Marmara'da bir sene içinde iki tane 7'den büyük deprem olabilir! Prof. Dr. Şükrü Ersoy, tsunami riskini de açıkladı!
Türkiye'nin deprem riski sık sık gündem oluyor. Marmara'da bir sene içinde iki tane 7'den büyük deprem olabilir! Prof. Dr. Şükrü Ersoy, tsunami riskini de açıkladı! Dr
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara depremi ile ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bahçelievler Belediyesi Kongre Merkezi ve Nikah Sarayı'nda gerçekleştirilen Deprem Paneli'nin açılışının ardından "İstanbul'un Deprem ve Tsunami Riski: Etki Alanları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Türkiye'de 5.5'ten büyük depreme neden olabilecek fay sayısının 500'ün üzerinde olduğuna dikkat çeken Şükrü Ersoy, binaların deprem tehlike haritasına göre inşa edilmesi gerektiğinin, yalnızca yönetmeliklere uygun bina inşa etmenin yeterli olmadığının, denetimlerin sıkı tutularak, belediyelerin teknik anlamda güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Ersoy, Türkiye'nin yüzde 100'ünün deprem bölgesinde yer aldığına, uzak da olsa depremden etkilenmeyecek hiçbir yerleşim yerinin olmadığına vurgu yaptı.
Marmara'da bir sene içinde iki tane 7'den büyük deprem olabilir! Prof. Dr. Şükrü Ersoy, tsunami riskini de açıkladı!
YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'u da ilgilendiren Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 8 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğine, bu fay bölgesinde 27 senede 6 büyük deprem olduğuna, depremin ucunun İstanbul'a kadar geldiğine dikkat çekti.
"Batıya doğru bir deprem göçü var. Arada bir boşluk var, orası Marmara Denizi, Marmara'da 7'den büyük deprem oluşturabilir. İstanbul için en kötü senaryomuz da 7,5 büyüklüğünde bir deprem" diye konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, geçmişte 7,5 büyüklüğünde bir depremin hatta 7.7 büyüklüğünde bir bir depremin olduğunu aktararak, Marmara Denizi'nde oluşabilecek deprem ile ilgili bir duruma daha değindi.
Marmara Denizi'nde bir sene içinde 2 tane 7'den büyük deprem meydana gelebileceğinin altını çizen Şükrü Ersoy, "Bunu Kocaeli'de yaşadık, ardından Düzce depremi oldu. Santimetre mertebesinde faylar birbirini devam etti. Aslında 3 ay arayla tek deprem olacakmış, iki depreme bölünmüş" açıklamsında bulundu ve kötünün iyisi olduğunu dile getirdi.
Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde suyun altında bulunan, depremlerin açtığı 1200-1250 metre derinliğindeki 3 tektonik çukurun tsunami kapsamından önemli olduğuna da dikkat çekti.
"Normal şartlar altında bir deprem olduğu zaman yanal atılımlı olduğu için tsunami oluşturmayabilir. Denizlerin içindeki her 3 depremin birinde ancak tsunami oluyor" açıklamasında bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde tsunami olabileceğini aktardı ve bu 3 derin çukurun yamaçlarında kaya halinde olmayan çamurların olduğunu söyledi.
"Eğer deprem bu çamurları silkelerse denizaltı heyelanları oluşur ve tsunami gerçekleşir. Bu, depremin oluşturacağı tsunamiden daha tehlikeli" değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Ersoy, Tekirdağ, Orta Marmara ve Çınarcık çukurlarından tsunami açısından en tehlikeli olanının doğudaki Çınarcık olduğuna vurgu yaparak, burada denizaltı heyelanı olma riskinin çok yüksek olduğunun altını çizdi.
Bolu'da 4.8 büyüklüğünde deprem oldu! Son dakika! İstanbul, Sakarya, Ankara'da da hissedildi! |