07 / 11 / 2024

Marmara Üniversitesi'nin tapusu Yıldız Teknik'te!

Marmara Üniversitesi'nin tapusu Yıldız Teknik'te!

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksel, Marmara Üniversitesi'nin tapusuna sahip olduklarını belirtti




Marmara Üniversitesi'nin Acıbadem'deki Güzel Sanatlar Fakültesi'nin tapusuna sahip olduklarını belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksel, burası için yeni planları olduğunu kaydetti

Yüz yıllık bir geçmişi olan Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Yıldız'daki kampüsünden koparıp Davutpaşa'ya taşımak istemesiyle uzunca bir süre gündemde kalan, özellikle Sanat Tasarım Fakültesi'ni yerinden edeceği için sanat karşıtı ilan edilen Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksel, bu iddialara kulağını tıkayarak çalışmalarını sürdürüyor. Marmara Üniversitesi'nin Acıbadem'deki Güzel Sanatlar Fakültesi'nin tapusunu da elinde bulunduran Yüksel, İstanbul'un en güzel ve değerli arazisi olan Marmara'nın Acıbadem Kampüsü için de planlar yapıyor.

FİZİKSEL ALTYAPI ÇOK KISITLI

Göreve ilk geldiğinde 100 yıllık tarihi olan Yıldız Teknik Üniversitesi'nin, tarihi bir alanda konumlandığı için fiziksel altyapısı çok kısıtlı olması sorununa çözüm bulmayı hedefleyen Yüksel bir YTÜ öğrencisi olduğu dönemden bugüne yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

ANCAK BUTİK KAMPÜS OLUR

“Ben de bir YTÜ mezunu olarak, buranın içinde her türlü sosyal faaliyetin yapılabileceği bir kampüs olmadığını biliyorum. Burası ancak 5 bin kişilik bir butik kampüs olabilirdi. Burada 100 dönümlük bir alanımız var ve bu 100 dönümde 25 bin öğrenciyi ayakta tutsanız zaten dolar ve hareket edecek yer kalmaz. Biz bu nedenle tüm fakülteleri Davutpaşa'ya taşıyıp, burada sadece lisansüstü eğitimin verildiği, konferansların düzenlendiği bir alana dönüştürmeyi hedefledik.”

Marmara Üniversitesi'nin Acıbadem'deki Güzel Sanatlar Fakültesi'nin tapusunun kendilerinde olduğunu kaydeden Rektör Yüksel “Türkiye'nin en değerli yerini onlara vermişiz ama tapusu bizde. Aynı şekilde Kocaeli Üniversitesi'nin de tapusu bizde. Biz devletiz, elbette ki gidip Kocaeli Üniversitesi'nin yerini gasp edecek değilim. Ama Marmara ile ilgili aynı şeyi düşünmüyorum. Bir de Yıldız'daki tarihi binaların dışındaki binalarımızın hepsinin deprem riski çok yüksek ve hepsinin raporu var. Biz teknik üniversiteyiz ve raporu olan, yıkılması gereken binanın içinde 300 kişi oturuyoruz. Bunun vicdanen, yönetici olarak hesabını nasıl vereceğim” diye konuştu.

100'ÜNCÜ YILDA 100 PROJE

2011'de 100'üncü yılını kutlayacak olan üniversitenin 100'üncü yılda 100 projeyi hayata geçirme hedefleri olduğunu belirten Rektör Yüksel, “365 günde 365 etkinlik yapmak amacındayız. Hedef Yıldız'ı Türkiye'ye ve Dünya'ya tanıtmak. Değişik ilerde değişik okullara yardım etmek, 100 karede İstanbul, YTÜ Hatıra Ormanı'na 100 bin fidan, Miniatürk'e YTÜ'nün tarihi binalarının minyatürlerinin yapılması, ilk bin öğrenciye burs vermek gibi pek çok projemiz var. Tüm bunların ardından 100'üncü yıldan sonra üniversitemizde bir tercih patlaması bekliyoruz” diye konuştu. 

SENTETİK AŞI DEVRİM YARATACAK

Sadece altyapı anlamında değil, üniversitenin bilim alanında da yükseklere taşımak için yaptıkları birçok proje çalışması olduğunu söyleyen Rektör Yüksel, “Gerek sanayi kuruluşlarıyla gerekse de TÜBİTAK ile ortaklaşa pekçok proje yapıyoruz. Özellikle de ürüne dönüştürülebilir çalışmalar yapmak ilk hedefimiz. Şu an hayata geçmesi en yakın projemiz, ‘sentetik aşı' geliştirmekle ilgili. Eğer bu hayata geçirilebilirse, dünyada bir devrim niteliğinde olacak. Sentetik aşılar, şu an kullanılan aşılara göre yan etkileri ve maliyeti çok daha az olan aşılar. İkinci hedefimiz ise teknoparklar. 2003 yılında başlatılan ama devamı getirilemeyen Teknopark projesini hayata geçirmek için kolları sıvadık. Şu anda 8 bin metrekarelik bir kapalı alanda 15 firma çalışmaya başladı” dedi.
Star/Ebru Baran


Geri Dön