22 / 11 / 2024
fuzul

Marmaray ile günde 1.5 milyon kişi iki kıta arasını 4 dakikada geçecek!

Marmaray ile günde 1.5 milyon kişi iki kıta arasını 4 dakikada geçecek!

Bakan Yıldırım, 2 Ağustos'ta test sürüşlerine başlanacak olan Marmaray ile günde 1.5 milyon kişinin iki kıta arasını 4 dakikada geçeceğini söyledi...





Boğaz köprülerinin yükü azalacak  İstanbul'un iki yakasını deniz altından birleştirecek dünyadaki en önemli projelerden biri olan ve bitim tarihi 29 Ekim 2013 olan  Marmaray  projesinde 2 Ağustos'ta test sürüşleri başlayacak. 9 milyar dolarlık projede kaba inşaat sona ererken, 2 kıtayı birleştirecek raylar takıldı, bundan sonraki süreçte vagonlarını bekliyor. 


76.6 kilometre uzunluğundaki Marmaray projesi 4 sözleşmeden (Müşavirlik Hkmederi, Boğaz Geçişi-BCl, Banliyö Hadannm İyileştirilmesi-CR3 ve Demiryolu Aracı İmali-CR2) oluşuyor. 29 Ekim 2013'te Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arasında 13.6 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçiş Kesimi ile Gebze-Pendik arası 20 kilometre uzunluğundaki şehirlerarası yolcu/yük tren hattının açılması planlanıyor. 


Projede kaba inşaat tamamlanırken, mimari ve elektro-mekanik işler devam ediyor. İki kıtayı birleştirecek ray montajlan yapıldı. İstasyonlarda yerlerin ve duvarların mermerleri döşendi, merpenler monte edildi. 2 Ağustos'ta test sürüşleri başlayacak olan Marmaray'da bir bilet ile seyahat edilebilecek. 


355 demiryolu aracının . üretimi tamamlandı Marmaray Araç Alımı Sözleşmesi kapsamında temin edilecek 440 adet demiryolu aracından 355 adedinin üretimi de tamamlandı. 

Haydarpaşa ve Edirne gar sahalarında depolandı. 29 Ekim 2013 tarihi itibariyle BC1 kesiminde kullanılması planlanan 13 adet 5'li tren dizisi (65 araç) TCDD'ye teslim edilirken, bu araçlar halihazırda mevcut banliyö hatlarında hizmet veriyor. 29 Ekim 2013'te Gebze-Pendik arasında kullanılması planlanan yüksek hızlı tren araçları Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından temin ediliyor. 


Marmaray inşaatında 109 ay doldu Marmaray projesi fizibilite çalışmalarına 1985 yılında başlandı. 2001 yılında Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri İhalesi gerçekleştirilerek bugünkü Marmaray projesinin çalışmalarına start verildi. İnşaat işleri ise Ağustos 2004 tarihinde Boğaz Geçişi kesiminde başladı. İnşaat işleri için çalışılan süre 109 ayını doldurmuş oldu. 

157 bin metreküp arkeolojik kazı Boğaz Geçişi Sözleşmesi kapsamında batırma tüp tünel imalatları için Boğaz tabanından yaklaşık 1 milyon 200 bin metreküp malzeme (kontamine malzeme ve toprak) çıkarıldı. Bunun yerine yaklaşık 1 milyon metreküp kaya ve toprak dolgu yapıldı. Ayrıca, 157 bin 658 metreküp arkeolojik kazı, 518 bin 585 metreküp makineli istasyon kazısı, 1 milyon 116 Marmaray projesiyle, • İstanbul Metrosu ile Yenikapı'da entegrasyon sağlanarak, Yenikapı Taksim -Şişli -4 Levent Ayazağa'ya yolcuların güvenilir, hızlı ve konforlu bir toplu taşım sistemi ile seyahat etmesi sağlanacak. 



Kadıköy-Kartal arasında inşa edilecek olan hafif raylı sistem ile entegrasyon sağlanarak yolcuların güvenilir, hızlı ve konforlu bir toplu taşım sistemi ile seyahat etmesi sağlanacak. 

bin 988 metreküp tünel kazısı, 66 bin 582 metreküp dolgu yapıldı. 



Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi Sözleşmesi kapsamında, Gebze Pendik arasındaki 20 kilometrelik güzergahta yaklaşık olarak 400 bin metreküp hat kazısı ve 100 bin metreküp hat dolgusuna ilaveten Gebze Depo sahasında 12 bin met• Kent ulaşımı içinde raylı sistemlerin payı artacak. 


•Avrupa ile Asya'yı demiryolu ile birbirine bağlayarak Asya ve Avrupa yakaları arasında yüksek kapasiteli toplu taşıma imkanına kavuşulacak. 

•Tarihi ve kültürel çevrenin korunmasına katkı sağlanacak • Boğaz'ın genel yapısında bir değişikliğe yol açılmayacak, deniz ekolojik yapısı korunacak. 

• Projenin hizmete girmesi ile Gebzereküp kazı ve 60 bin metreküp dolgu, Halkalı Depo Sahasında 100 bin metreküp kazı ve 40 bin metreküp fitil dren (ön yükleme) üzeri dolgu yapıldı. 

Marmaray Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Sözleşmesi kapsamında ortalama aylık bin 700 kişi ile son 7 yılda 32 milyon adam/saat, (Gebze Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesi sağlanacak. 

• Yolculuk süreleri kısalacak • Mevcut Boğaz köprülerinin yükü hafifletilecek. 

•İş ve kültür merkezlerine kolay, rahat ve çabuk ulaşım sağlayarak kentin değişik noktalarını birbirlerine yaklaştıracak ve kentin ekonomik yaşamına da canlılık katacak. 

Haydarpaşa, Sirkeci Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi Elektro Mekanik Sistemler) CR3 Sözleşmesi kapsamında ortalama aylık 350 kişi ile son 1 yılda 90 bin adam/saat, Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri işi kapsamında, ortalama aylık 100 kişi üe 2 milyon 800 bin adam/saat çalışma yapıldı. 


Bakan Yıldırım: Marmaray, Türkiye'nin 150 yıllık rüyası Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme milyon İstanbullunun iki kıta arasında şunları kaydetti: "Kardeş Azerbaycan Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın Türkiye'nin 150 yıllık rüyası olduğunu söyledi. Sultan Abdülmecid'in hayal ettiği, Sultan Abdulhamit'in projelerini hazırlattığı projenin AK Parti iktidarına nasip olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, "Projede sona yaklaştık. 29 Ekim'de İstanbullularla buluşacak. Marmaray iki kıtayı' Boğaz'ın 60 metre derinliğinden birleştirecek" diye konuştu. 

Marmaray projesiyle günde 1.5 4 dakikada geçiş yapabileceğini vurgulayan Bakan Yıldırım, bu proje aynı zamanda İstanbul'un tarihini de gün ışığına çıkardığını, İstanbul'un bilinen tarihinin 6 bin yıldan 8 bin 500 yıla Marmaray Projesi sayesinde kavuştuğunu aktardı. Yıldırım, Marmaray projesinin doğu ile batıyı birleştiren tarihi İpek Yolunun modern mühendislik teknolojisiyle birleştiren demirden İpek Yolu'nun bir halkasını teşkil ettiğini belirterek, ile Türkiye arasındaki önemli bağlardan biri de Marmaray projesi oluşturuyor. Kafkas, Orta Asya bölgesi Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi Azerbaycan ile Türkiye arasında kesintisiz ulaşımı sağlayan en önemli projelerden biridir. Bu proje de bitme aşamasına gelmiştir. Şahdeniz ve TANAP projesi doğu ile batı arasında Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendiren önemli projelerdir." 


Dünya Gazetesi



Geri Dön