Marmara depreminin şiddeti 7.2 ile 7.5 olabilir! Deprem bilimciden şok açıklama: 70-80 bin bina ağır hasar görecek!
Deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, beklenen Marmara depreminin şiddetinin 7.2 ile 7.5 olabileceğine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde iki gün önce çöken üç katlı bina sonrasında kentsel dönüşümün gerekliliği bir kez daha gündem oldu. Deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, katıldığı bir canlı yayında İstanbul ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, söz konusu açıklamasında İstanbul’da olası bir depremde 70-80 bin binanın ağır hasar göreceğine dikkat çekti.
Tüysüz, Küçükçekmece’de herhangi bir sarsıntı olmadan çöken bina gibi pek çok binanın da tehlikede olduğunun, şehirdeki yapıların büyük bir kısmının risk altında olduğunun altını çizdi.
Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye’de 1940 senesinden beri 32 kez imar barışı çıktığını anımsatan Prof. Dr. Okan Tüysüz, imar affının hatalı bir yaklaşım olduğuna, bu tür yıkımlarının esas sebebinin imar affı olduğuna vurgu yaptı.
"Bizim en başta dikkat etmemiz gerekli olan şey yapı denetim sistemi. Türkiye’nin yapı denetim sistemi çok zayıf bir halde. Bakın yurt dışında arabanın kaldırıma sürttü diye o kaldırımı kırarsanız sizden hesap sorarlar. Burada üstüne kat konulmuş, altında kolon kesilmiş binayı yalnızca izlemişiz" diye konuşan Okan Tüysüz, bugün imar affının çok ciddi sorunlar yarattığını dile getirdi.
Hatalı bina yapıldıktan sonra devlette bana imar affı çıkar diye baskı yapıldığını aktaran Tüysüz, vatandaşların düzelmesini istemedikçe düzelmeyeceğini belirtti.
Okan Tüysüz, Küçükçekmece’deki binanın çökme sebebi ile ilgili de konuştu ve binanın beton kalitesinin son derece düşük olduğunu, ciddi korozyon sorunları olduğunu, binanın üzerine kat çıkıldığı ve bu nedenle mühendislik özelliğinin kalmadığı yönünde iddialar olduğunu aktardı ve neredeyse elle ufalanan bir bina olduğunun altını çizdi.
Deprem Bilimci Tüysüz, İstanbul’da olası bir depremde 750 bin binanın hasar göreceğine vurgu yaptı ve İBB'nin rakamlarına göre şehirde 1 milyon 120 bin bina bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının risk altında olduğuna vurgu yaptı.
Tüysüz, 70-80 bin binanın ağır ya da çok ağır hasar görmesinin beklendiğine de dikkat çekti.
Deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da beklenen depremin 7.2 ile 7.5 şiddetinde olabileceğine, tehlikeye karşı hazırlıklı olunması gerektiğine vurgu yaptı.
Maksimum tehlikeye karşı önlem alınması gerektiğinin ve senelerdir bu konuda uyarılarda bulunduklarının altını çizen Tüysüz, Türkiye’nin ne depreme ne de diğer doğal afetlere hazır hale gelemediğini, yapılarının herhangi bir dış etken olmadan kendi kendine çöktüğünü söyledi.
Prof. Dr. Ali Koçak uyardı: İstanbul'da 50 bin bina acil yıkılmalı!
Motorine zam, LPG'ye indirim! Akaryakıt fiyatları resmen değişti!