Marmaray kazısı İslam Tarihi Müzesi'ni çatlattı!
Topkapı Sarayı'nın altından geçen Marmaray'ın kazısı sırasında, Gülhane Parkı'ndaki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde çatlaklar oluştu. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Müze'nin bir süre kapatılabileceğini söyledi
Halkalı'yı Gebze'ye kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli banliyö demiryolu sistemiyle bağlayan, banliyö demiryolu sisteminin iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşasına dayanan Marmaray, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni tehdit ediyor. Saray kompleksinin altından geçen tünel kazısı nedeniyle, Gülhane Parkı içinde yer alan ve Topkapı Sarayı'nın eski surlarına bitişik olan Müze'de çok sayıda çatlak oluştu. Marmaray projesini yürüten firmanın mühendisleri, Müze'deki çatlaklar arasına yerleştirdikleri monitörlerle çatlakların genişleme seyrini saniye saniye takip ediyor.
'DURUM SABİT, TEHLİKE YOK'
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, 'Bilim adamları inceliyor. Üniversiteler, teknik üniversite inceliyor. İkinci hattın geçmesi sırasında daha dikkatli önlemler alınacak ve müzeyi belki bir süre ziyarete kapatacağız'' dedi. 'Yenikapı Sirkeci hattında, İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin altından geçerken, sanıyorum 40 metreye yakın bir derinlikten geçmesine rağmen muhtemel bir boşluktan ötürü bir sarsıntı ve yer yer çatlaklar var' diyen Günay, 'şu anda durum sabitlendi, yeni bir tehlike yok' diye konuştu. Bakan Günay, Topkapı Sarayı'nın Marmaray kazısından etkilenmeyeceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
'ALAY KÖşKÜ DE ETKİLENEBİLİR'
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı'nda çatlaklara rastlanmadığını belirtti ve 'Marmaray, Gülhane Parkı'nın içindeki Topkapı Sarayı'nın eski surlarına bitişik yapılarda çatlaklara neden oldu. Bu yapılarda çatlaklar olduğuna göre sur da tehlikede demektir. Belki Alay Köşkü de bundan etkilenebilir' diye konuştu. Alay Köşkü'nün de incelenmesi gerektiğini dile getiren Ortaylı, 'İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi olan bina 20'nci asırda yapılma bir bina. Bu binayı restore etmemize rağmen çatladı. Bizim saray ne olur bilemiyorum, endişeliyim. Eğer çatlağa sebep olan hattın bir de mukabili oradan geçerse çok kötü olur. Eğer gerek görülürse Teknik Üniversite sarayda da inceleme yapar ve önlem alır diye düşünüyorum' dedi.
Sabah/Nurdeniz ERKEN
çatlak var, kapatabiliriz
Marmaray'ın Topkapı'daki müzede tahribat yarattığını doğrulayan Bakan Günay: Artık daha dikkatli olacağız.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Radikal"in Sarayda çatlak" manşetini doğrulayarak İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi"ni kapatabileceklerini söyledi.
Bakan Ertuğrul Günay, dünyanın en önemli projelerinden Marmaray"ın, Topkapı Sarayı surlarında çatlaklara yol açmasıyla ilgili olarak, Ben inceledim ama bilim adamları inceliyor. Üniversiteler, teknik üniversite inceliyor. İkinci hattın geçmesi sırasında daha dikkatli önlemler alınacak ve müzeyi (İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi) belki bir süre ziyarete kapatacağız dedi.
Güçlendirme yapıldı"
Yerin 40 metre altında sürdürülen tünel kazısı çalışmalarında oluşan bir boşluktan ötürü yer yer çatlakların meydana geldiğini belirten Günay, şimdilik gereken güçlendirmenin yapıldığını kaydetti. İkinci hattın geçmesi sırasında daha dikkatli önlemlerin alınacağını söyleyen Günay, şu anda endişe edilecek bir durum olmadığını bilim insanları söylüyorlar ama duvarlarda yer yer çatlaklar var. Galiba biraz daha dikkatli olmak gerekiyor dedi.
Günay"a Topkapı Sarayı"ndaki ana binaların da kazıdan etkilenip etkilenmediği soruldu. Günay, Hayır, Topkapı"dan uzakta tamamen Sirkeci tarafında, İslam Bilim ve Teknoloji müzesi yaptığımız eski has ahırların altından geçerken yer yer çatlamalar oldu. İkinci hat geçerken belki önlem olarak bir süre için kapatma düşünebiliriz, tamamen teknik üniversitenin vereceği raporlara bağlı. Ben bizzat yerinde inceledim tabii sevimli bir durum değil, ama aşırı ölçüde korkulacak bir durum da değil umarım dedi.
Radikal"in dünkü manşeti üzerine İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi"nde çatlakların oluştuğu kısımlar ziyarete kapatıldı. Müzenin bir bölümü önceden ziyarete kapatılmıştı. Dün de ziyaretçilerin güzargahı değiştirildi.
4 santim çökme oldu
Edinilen bilgilere göze Bilim ve Teknoloji Müzesi"ndeki hasar sadece çatlaklarla sınırlı değil. Müzenin hemen altından geçen kazı sırasında toprağın 4 santim kadar çöktüğü ve müze yetkililerinin büyük paniğe kapıldığı belirtiliyor. Tünel kazısı sırasında arkelojik olarak büyük bir ihmal yaşandığı da iddialar arasında. Sarayın altındaki toprak yapısına ilişkin analizin tam olarak yapılmadığı bu nedenle gerekli tedbirlerin alınmadığı söyleniyor.
İkinci tünel endişesi
Müzenin hemen altından geçen tünelin bir yönü tamamen bitirildi. çatlaklara karşı şimdilik gerekli güçlendirme yapıldı. Ancak ikinci tünel kazısı nedeniyle endişeli bir bekleyiş hakim. Edinilen bilgiye göre ikinci tünel kazısında müzenin altına dört ay içinde ulaşılmış olacak. Japon firmanın bu kez daha dikkatli davranacağı belirtiliyor.
Başbakan"ın gündeminde
Marmaray hasarı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın da gündemindeydi. Başbakan Erdoğan İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen 24. IPMA (Uluslararası Proje Yönetim Birliği) Dünya Kongresi"nde yaptığı konuşmada Marmaray konusunda şunları söyledi: Proje kazılar sırasında ortaya çıkan tarihi eserler nedeniyle bugüne kadar yavaş ilerledi. Bu şehrin neresine kazma vursanız oradan tarih fışkırıyor, oradan çok eski devletlere, çok eski medeniyetlere ait izler ortaya çıkıyor ve biz tam bir hassasiyetle bunları korumanın, yaşatmanın mücadelesini veriyoruz. İstanbul, çok büyük bir değişim-dönüşüm yaşarken, tarih modernin içinde kaybolmuyor, tersine daha bir açığa çıkıyor ve daha bir gözle görünür hal alıyor.
Radikal/Muhittin Danış