Marmara Ereğlisi tarihi Bizans eserleri için Hürriyet Gazetesi'nde ilan!
Hürriyet Gazetesi'nin arka sayfasında Marmara Ereğlisi'ndeki tarihi Bizans eserleri için bugün yayımlanan ilanda neler denildi? İlanı veren Ertan Furtun, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan'ı kime şikayet etti? İşte o ilanın tam metni...
Hürriyet Gazetesi'ne tam sayfa ilan vererek son sayfasını kapatan "Marmara Ereğlisi sakini Ertan Furtun" o ilanı şöyle;
Hürriyet Gazetesi'ndeki tam sayfa ilan hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!
KAMUOYUNA DUYURU
MARMARA EREĞLİLİLER ARTIK “UYAN”
TEKİRDAĞ MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ARKEOLOJİK KAZILARINDA ORTAYA ÇIKARTILAN
TARİHİ BİZANS ESERLERİ YOK EDİLİYOR...
- MARMARAEREĞLİSİ İlçemizde bulunan Bizans ve Roma döneminden kalma ANTİK PERİNTOS KENTİ 1980’li yıllarda Kültür Bakanlığı ve Tekirdağ Müze Müdürlüğü’nün birlikte yaptığı arkeolojik kazılarla ortaya çıkartıldı. Sadece ülkemize değil, tüm Dünya’ya ait olan bu tarihi Bizans eserleri, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından gelecek nesillere ait emanet bir kültür mirası olarak yıllardır göz nuru gibi korunmaktaydı.
- Fakat, Antik Perintos Kenti’nde yer alan ve 3. Derecede Arkeolojik Sit alanı içinde kalan 13 pafta, 335 ada 1 (eski adıyla 11155) parselde bulunan taşınmaza; BELEDİYE BAŞKANININ TALİMATIYLA MARMARAEREĞLİSİ BELEDİYE’SİNE AİT İŞ MAKİNALARI VE HAFRİYAT KAMYONLARI İLE 2008 yılı Haziran ayı içerisinde 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı şekilde KAÇAK TOPRAK DOLGU yapıldı.
-Ne var ki bu durum yetkililerin gözünden kaçmadı ve Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından belge ve fotoğraflarla açıkça tespit edildi. Bunun üzerine, HALEN MARMARAEREĞLİSİ BELEDİYE BAŞKANI OLAN İ. UYAN DA dahil olmak üzere ilgili şahıslar hakkında idari inceleme başlatıldı. Tesadüf odur ki, yürütülen inceleme ve soruşturma esnasında, 335 ada 1 (eski adıyla 11155) parseldeki ARSAYA TAPUDA MALİK GÖZÜKEN kişi olan Bahri ŞENGÖR’ün İ. UYAN’IN YEĞENİ (ABLASININ OĞLU) olduğu ortaya çıktı.
- O dönem İçişleri Bakanı olan Beşir Atalay tarafından imzalanan karar kapsamında; “Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim UYAN ve Belediye Fen İşleri Müdür Vekili Harun ÇALIŞKAN hakkında; 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un 6. Maddesine istinaden”
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINCA SORUŞTURMA İZNİ VERİLEREK; BELEDİYE BAŞKANI
İ.UYAN ve BELEDİYE FEN İŞLERİ MÜDÜR VEKİLİ HARUN ÇALIŞKAN’IN
YARGILANMASININ ÖNÜ AÇILDI.
- Tekirdağ Müze Müdürü Önder Öztürk tarafından, ayrıca; BAŞKAN İ. UYAN DA dahil olmak üzere ilgililer hakkında SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU. Marmaraereğlisi Cumhuriyet Başsavcılığı’nca konuyla ilgili yürütülen soruşturma tamamlanarak; Sanıklar İbrahim Uyan (Marmaraereğlisi Belediye Başkanı), Harun Çalışkan (Halen Marmaraereğlisi Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekilidir.) ve Galiphan Kavuz (335 ada 1 parseldeki arsaya hafriyatı getiren şahıstır.) hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. Maddesi hükmüne muhalefet ettikleri gerekçesiyle 2-5 yıl arası hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.
◊ İddianame, Marmaraereğlisi Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve bu 3 sanık mahkemenin 2011/103 Esas sayılı dosyası üzerinden yargılanmaya başlandı. Bu arada, yargılama devam ederken ilginç hukuksal gelişmeler yaşandı. Sanıkların suçlandıkları 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. Maddesi, ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN -2011/18 E. ve 2012/53 K. sayılı Karar ile- 11 NİSAN 2012 TARİHİNDE İPTAL EDİLDİ. Anayasa Mahkemesi'nin bu iptal kararı 13.10.2012 tarih ve 28440 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
- ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL HÜKMÜNÜN RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMASINDAN SONRA, MARMARAEREĞLİSİ ASLİYE CEZA MAHKEMESİ, HER 3 SANIĞI DA “ANAYASA MAHKEMESİ KARARIYLA FİİLİN SUÇ OLMAKTAN ÇIKTIĞI” GEREKÇESİYLE 15 MAYIS 2013 TARİHİNDE BERAAT ETTİRDİ.
Mahkeme, beraat kararını verirken çok önemli bir ayrıntıyı atladı. ANAYASA MAHKEMESİ ASLINDA FİİLİ SUÇ OLMAKTAN ÇIKARMAMIŞTI, EĞER ÇIKARSAYDI ZATEN TÜM TÜRKİYE’DE TARİHİ ESER KATLİAMI YASAL HALE GELECEKTİ..! Nitekim, Anayasa Mahkemesi de iptal kararında, “...Kültür
ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. maddesinin (a) ve (b) fıkralarının iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden, ... bu fıkralara ilişkin iptal hükmünün, kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür.” İfadeleriyle bu tehlikeye işaret etmiş ve “İPTAL HÜKMÜNÜN, KARARIN RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANMASINDAN
BAŞLAYARAK BİR YIL SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE,” karar vermişti. Yasama organı da bu bağlamda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi ve Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda 65. Maddeyi 6498 Sayılı Kanunla değiştirdi. Değişiklik, 11 Ekim 2013 Tarihinde yürürlüğe girdi. Yani,
65. Maddede düzenlenen suç, benzeri bir düzenlemeyle–iptal hükmünün yürürlüğe girmesinden 2 gün önce- yasadaki yerini aldı.
DOLAYISIYLA; (Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok
olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler ve izin almaksızın veya izne
aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşaî ve fizikî müdahale yapanlar veya yaptıranları cezalandıran)
65. MADDE HİÇBİR ZAMAN SUÇ OLMAKTAN ÇIKMADI.
- CUMHURİYET SAVCISININ 31.05.2013 TARİHLİ SANIKLAR ALEYHİNE TEMYİZ DİLEKÇESİNDE, aynen; “yeni düzenleme ile eski düzenleme arasında lehe/aleyhe yasa değerlendirmesi yapıp sonucuna göre
karar vermesi gerekirken; sanıklar hakkında üzerine atılı eylemlerin söz konusu düzenleme ile SUÇ OLMAKTAN ÇIKTIĞI GEREKÇE GÖSTERİLEREK BERAATLERİNE KARAR VERİLMESİNİN USUL VE YASAYA AYKIRI OLDUĞU DÜŞÜNCESİYLE KARARI SANIKLAR ALEYHİNE TEMYİZ EDİYORUZ.” ifadeleri yer almakta olup,
Marmaraereğlisi Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2011/103 Esas sayılı dosyasından verilen beraat kararındaki bu AÇIK HUKUKA AYKIRILIĞI iddia makamı yukarıdaki aynı gerekçelerle temyiz etti.
DOSYA ŞUAN İTİBARIYLA YARGITAY’DADIR. SANIKLAR HAKKINDA VERİLEN BERAAT KARARI KESİNLEŞMEMİŞTİR.
- Mahkeme ve hukuk tarafında bu gelişmeler yaşanırken; idari soruşturma izni verilen tarihlerde –zamanlaması oldukça manidar biçimde- BELEDİYE BAŞKANI’NIN YEĞENİ BAHRİ ŞENGÖR 30.06.2010 TARİHİNDE ARSAYI MURAT ÇALIŞKAN isimli başka bir şahsa DEVRETTİ. Arsanın yeni sahibi Murat ÇALIŞKAN; izinsiz dolgunun müze müdürlüğü nezaretinde kaldırılarak inşaat yapılmasına yönelik sondaj için tekrar Müze Müdürlüğüne dilekçe verdi. İZİNSİZ TOPRAK DOLGU OCAK 2011 TARİHİNDE MÜZE DENETİMİNDE KALDIRILARAK SONDAJ KAZISI YAPILDI. MÜZE MÜDÜRÜ ÖNDER ÖZTÜRK TARAFINDAN
YAPILAN SONDAJ KAZISINDA, BİZANS DÖNEMİNE AİT TARİHİ YAPI ORTAYA ÇIKARTILDI.
- Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj kazısının değerlendirilmesine ilişkin Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nce alınan 27.07.2012 tarih ve 500 sayılı kararda;
“...SONDAJ KAZISINDA ORTAYA ÇIKAN DİKDÖRTGEN PLANLI BİZANS DÖNEMİ’NE AİT YAPININ KORUNMASI GEREKLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK TESCİL EDİLMESİNE, GRUBUNUN 1. GRUP YAPI OLARAK GRUP TAYİNİNİN YAPILMASINA, KORUMA YÜKSEK KURULU’NUN 10.04.2012 TARİH VE 37 SAYILI İLKE KARARI GEREĞİ KÜLTÜR VARLIĞININ YERİNDE TEŞHİR EDİLMESİNE YÖNELİK HAZIRLANACAK PROJENİN KURULUMUZA SUNULMASINA...” şeklinde karar verildi.
- Marmaraereğlisi Asliye Ceza Mahkemesi’nin “Anayasa Mahkemesi Kararıyla fiilin suç olmaktan çıktığı” gerekçesiyle 15 Mayıs 2013 Tarihinde sanıkları beraat ettirmesinden sonra, Tekirdağ Müze Müdürlüğü Denetiminde 2011 yılında kaldırılan izinsiz toprak dolgu 2013 yılı Eylül ayında TEKRAR DOLDURULDU. HEM DE BU DEFA, VİCDANLARI SIZLATAN ŞEKİLDE; AYNI PARSELDEKİ BİZANS ESERLERİNİN BULUNDUĞU 1. DERECEDE TESCİL EDİLMİŞ KORUNMASI GEREKLİ ARKEOLOJİK ALANA TEKRAR KAÇAK DOLGU YAPILDI.
- BUNUN ÜZERİNE, İ. UYAN VE DİĞER İLGİLİLER HAKKINDA 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU’NUN 65. VE 5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNU’NUN 257. MADDELERİNE İSTİNADEN MARMARAEREĞLİSİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA TARAFIMDAN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞ OLUP, SORUŞTURMA HALEN DEVAM ETMEKTEDİR. AYRICA, TARAFIMDAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE DE AYNI HUSUSLA İLGİLİ OLARAK ŞİKAYET DİLEKÇELERİ VERİLMİŞTİR.
- TARİHİ ESERLERİN DURMADAN TAHRİP EDİLMESİ TÜM MARMARAEREĞLİLİLER’DE ARTIK İNFİAL “UYAN”DIRDI..! KORUNMASI GEREKLİ BU TARİHİ ESERLERE 3. KEZ KAÇAK DOLGU OPERASYONU YAPILMADAN;
- Marmara Ereğlisi’nin CHP’li Belediye Başkanı İbrahim UYAN’ın tarihi Bizans eserlerini tahrip etmesiyle ilgili tüm gerçekleri (üstünü örtmeden) ortaya çıkarmak ve gereğini yapmak üzere CHP Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU’nu ve CHP Tekirdağ Milletvekilleri’ni (Orhan Faik ÖZTRAK, Candan YÜCEER, Emre KÖPRÜLÜ) çok geç olmadan evvel harekete geçmeye davet ediyoruz.
- Bu devletin Savcıları, Hakimleri, Bakanları, Valileri, Emniyet Görevlileri ve ayrıca; bundan böyle arkeolojik tarihi Bizans eserlerine sahip çıkacak aklı selim Marmara Ereğlisi sakinleri var.
ARTIK;
YAPANIN YANINA KAR KALMASI YÜCE TÜRK ADALETİNİN ÖNÜNDE O KADAR BASİT VE KOLAY DEĞİL.
HERKES BİLMELİDİR Kİ BU “BİZANS OYUNLARI” TUTMAYACAK;
YASAL PLATFORMDAKİ MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK...
ZİRA, ATALARIN SÖYLEDİĞİ GİBİ;
“ADALET KORKUSU, USLULUĞUN BAŞLANGICIDIR.”
KAMUOYU VE İLGİLİLERE SAYGIYLA DUYURULUR.
ERTAN FURTUN
MARMARA EREĞLİSİ SAKİNİ