Sektörel

Marmaray projesinin kabloları Nexans'tan!

Kablo endüstrisinin dünya lideri Nexans, Alstom Transport ile 3.3 milyon Euro'luk anlaşma imzaladı

Kablo endüstrisinin lideri Nexans, Marmaray - Boğaz hattına temin edeceği özel sinyalizasyon ve düşük voltajlı güç kablosu için Alstom Transport ile 3.3 milyon Euro'luk anlaşma imzaladı. 

Anlaşma; üretimi, dijital kodlamayı, ZPAU gibi sinyal kablolarının ve düşük voltajlı K25 uyumlu güç kablolarının tedarikini kapsıyor. Bu kablolar, 2010 yılının sonuna kadar Nexans'ın Avrupa'daki fabrikalarında üretildikten sonra 2010 ve 2011 yıllarında Marmaray projesinde kullanılmak üzere Alstom Transport'a teslim edilecek. 

Dünyanın en büyük taşımacılık projelerinden biri olan Marmaray hattının 2013 yılında tamamlanması planlanıyor. Proje bittiğinde Avrupa yakasında bulunan Halkalı'dan başlayıp boğazdan karşı tarafa geçerek Gebze'ye kadar toplam 76.3 km'lik bir hat döşenmiş olacak. Hat, 10 km uzunluğunda bir delme tünelle birleşen 1,4 km'lik üç batırma tüp tüneli de içeriyor.  

Marmaray hattı hizmete girdiğinde saatte 75,000 yolcu taşıma kapasitesiyle İstanbul'un trafik sorununda gözle görülür bir ölçüde rahatlatma yaratması bekleniyor. 

Özellikle İstanbul trafiğinin yoğun yaşandığı saatlerde yolcuların güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayabilmek için hayati önem taşıyan sinyalizasyon ve iletişim, Marmaray projesinin iki ana unsurunu oluşturuyor. Emniyetli ve etkili taşımacılık gerektiren bu tür operasyonlarda doğru kablo seçimi son derece önemli ve uzmanlık gerektiren bir iş olduğu için Alstom Transport, özel sinyalizasyon ve düşük voltajlı kablo üretiminin yegane tedarikçisi Nexans ile anlaştı. Nexans sipariş edilen 1,350 km uzunluğunda bu özel kabloyu iki yıl gibi bir sürede üretecek. 

Proje hakkında konuşan Nexans Demiryolu Altyapıları İş Geliştirme Müdürü Eric du Tertre; 

“Marmaray anlaşması, dünya çapında demiryolu altyapısı tasarım hizmeti veren Alstom Transport ile Nexans'ın uzun dönemli ortaklığını güçlendiren çok önemli bir proje. Bu kontrat için seçilme sebebimiz sadece üstün teknik kapasitemiz ve ürün içeriğimiz değil, aynı zamanda yüksek standarttaki servis hizmetimiz, müşterilerin bütün taleplerine hızlı yanıt verebilmemiz ve Tuzla'da bulunan fabrikamız sayesinde Türkiye'de yapılacak işlere lojistik destek sağlayabilmemizdir.” dedi.