Marmaralı işadamlarından Doğu'ya yatırım
Marmara Bölgesi'ndeki işadamları, Türkiye'nin en yoksul bölgesi olan Güneydoğu'da yatırım yapmak için kolları sıvadı.
Türkiye'nin en zengin bölgesi olan Marmara Bölgesi'ndeki işadamları, Türkiye'nin en yoksul bölgesi olan Güneydoğu'da yatırım yapmak için kolları sıvadı. Doğulu ve Batılı iş adamları, Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu'nun (MARİFED) düzenlediği "İş Geliştirme Platformu 2008" etkinlikleri çerçevesinde bir araya gelecek ve Türkiye'nin doğusundaki yatırım fırsatlarını görüşecek.
İlki geçen yıl düzenlenen "İş Geliştirme Platformu", bu yıl küresel krizin etkilerine rağmen Avrupa'dan 200 işadamını ağırlayacak. Çoğunluğu Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda ve Danimarka'dan gelen yerli ve yabancı işadamları, Türkiye'den 350 firmanın kurduğu standlarda kendine "iş ortağı" arayacak. 31 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek platform etkinliklerini, 10 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Marmara doldu, Doğu'ya açılacağız
MARİFED'in 2004 yılında Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren iş adamlarını biraraya getirmek amacıyla kurulduğunu anlatan MARİFED Başkanı Ahmet Ciğer, şu anda 4 binin üzerinde üyelerinin bulunduğunu kaydetti. "Edirne'den Karabük'e kadar her yerde varız" diyen Ciğer, Afrika, Avrasya ve Pasifik ülkelerine düzenledikleri gezilerle de bölge ihracatına ivme kazandırdıklarını söyledi. Türkiye'nin en gelişmiş bölgesi olan Marmara Bölgesi'nin yatırıma doyduğunu dile getiren Ciğer, "Marmara artık yatırım için çok pahalı bir yer oldu. Yeni alanlar bulup gelişmeye devam etmek istiyoruz. Bunun için Doğu'ya açılacağız" dedi. Doğu ve Güneydoğu'dan yaklaşık 150 işadamının da "İş Geliştirme Platformu 2008"e katılmak üzere 31 Ekim'de İstanbul'a geleceğini belirten Ciğer, hazırlanacak ortak projelerle bölgenin potansiyelini ortaya çıkaracak yatırımlara imza atmayı hedeflediklerini kaydetti. Ciğer, "Doğu'nun kalkınması, terörün panzehiri olacaktır. Marmara Bölgesi artık yatırıma doydu. Bundan sonra doğuya yatırım köprüsü kurmaya çalışıyoruz. Eğer devlet de bizi sevindirecek bir teşvik paketi açıklarsa, başta su, termal otel, maden ve tekstil olmak üzere pek çok alanda yatırım yapmaya hazırız" diye konuştu.
Doğu'ya yapılacak yatırımlarda en az 2 yıl kar beklentileri olmadığını dile getiren Ciğer, "Doğuya uzun vadeli bakıyoruz. Bölgedeki işadamlarının bize sunacakları projeleri inceleyip, iş ortaklığı için ilk adımı atacağız" dedi. MARİFED bünyesinde hazırladıkları "Proje Meydanı" adlı oluşumla Doğu ve Batı'daki iş dünyasını birleştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Ciğer, "Kuracağımız platformda, her bölgenin iş adamı kendi bölgesindeki yatırım fırsatlarını projelendirecek ve diğer bölgelerdeki iş adamlarına sunacak. İşe ortak olmak isteyenlerin bir araya geleceği bir zemin kuracağız" şeklinde konuştu.
Referans