04 / 10 / 2024

Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa'yı işaret etti!

Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa'yı işaret etti!

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın Marmara Bölgesi ve özellikle Bursa için yaptığı deprem uyarısı tedirginliğe neden oldu. Tatar, 7.8 büyüklüğüne dikkat çekti. İşte o açıklama...




6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında uzmanların Marmara Bölgesi’ne ilişkin uyarıları peş peşe geliyor. Özellikle Bursa'yı işaret eden uzmanlar, bölgedeki olası depremin risklerini tek tek açıklıyor. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük ve yıkıcı deprem ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Tatar, 1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alanın henüz kırılmadığına dikkat çekerek, "Bursa benim en çok kaygılandığım bölgelerden biri" diye konuştu. 

Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa yı işaret etti!

7.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR

Bursa'da gerçekleştirilen ve AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ile Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi yetkililerinin de katılım gösterdiği toplantıda, Marmara fayının yakın gelecekte kırılması beklenen kısımları masaya yatırıldı. Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Denizi’ndeki fay hattının 250 senedir enerji biriktirdiğine dikkat çekti ve olası bir depremin büyüklüğüne dair önemli bilgiler verdi. 

Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her sene 2,5 santimetre batıya doğru hareket ettiğinin ve 
bu durumun büyük bir depremi tetikleyebileceğinin altını çizdi. 

"1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki kısım henüz kırılmadı. Tek bir kerede mi yoksa birkaç parça şeklinde mi kırılır, bu önemli değil. Sonuç olarak enerji birikmiş durumda ve bu fay hattında günün birinde mutlaka kırılma olacak. Her sene 2 buçuk santimetre batıya doğru kayıyor. Fayın elastik sınırı aşıldığında, kırılma meydana gelecek" bilgilerini veren Tatar, 250 yıllık enerji birikimi göz önüne alındığında, bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesinin söz konusu olduğunu vurguladı. 

Tatar, "Bu tür bir hareketlilik, 7.2’den 7.8’e kadar değişen büyüklükte bir depreme neden olabilir" dedi. 

Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa yı işaret etti!

BURSA İÇİN UYARI 

Güney Marmara'daki aktif fayların da altını çizen Tatar, bölgenin yalnızca Marmara Denizi içindeki faylarla sınırlı olmadığına, güneyde de aktif fayların bulunduğuna dikkat çekti. 

Tatar, "Sadece Marmara içinde aktif faylar yok. Marmara’nın güneyinde de aktif faylar bulunuyor. Biz Marmara Depremi’ne odaklanmışken günün birinde başka bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Mustafa başkanımı korkutmak istemem ama Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden biri. 1855 yılında yaşanan Bursa depremi de Uluabat fayından kaynaklanmıştı" açıklamasında bulundu. 

Bursa gibi kritik yerleşim bölgelerinde olası bir depremin neden olacağı tahribat konusunda endişelerini dile getiren Tatar, depreme hazırlık konusunda gerekli adımların atılması gerektiğinin altını çizdi. 

İslam Memiş gram altının Aralık ayında ne kadar olacağını açıkladı!

Kiracıların enflasyonu ikiye katlandı!

Ortalama kira ödemeleri iş yerlerinde yüzde 92, konutlarda yüzde 105 arttı!


Geri Dön