Genel

Marmara'nın faylarını izleyecek insansız sualtı aracı geliştirdiler!

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencileri; araştırma görevlisi Ahmet Gültekin Avcı'nın liderliğinde deniz altında fay hatlarındaki hareketleri izleyebilen ve çok amaçlı hizmet verebilecek sualtı aracı geliştirdi...

Amerika'daki yarışmada yarı finale kalan ekibin hedefi; hava, kara ve denizde gidebilen yeni bir araç tasarlamak.

Dünyanın önde gelen ekipleriyle yarışan İTÜ AUVTECH Otonom Su Altı Aracı Proje Takımı, başarılarıyla göz kamaştırdı. Ekip lideri Avcı, araçlarının istenirse su altında mayın arama ve döşeme işlemi de yapabileceğini söyledi.

2 yıl önce araştırma görevlisi Ahmet Gültekin Avcı'nın 6 öğrencisi ile bir araya gelerek kurduğu ekip, Amerika'da düzenlenen 16. Uluslararası Otonom Sualtı Araçları Yarışması'nda (AUVSI Robosubl3) yarı finale kalma başarısı gösterdi. Türkiye'yi temsil eden tek ekip olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) AUVTECH Otonom Sualtı Aracı Proje Takımı'nın geliştirdiği insansız sualtı aracı, deniz altından geçen fay hatlarını izleme özelliğine sahip. Avcı, "Önemli olan sudaki hareket kabiliyeti ve yazılımdı. Biz bu aşamayı geçtik. İstenirse bu araç su altında mayın arama, mayın döşeme, sualtı araçlarını takip gibi birçok konuda farklı amaçlar içinde kullanılabilir." dedi. Avcı, ekip olarak bundan sonraki amaçlarının hem karada hem su altında hem de su üstünde gidebilen insansız araç geliştirmek olduğunu söyledi.


Amerika'nın San Diego şehrinde bulunan askerî tesislerde düzenlenen 16. Uluslararası Otonom Sualtı Araçları Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden tek ekip olan İTÜ AUVTECH Otonom Sualtı Aracı Proje Takımı yarı finale çıktı.
Amerika, Rusya, Japonya, Çin ve Kanada gibi dünyanın birçok değişik ülkesinden katılımcının olduğu yarışmaya Türkiye'den sadece İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencileri katıldı.

2011 yılında Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde, Marmara Denizi'nden geçen fay hattının deniz tabanında oluşturduğu etkileri sürekli takip edebilecek bir deniz aracı yapma fikri ile harekete geçen AUVTECH takımı, geçtiğimiz yılda aynı yanşmaya katıldı. Ancak yarışma sırasında beklenmedik bir olumsuzlukla karşılaşan ekibin aracı su aldı ve elendi. Geçen seneki yarışların kendileri için büyük bir tecrübe olduğunu aktaran Avcı, bu sayede diğer ülkelerin araçlarını görme ve yarışma tecrübesi kazandıklarını söyledi. Bu yıl yeni bir araç tasarladıklarını anlatan Avcı, istedikleri sonucu elde ettiklerini ve seneye daha büyük hedeflerle yarışmaya katılacaklarını anlattı.

Milper Pervane Teknolojileri A.Ş. ve Promatech ve Lima Bilgisayar'm sponsorluğunda lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan 6 kişilik ekibin tasarladığı otonom sualtı aracı, yarışma jürisinin ve diğer ekiplerin de dikkatini çekti. Bir hafta boyunca devam eden ve 31 takımın katıldığı yanşmada birinciliği Amerika'dan Cornell Üniversitesi kazanırken, İTÜ'nün geliştirdiği sualtı aracı ise en beğenilen görsel model seçildi.

Aracın yazılımının tamamen kendilerine ait olduğuna dikkat çeken Avcı, her yıl öğrencilerin değişmesi sebebiyle ekibe yeni öğrencilerin dahil olduğunu kaydetti. Bu yıl yarışmaya Abdul Jamil Aryan, Mehmet Çağatay Bahadır, Mümin Yılmaz, Recep Demir, Çağatay Sabri Koksal, Ersin Gürel ve Harun Demir adlı öğrenciler katıldı.


Zaman