Marmara Köşkü yıkıldı mı?
Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Marmara Köşkü ile ilgili sorularını Başbakan Davutoğlu'na iletti. Nazlıaka hazırladığı soru önergesinde "Marmara Köşkü’nün yıkıldığı iddiası doğru mudur?" diye sordu..
Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Marmara Köşkü ile ilgili sorularını Başbakan Davutoğlu'na iletti. Nazlıaka hazırladığı soru önergesinde "Marmara Köşkü’nün yıkıldığı iddiası doğru mudur?" diye sordu.
Başkent Ankara’nın tarihine tanıklık eden binaların başında, tarih ve kültür mirasımızın önemli yapıtlarının köşkler olduğunu ifade eden Nazlıaka bunlardan birinin Atatürk Orman Çiftliği sınırlarında kalan Marmara Köşkü olduğunu belirtti.
Nazlıaka önergesine şu şekilde devam etti; "Atatürk Orman Çiftliği bünyesindeki ‘Marmara Köşkü’, Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle 1928 yılında inşa edilmiştir. Adını, ön bahçesine Marmara Denizi’nden esinlenerek yapılan suni havuzdan aldığı söylenmektedir. İsviçreli Mimar Ernst Egli’in çizip tasarladığı, bodrum üzeri 2 kattan oluşan mekan, başta müstakil çiftlik evi şeklindedir. Ancak Atatürk Çankaya Köşkü’nde uygulanan protokolü bu mekanda uygulamak istemeyince köşke dönüştürülmüştür. O yıllarda köşkün bahçesinde bulunan havuz gençlerin uğrak yeri olmuş, köşk halkla iç içe kullanılmıştır.
Atatürk’ün sağlığında (11 Mayıs 1937) Marmara Köşkü’nü ve beraber kullandığı diğer binaları ‘Millete’ armağan ettiği ve bağış belgesini imzaladığı bilinmektedir.
Yıkılacağı iddiaları sık sık gündeme gelen Marmara Köşkü ile ilgili TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açılan davada Ankara 6. İdare Mahkemesi, köşkün yıkımı ile rekonstrüksiyon olarak yeniden yapım projesine onay veren kurul kararının yürütmesini durdurmuştur.
Bilindiği gibi Marmara Köşkü’nün bulunduğu yeri de kapsayan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyeti, kamu ihale süreçlerinin şeffaf olup olmadığı, kaç odasının bulunduğu, kompleks içindeki yeni yapıların maliyeti konusunda bugüne kadar açıklayıcı bilgiler kamuoyu ile paylaşılmamıştır.
Tescilli olan ve kamuya açık olması gereken Marmara Köşkü’nün akıbeti konusunda hiçbir bilgi verilmemektedir. Bu binanın mahkeme kararı ve tescilli olmasına rağmen yıkıldığı iddiaları ağırlık kazanmıştır."
Bu bağlamda ilk olarak "Marmara Köşkü’nün yıkıldığı iddiası doğru mudur?" diye soran Nazlıaka'nın yanıtlandırılmasını istediği diğer soruları şu şekilde:
1- Ankara 6. İdare Mahkemesi, köşkün yıkımı ile rekonstrüksiyon olarak yeniden yapım projesine onay veren kurul kararının yürütmesini durdurmuştur. Bu karara rağmen yıkım gerçekleşmişse bu durum yargı kararlarının devletin en üst makamı tarafından yok sayıldığı anlamına gelmez mi?
2- Hukuku yok sayan, keyfi uygulama yapan yönetim biçimlerine literatürde ne ad verilir?
3- Atatürk’ün sağlığında (11 Mayıs 1937) Marmara Köşkü’nü ve beraber kullandığı diğer binaları millete bıraktığı ve bağış belgesini imzaladığı bilinmektedir. Bu yıkım milletin hakkının gasp edilmesi değil midir?
4- Kanunları uygulamayarak bir kültür varlığını yıkan yetkililer hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır?
5- Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin alanı ne kadardır? Bu alanın ne kadarı kapalı alandır? Kapalı alanlar hangi amaçla kullanılmaktadır? Söz konusu alanda Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi inşaatı başladıktan sonra kaç bina yıkılmıştır? Bu binaların yapım tarihleri nedir? Mimarları kimdir?
6- Tescilli ve kamuya açık olması gereken bir binanın, Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi içine alınarak halkın erişime yasaklanması suç değil midir? Bugüne kadar bu konuda idari ve adli soruşturma açılmış mıdır?
7- Bu binanın yıkılması Atatürk’ün vasiyetinin açıkça ihlal edilmesi anlamına gelmiyor mu?
8- Eğer Marmara Köşkü yıkılmamışsa bir müze olarak düzenlenerek halkın ziyaretine açılacak mıdır?