atış görüldü."

"Romanya sınırında yer alan Reni ve İzmail nehir limanlarından 6 bin tonluk küçük gemilerle ham yağ ve çekirdek ihracatının artırılması, yüksek ayçiçek yağının fiyatını geri çekilmesine sebep oldu."

Diğer yandan yurtdışındaki talepsizlikten dolayı verilen tekliflerin fiyatları daha da düşürdüğüne vurgu yapan Yıldırım, ayrıca yurt içinde hasadın önümüzdeki ayın ortalarında başlayacak olması piyasayı tamamen kilitlediğini söyledi.

YAĞ İTHALATINDA DÜZENLEME
Öte yandan geçtiğimiz günlerde, temel gıdalarda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla bazı yağlı tohumlar ile yağların ithalatında düzenleme yapılmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararda, ayçiçeği, mısır ve soyada gümrük vergisi 31 Aralık'a kadar sıfıra indirildi.

1 TEMMUZ'DA GEÇERLİ OLACAK
Bu kapsama hayvansal, bitkisel veya mikrobiyal katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri; hazır yemeklik katı yağlar; hayvansal ve bitkisel mumlar, yağlı tohum ve meyveler, muhtelif tane, tohum ve meyveler; sanayide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem kapsamında 6 numaralı dipnota karşılık gelen ürünler de katıldı.

https://emlakkulisi.com/isabetli-tahminleriyle-taninan-islam-memisten-1000-liranin-altina-dusen-altinla-ilgili-yeni-aciklama/711474