04 / 05 / 2024

Marmara Depreminden geriye bin 301 orta hasarlı daire!

Marmara Depreminden geriye bin 301 orta hasarlı daire!

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, orta hasarlı konutlarla ilgili sorunların çözümüne yönelik çalışma takvimi oluşturulmaya çalışıldığını belirtti ve 1999 yılında meydana gelen Marmara Depreminden geriye il genelinde bin 301 orta hasarlı daire kaldığını söyled



Orta hasarlı konutların büyük bir çoğunluğunun Adapazarı ilçesinde olduğuna dikkati çeken Büyük, "Daire olarak il genelinde bin 301 daire, listelerimizde orta hasarlı statüde görülüyor. 150 civarı köylerde ve birçok ilçemizde de var, en büyük kısmı da Adapazarı ilçesi hudutlarında. Orta hasarlı binaların yıkılması gerekiyor. Bu işlem bunu zorunlu hale getiriyor. Ya onarılması, ruhsatlandırılması ya da yıkılmasını zorunlu kılıyor. Başlangıcından geçen süreye bakacak olursanız her yıl birer yıl uzatılmış bakanlık tarafından, bir çözüm yolu aranmış ama bugün gelinen noktada, son Van depremiyle birlikte de artık bunlarla ilgili daha kesin, çabuk karar oluşturmak gerekiyor" dedi.

Orta hasarlı konutlarla ilgili sorunların çözümüne yönelik çeşitli projeler geliştirdiklerini ve konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğana da aktardıklarını ifade eden Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlunun konuyla ilgili olarak bugün Ankarada  TOKİ  Başkanı ile bir araya geldiğini söyledi.

Geliştirilen projeleri kamuoyuyla paylaşabilmek için belirli bir mesafe alınması gerektiğini belirten Büyük, sözlerini şöyle tamamladı: "Mutlaka bunlarla ilgili, öncelikli olarak orta hasarlı konutlarla ilgili bir şeyi çözmek durumundayız. Tabii komşu illerimizde de var benzer durum, onlarla da istişare ediyoruz. Böyle sonuçlarını açıklayacak noktaya gelmedik henüz. Bununla ilgili bir takvim oluşturulmaya çalışılıyor. Yıkılması gerektiği ve uygulama yapılması gerektiği geçmişte de hep söylenmiş, bu artık sözde kalmaması, uygulamaya geçmek gerektiği için biz de adım adım meseleyi takip etmeye çalışıyoruz."

AA


Geri Dön