28 / 10 / 2024

Marmara'da beklenen 7.5 şiddetindeki deprem için 'erken uyarı' şart! 

Marmara'da beklenen 7.5 şiddetindeki deprem için 'erken uyarı' şart! 

Prof. Dr. Şerif Barış, Türkiye’nin 2005 ve 2015’te afet zararlarının azaltılması konusunda uluslararası iki çerçeve anlaşmaya imza attığına dikkat çekerek, sanayinin kalbi olan Marmara için erken uyarı sisteminin şart olduğunu belirtti. 




Marmara'da meydana gelmesi beklenen 7.5 büyüklüğündeki deprem, bölgede yer alan 11 şehirde yaşayan yaklaşık 30 milyon kişiyi tedirgin ediyor. Uzmanlara göre, ülkedeki sana­yi işletmelerinin yüzde 41,1’ini bünyesinde barındıran bölge­de, deprem dayanıklı yapılaş­manın yanı sıra deprem erken uyarı sistemlerinin de kurulup yaygın hale getirilmesi gerekiyor. 

Dünya Gazetesi'nden Hayriye Mengüç'ün haberine göre; pek çok ulusal ve uluslararası deprem araştırma projelerin­de çalışmış olan Kocaeli Üni­versitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merke­zi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış, erken uyarı sistemleri sayıları­nın çoğalması gerektiğinin altını çizdi.

Marmara da beklenen 7.5 şiddetindeki deprem için erken uyarı şart! 

9 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMDE 18 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 

Dünyada yalnızca beş defa meydana gelen mega büyüklükteki depremde Japonya’daki erken uyarı sistemini kullanan uz­manlardan biri olduğuna dikkat çeken  Prof. Dr. Barış, 2011 yılında bir kongre için bulunduğu sı­rada Japonya’da gerçekleşen 9 büyüklüğündeki depremde sa­dece tsunamiden 18 bin kişinin hayatını kaybettiğinin, erken uya­rı sistemleri olmasa bu rakamın Japonya genelinde 700 binlere yükselmiş olabileceğinin altını çizdi. 

6 Şubat dep­remlerinde de erken uyarı sis­temleri kurulmuş olsaydı, can kaybının bu kadar yüksek ol­mayacağını da dile getiren Barış, ikincil afetlerin zararının daha büyük olduğuna vurgu yaptı. 

Marmara da beklenen 7.5 şiddetindeki deprem için erken uyarı şart! 

SADECE ERKEN UYARI SİSTEMİ DE HER ŞEYİ ÇÖZMEZ 

Birleşmiş Milletler’in afet zararı azaltılması konusundaa ilişkin paydaşlarını; sırasıyla mer­kezi hükümet, yerel yönetim­ler, sanayi kuruluşları ile büyük şirketler ve vatandaşlar şeklin­de belirttiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şerif Barış, "Afeti sadece devletin veya yalnızca belediyelerin işi olarak düşünürsek afet yönetim sis­temini doğru kurgulamamız mümkün değil" diye konuştu. 

Barış, devlet ve yerel yönetimler gibi kuruluş ve şirketlerin de deprem erken uyarı sistemlerini bünyelerine katıp doğru tatbikatlarla ku­rum kültürü oluşturmaları ge­rektiğinin altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Sanayinin, beledi­yelerin, kamu kuruluşlarının, olmazsa olmaz okul ve hasta­ne gibi büyük sayıda insanın olduğu alanların öncelikle erken uyarı sistemlerini kul­lanmaları, test etmesi, belirgin sayıda yöneticilerinden başla­yıp yaygınlaştırması gerekiyor. Sinyali herkese vermek zorun­da değiller, yararını gördükçe açabilirler, ama mutlaka doğ­ru bilgi ve eğitimleri vererek, doğru tatbikatları yaparak bir kültür oluşturmaları gerekiyor. Bu bir bütün. Yani sadece er­ken uyarı sistemi, hiçbir şeyi çözmez."

Marmara da beklenen 7.5 şiddetindeki deprem için erken uyarı şart! 

TÜRKİYE, İKİ ANLAŞMA İMZALADI

Prof. Dr. Şerif Barış, bu hizmeti kim vermeli so­rusunu da yanıtladı ve dünyada farklı örneklerin olduğunu dile getirdi. Barış, Meksika’da erken uyarı sistemi üreten özel şir­ketlerin olduğunu ve devletin de olduğunu söyledi. 

Baırş, "Amerika’da özel şirket ve devlet, ikisi beraber çalışır, bu sinyali verir. Ja­ponya’da tümüyle devlet gü­dümündedir. Japon demir yolu, devlet şirketidir. Kendi erken uyarı sistemini geliştirmiş, ardından da Japonya’nın tamamı­na bu sistem kurulmuştur" açıklamasında bulundu ve oplu­mun bilmediği iki çerçeve anlaşma olduğuna dikkat çekti. 

"1995 Kobe depreminin ardından, 2005'te Hyogo’da Dünya Afet Zararlarının Azaltıl­ması Kongresi toplandı. Burada Türkiye de dahil 168 ülke, afetlerle ilgili ya­pılması gereken çalışma­ların anlaşmasına imza attı. Kararlar arasında erken uyarı sistemleri kurulması, yaygınlaştırılıp sinyal kul­lanması için gelişmelerin takibi, diye bir karar bulunuyordu" diyen Barış, ikincisinin de 2015 yılında aynı kongrenin bu defa da Sendai’de toplan­dığına, Türkiye'nin de orda olduğuna dikkat çekti. 

Barış, söz konusu açıklamasını "Ben ve diğer akademisyen arkadaşımla beraber, Türk delegasyonu içinde yer aldık. Burada da 168 ülke, bir çer­çeve anlaşmasını imzaladı. Buna göre yedi-sekiz yerde deprem erken uyarı sistem­lerinin yaygınlaştırılması, kullanılması ve halkın çok­lu tehlikelere karşı korun­ması amacıyla bu sistemlerin ge­liştirilip yaygınlaştırılması konusunda; diğer ülkeler ve biz imzaladık" diyerek tamamladı. 

AVM metrekare verimlilik endeksi yüzde 55 arttı! AVM’lerde kiralanabilir metrekare alanı başına düşen ciro 12 bin 500 TL

Emekli maaşlarındaki fark için yapılacak düzenleme gündemden çıktı! Yeni emekli olacaklar maaş düşüşünden nasıl kurtulur

Gayrimenkul piyasasında neler oluyor?


Geri Dön