Marmara fayı en az 7,2 büyüklüğünde deprem üretecek! İstanbul'u ne bekliyor? Buz kestiren İstanbul depremi açıklaması...
Marmara fayı en az 7,2 büyüklüğünde deprem üretecek! İstanbul'u ne bekliyor? Buz kestiren İstanbul depremi açıklaması...İstanbul'da 1939'dan bu güne büyük depremler yaşandı
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 şehirde yıkıma neden olan depremlerin ardından, İstanbul'da beklenen büyük deprem yeniden gündem oldu. İstanbul'da 1939'dan bu güne büyük depremler yaşandı. İstanbul'da 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 senelerinde meydana gelen depremler bulunuyor.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan İstanbul'da depreme dayanıklı ve dayanıksız olan ilçeler uzmanlar tarafından peş peşe açıklanıyor. Deprem bilimciler sık sık beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalar yapıyor.
Prof. Dr. Naci Görür de sık sık deprem yorumlarıyla gündem oluyor. Naci Görür, İstanbul depremi ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu.
Marmara fayı en az 7,2 büyüklüğünde deprem üretecek! İstanbul'u ne bekliyor? Buz kestiren İstanbul depremi açıklaması...
Habertürk'te yer alan habere göre; Marmara fayının minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceğinin altını çizen Prof. Dr. Naci Görür, "30 sene içerisinde bekleniyordu, 23 sene geçti" şeklinde konuştu.
İstanbul depremi Kahramanmaraş depremlerinden sonra tekrar gündeme oturdu. Konuyu değerlendiren Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek" açıklamasında bulundu ve bu fayın güneyindeki stres birikiminin, kuzeyinden daha çok olduğuna dikkat çekti.
Açıklamasında "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum" ifadelerine yer veren Naci Görür, bilimsel tüm araştırmaların İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Naci Görür, "Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum" diye konuştu ve İstanbul'daki depremi daha küçük beklemelerine rağmen hasarın daha fala olacağının altını çizdi.
Prof. Dr. Ercan ise İstanbul depremi ile ilgili yaptığı açıklamasında, Kahramanmaraş merkezli depremin İstanbul'da olması durumunda sonuçlarının daha ağır olacağını vurguladı ve "Türkiye tamamen göçer. Zaten biz bu kurguyu İstanbul için hazırlıyorduk. Marmara'nın çevresinde 25 milyon kişi yaşıyor. Marmara’da olan her deprem 150 kilometre uzağı etkiliyor. Yani Gölcük depremi İstanbul depremidir, İstanbul depremi Gölcük depremi olacaktır" ifadelerini kullandı.
Bunun bir Kuzey Marmara depremi olduğunu vurgulayan Ahmet Ercan, etkileyeceği en büyük alanın İStanbul olacağını ifade ederek "Çünkü deprem gören alan 160 bin kilometrekare iken İstanbul'un yüzey alanı, yerleşim alanı 5 bin kilometre karedir. Şimdi 160 bin kilometre karede kilometrekare başına 125 kişi düşüyordu deprem bölgesinde ve oradaki ölüm sayısı şu anda 41 bin kişi ve 87 milyar dolarlık bir kayba neden oldu" diye konuştu.
Kuzey Marmara'da İstanbul'un kilometre kare başına düşen kişi yoğunluğu 3 bin kişi olduğunun altını çizen Ahmet Ercan, açıklamasında "İstanbul'da kilometre kare başına düşen konut sayısı 340'tır. Deprem olan yerde 25 yapı vardı. İstanbul'da 340, yaklaşık 7 katı falan var İstanbul'da. Dolayısıyla İstanbul'da ne olur olayını daha fazla konuşmaya gerek yok" dedi ve oranın korkunç bir duruma işaret ettiğine vurgu yaptı.
İstanbul'da 0-4 yaş arası binada kiralar 37 bin 900 TL! Deprem sonrası yeni binalar uçuşa geçti! Konteyner evlerde çok konuşulacak gelişme! Konteyner ev almak isteyenler neye uğradığını şaşırdı! |