Kent Haberleri

Marmara'da fayın kilidi kırıldı kırılacak! Uzmanlar bir bir açıkladı! Büyük İstanbul depremi geliyor...

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki depremin ardından yaşanan büyük yıkım gözleri Marmara'ya çevirdi. Marmara'da fayın kilidi kırıldı kırılacak! Uzmanlar bir bir açıkladı! Büyük İstanbul depremi geliyor... Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki depremin ardından yaşanan büyük yıkım gözleri Marmara'ya çevirdi

Türkiye'de peş peşe depremler meydana geliyor. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki depremin ardından yaşanan büyük yıkım gözleri Marmara'ya çevirdi. 

Nüfusun ve sanayinin patlama noktasına geldiği Marmara’da beklenen deprem ile ilgili peş peşe açıklamalar da gelmeye devam ediyor. 

Yıkıcı depremler açısından yeryüzünün ilk beş ülkesi arasında bulunan Türkiye’nin deprem serüveni için ise durum fazlasıyla karmaşık. 

Türkiye, toplamda 3 büyük fay hattıyla büyük bir deprem riski altında yer alıyor. 

Karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik konumunun sonucunu en son Kahramanmaraş ve Hatay depremleriyle tecrübe eden ülkede, Marmara depremi senaryoları sık sık gündem oluyor. 

Marmara'da fayın kilidi kırıldı kırılacak! Uzmanlar bir bir açıkladı! Büyük İstanbul depremi geliyor...

Cumhuriyet Gazetesi'nden Kardelen İnce'nin haberine göre; Akut Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak beklenen Marmara depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Paylaşılan verilere göre; Marmara Denizi’ni ortadan ayırır gibi konumlanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, uzun zamandır kapalı tuttuğu kilidini ani bir kırılma ile patlatıp, yer kabuğuna yüklediği stresi açığa çıkarmak için bekliyor. 

Merkez üssü İstanbul olması beklenen depremin her an meydana gelme ihtimali ise uzmanlarca, yüzde 65 ila 70 arasında olacak şekilde tahmin ediliyor. 

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak beklenen Marmara depremi ile ilgili açıklamasında "Tarih yok ancak şu an fayın üzerinde biriken atımlar minimum 7.5, maksimumum 7.6 büyüklüğünde deprem üretiyor" ifadelerine yer verdi ve binalarla ilgili konuştu. 

Depremlerde binaların zemine uygun hareket etmesini beklediklerini fakat etmiyorsa bir sorun olduğunu gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Cenk Yaltırak, "Eski binalar yıkılmayabilir, yeni binalar devrilebilir. Biz bunu İzmir depreminde de gördük" şeklinde konuştu. 

Tek faya göre bir senaryo düşünüldüğünde senaryoların ona göre olacağına fakat başka faylarında olduğuna dikkat çeken Yaltırak, açıklamasında "Örneğin, şu anda İBB 2001 model bir haritayla senaryo üretiyor ancak risk en kötü senaryoya göre alınır. Herkes depremin zamanını soruyor ancak bu bir soru değil. Bu soruyu karşılamak için önce binanın yapısı bilinmeli, zemin bina ilişkisi bilinmeli" dedi ve bu depremin Marmara’nın tamamını etkileyeğini vurguladı. 

Deprem konusundaki en kritik adımının afetle mücadele olduğuna vurgu yapan Akut Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki de depremden önce potansiyel riskleri öngörüp, hazırlığın ona göre yapılması gerektiğini, riskleri krize dönüştürmemek gerektiğini belirtti. 

Açıklamasında "Gölcük depreminden sonra azaltmamız gereken nüfusu aksine çoğalttık. Güçlendirmemiz gereken yapı stoklarını güçlendirmedik, yine tam tersi olarak artırdık" diye konuşan Nasuh Mahruki, şu an da 17 Ağustos'tan çok daha kötü bir fotoğrafın bizi beklediğinin altını çizerek, o gün geldiğinde örgütlü bir mahalleliye ihtiyaç olacağına, en önce mevcut yapı stoklarının depreme uyum sağlaması gerektiğine dikkat çekti. 

Marmara'da beklenen depremin şiddeti, derinliği, coğrafi konumu, onu oluşturan fayın türü, uzunluğu ya da artçı şokların gücü yaşanacak trajediyi büyütecek fakat depremin büyüklüğünden ziyade yıkımı artıracak etken, 1999 yılında yaşanan Gölcük depreminden sonra yeterli hazırlık yapılmamış olması olacak. 

5 BİNADAN 1'İ HASAR GÖRECEK 

Kaynaklarına ve kapasitesine göre, kotası çoktan dolan bir şehir olan İstanbul’da depremin yaratacağı enkaza ilişkin araştırmalar, yıkımın öngörülmesini sağlıyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptığı çalışmaya göre, 7.5 büyüklüğünde meydana gelecek bir depremde 250 bin bina hasar görecek. 

Diğer taraftan, İstanbul’da bulunan 'bir milyon yüz altmış altı bin' binanın yüzde 73’ü Gölcük depreminden önce yapıldı. Bu durumda en iyi olasılıkla beklenen depremde 5 binadan 1'inin hasar göreceği tahmin ediliyor. 

Son dakika! Afet Yeniden İmar Fonu kuruldu!

Konut sitesi aidatları cep yakıyor! Zam oranı yüzde 100’ü aştı!

Evi, iş yeri kirada olanlar dikkat! Geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa hemen bunu yapın! Gelir vergisi nasıl hesaplanır?