Genel

Marmara'nın Avrasya Tüneli 100 dakikalık yolu 15 dakikaya indirecek!

Marmara Denizi’nin altında iki kıtayı birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi için ilk kazma darbesi önümüzdeki birkaç ay içerisinde vurulacak

Marmara Denizi’nin altında iki kıtayı birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi için ilk kazma darbesi önümüzdeki birkaç ay içerisinde vurulacak. Projenin bitmesiyle birlikte yaklaşık 100 dakika süren Göztepe-Kazlıçeşme arası 15 dakikaya inecek. Tünelden yalnızca hafif araçlar geçecek.

Marmaray Projesi’nde sona doğru yaklaşılırken, araçların Marmara Denizi’nin altından geçişini sağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi çalışmaları da devam ediyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk harcının konulduğu proje için fiili inşaat çalışmalarının önümüzdeki birkaç ay içinde başlanması hedefleniyor. Avrasya Tünel İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) tarafından yapılacak olan tünel için Harem limanının yakınında bir şantiye tesisi inşa edilirken, hazırlık çalışmalarının son hızla sürdüğü belirtildi.

Tünel iki katlı olacak

Marmaray’ın 1.8 km paralelinde Marmara Denizi’ni aşan alternatif bir yol sağlamak ve mevcut yoğunluğu hafifletmeye katkıda bulunmak için tasarlanan tünel, gidiş ve geliş yönleri farklı katlarda olmak üzere iki katlı olarak inşa edilecek. ATAŞ tarafından tasarımı ve inşaatı gerçekleştirilecek olan tünel 26 yıl boyunca şirket tarafından işletilecet. Bu süre sonunda ise tünel kamuya devredilecek. Proje kapsamına dahil olan yaklaşım yolları ise tamamlanır tamamlanmaz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilecektir.

1.3 milyar dolarlık yatırım

Yaklaşık 1.3 milyar olarlık bir yatırımla 55 ayda yani 4 yıl 7 ayda tamamlanacak olan proje için 26 Şubat 2011’de Başbakan’ın katılımıyla İş Başlatma Töreni düzenlendi. Proje, ÇED kapsamı dışında bulunmasına rağmen uluslararası standartlarda kapsamlı bir Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi süreci, ATAŞ tarafından Eylül 2009 tarihinde başlatıldı. Bu doğrultuda Ekim 2009 ile Şubat 2011 arasında Türkiye’den ve uluslararası uzman kuruluşlarca hazırlanan ÇSED Rapor Taslağı, kamuoyunun incelemesine sunuldu.

İstanbul’un iki yakası arasındaki (Kazlıçeşme - Göztepe) yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek. Böylece azalan seyahat süresi ile birlikte gelişen erişim olanağı, ulaşım kolaylığı ve artan geçiş güvenilirlik gibi önemli ekonomik faydalar sağlanacak, yakıt tüketimi, sera gazı ve diğer emisyonlarda ve gürültü kirliliğinde azalmalar meydana gelecek.

Hava koşullarından etkilenmeyen bir ulaşım sağlanacak.

Mevcut Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafik yükleri paylaşılacak.

Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı ve Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en pratik güzergah olacak. İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi’nin iki havalimanı arasında sağlayacağı entegrasyon İstanbul’un uluslararası hava ulaşımındaki konumuna önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Anadolu ile Trakya arasında doğrudan ulaşım olanağı sağlayacak olan bir “transit” güzergah yaratacak. Avrupa ile Asya kıtaları arasında deniz altından tünelle stratejik bir bağlantı yolu.

Benzersiz ve İstanbul şehrinin simgesi olacak bir proje: İstanbul, doğal güzelliğini ve siluetini etkilemeyen, kentin görünümüne olumsuz katkıda bulunmayan bir ulaşım altyapısına kavuşacak.

Üç etapta bitecek

1. Bölüm (Avrupa yakası yaklaşım yolu): Kazlıçeşme’den Cankurtaran sahiline Kennedy Caddesi, 5.4 km boyunca 6 şeritten 8 şeride genişletme ve bağlantı yollarının iyileştirmesi.

2. Bölüm (Kayanın içinden Boğaz geçişi) Deniz tabanının, en yakın noktada 27 metre altından geçecek toplam 5.4 km’lik bu bölümde kayanın oyularak geçileceği uzunluk 3.4 km ve TBM kazı çapı: 13.7 metre.

3. Bölüm (Asya yakası yaklaşım yolu): D100 Karayolu, mevcut Eyüp Aksoy Köprülü Kavşağı’ndan Göztepe Kavşağı’na kadar olan 3.8 km’lik bölümün 8 şeride çıkarılması ve bağlantı yollarının iyileştirilmesi.

Yalnızca hafif araçlar için

- TBM tüneli için kullanılan en modern teknoloji, uluslararası standartlara uyumlu güvenli ve çevreye dost tasarım

- Yap İşlet Devret modeli

- Trafik yoğunluğunu ve doğurduğu sosyo-ekonomik sıkıntıları hafifletecek, fonksiyonel, güvenilir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği halinde yürütülecek hızlı ve konforlu trafik yönetimi

- Uluslararası deneyimli yatırımcılar ve dünya çapında tanınmış danışmanlar

- Tünel, yalnızca hafif araçların kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Tünelden ağır taşıtlar (kamyonlar, otobüsler), iki tekerlekli araçlar (motosiklet, bisiklet) ve yayalar geçemeyecek.

Bir yerli üç yabancı yatırımcı

Türkiye ve dünyada başarılı projelere imza atan Yapı Merkezi A.Ş.’nin liderliğinde üstlenilen Proje, Yapı Merkezi, SK-E&C, Kukdong, Samwhan Corp. ve Hanshin şirketlerinin ortaklığında ve her bir şirketin uzmanlık katkılarıyla gerçekleştirecek.


Meltem GÜNAY /Vatan