Ekonomi

Markette litresi 55 liraya süt isyanı! Bizim hakkımızı kim savunacak diyerek veryansın ettiler

Yüksek enflasyon ve gıda fiyatları arasındaki paralellik hem üreticileri hem de tüketicileri vurdu. Marketlerde 1 litre sütün 55 liraya çıkması isyan ettirdi. 'Bizim hakkımızı kim savunacak' diyen üreticiler sesini duyurmaya çalışıyor. İnsanlar marketlere ürün almaya gitmeye korkar oldu

Türkiye'de sıvıyağ, yumurta, peynir, süt, et, un, çay, şeker gibi temel gıda maddelerine gelen yüksek zamlar vatandaşın belini büktü. İnsanlar marketlere ürün almaya gitmeye korkar oldu. Evde adı geçen ürünleri biten vatandaşlar asgari ücrete gelen zam sonrasında marketlerden ihtiyaçlarını biraz daha rahat temin edebileceklerini düşünürken gerçek hiç de bekledikleri gibi olmadı. 

SÜTÜN LİTRESİ ÜRETİCİDE 8 MARKETTE 55 LİRA

Zam dalgasından en son nasibini alan ürünler ise süt ve süt ürünleri oldu. Üreticiler ellerinden litresi 8 liraya alına keçi sütünün litresinin marketlerde 55 liraya satıldığını öğrenince isyan etti. Çanakkale Bayramiç'ten süt üretimi yapan çiftçi zincir marketlerde kendisinden yarım litresinin 4 liraya alınan sütün büyük market zincirlerinde 34,5 liraya satıldığını iddia etti..

Çiftçi İsmail Karaman, marketler ev üretici fiyatları arasındaki uçurumu ve girdi maliyetlerinin yüksekliğini şu sözlerle ifade etti:

Büyük market zincirlerine gittim. Benden 4 liraya alınan yarım litre sütü 34,5 liraya satılıyor. Benden 8 liraya alınan sütü 55 liraya satıyorlar. Üreticinin hakkını kim savunacak? Ben, buradan Tarım Bakanı’na ve sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Hak ettiğimiz değeri ne zaman nasıl alacağız? Çocukların karşısında ezik durumda kalıyoruz. Borçlarımızı ödeyemez hale geldik. Bize kim yardımcı olacak? Bizi sanayicilere mecbur ettiniz. Sanayiciden yem alıyoruz, yem çuvalı 380 lira. Bu aradaki fahiş fiyat farkını kim önleyecek? Haksız kazancın önüne geçecektiniz. Böyle mi geçeceksiniz? Kim yardımcı olacak bize?

SÜT ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Mayıs 2022 süt ve süt ürünleri üretimi derlemesine göre geçen yıla kıyasla ticari süt işletmeleri tarafından yapılan ayran üretimi yüzde 36,6, tereyağı üretimi yüzde 8,3, içme sütü üretimi yüzde 6,2, yoğurt üretimi yüzde 5,9 arttı.

Ancak inek peyniri üretimi yüzde 3,6, toplanan inek sütü miktarı ise yüzde 1,6 oranında düşüş gösterdi. Üretimdeki bu düşüşlerin ise marketlerde fiyat etiketlerine zam olarak yansıyacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KYK borcuna zam ve enflasyon çıkışı! KYK borçları silinecek mi?

Zam gelen emekli maaşlarının bankaya yatış günleri belli oldu! Tahsis numarası tek olanlar...

LPG'ye gelen zamdan sonra mutfak tüpüne de zam geldi! Yeni tüpünü alıp kenara koyan kâra geçer

Fiat Egea tüm modellerinde Connect uygulamasını standart yaptı! Sadece 399 lira