Marmara'daki az katlı yapılar sular altında kalabilir!
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Marmara Depremi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Süleyman Pampal, deprem sonrasında olabilecek tsunamiye ilişkin de konuştu...
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nca hazırlanan rapor gündemde dikkat çekti. A Haber'de yer alan habere göre; TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı 522 sayfalık raporda, Türkiye'de depremin ardından meydana gelebilecek 'tsunami' riskinin ayrı başlıkta incelendiği görüldü.
Rapordaki; "Marmara'da ilk dalga 10 dakikada kıyıya ulaşır" ifadesi ön plana çıktı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
İşte Süleyman Pampal'ın o açıklamaları...
"SADECE TSUNAMİ DEĞİL..."
Rapor gayet güzel. Bu komisyonun kurulmasından itibaren yaptığı çalışmaları zaten izliyoruz bilim çevreleri olarak. Kurumsal görüşlerimizi de verdik. Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu üyeleri olarak görüşlerimiz oldu. Tüm ilgili kurum kuruluşların görüşleri alınmak suretiyle Meclis Araştırma Komisyonu gayet kapsamlı bir çalışma yaptı ve sonuçlarını da yayınlandı kutluyorum. Ülkenin çok önemli sorunlarından biri olan deprem konusunu enine boyuna sadece tsunami değil ülkenin deprem tehlikesini risklerini kentsel dönüşüm yasasının uygulamasını her türlü konuyu içeriyor.
Tsunami depremden sonra meydana gelen depremin ikincil etkisi diye adlandırdığımız bazen depremden çok daha büyük yıkımlara ölü yaralı sayılarına yol açan bir etkidir. Japonca liman dalgası anlamına gelir.
MARMARA'DA TSUNAMİ ETKİSİ NE OLUR?
Sadece Marmara'da değil Ege ve Akdeniz'de de söz konusu. Marmara'daki de kıyıda 1-2 katlı yapıları yutabilecek büyüklükte maksimum 5-6 metre yüksekliğinde dalga yüksekliğine sahip tsunami söz konusu olabilir. O nedenle tedbir almak gerekir.
Marmara için alarm: Kıyıda oturanlar dikkat!