04 / 05 / 2024

Marmaray'da kazılar 2011'de bitecek

Marmaray'da kazılar 2011'de bitecek

Marmaray projesinde tünel kazı ve kaplama çalışmalarının 2011 yılında tamamlanacağı açıklandı



Basın mensuplarıyla birlikte Marmaray'ı gezen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdür Yardımcısı Sıraç Karayağız, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Avrupa ile Asya'yı denizin altından raylı sistemle birleştirecek  Marmaray  projesinde tünel kazı ve kaplama çalışmalarının 2011 yılında tamamlanacağını belirten DLH Genel Müdür Yardımcısı Karayağız, Sirkeci istasyonunda özel bir yöntem olarak adlandırdıkları Avusturya metoduna göre kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü ve istasyonun çok geniş olması nedeniyle kazı çalışmalarının TBM makinesiyle değil, elle yapıldığını söyledi.

Sirkeci istasyonundaki kuzey ve güney tünellerinin gidiş ve geliş olarak kullanılacağını belirten Karayağız, Yenikapı ile Sirkeci arası 2 bin 141 metre olan tünel uzunluğunun istasyonla birlikte 3 bin 76 metreye çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu; "Yenikapı-Sirkeci arasındaki tünel kazılarında TBM makineleri kullanılmaya başlandı ve günde yaklaşık 15 metre kazı yapılıyor. Kazılar sırasında su sızması, çatlak gibi herhangi bir sorunla karşılaşmıyoruz, ancak güzergah üzerinde makinelerin çalışmasından olumsuz etkilenecek binaların tahliye edilmesi gerekiyor."

"Proje kapsamında 27'si DLH tarafından olmak üzere 33 binanın güçlendirilmesi yapıldı. Yıkılma riski bulunan 9 binanın da acilen tahliye edilmesi gerekiyor" diyen Karayağız, bu binalarda oturanlarla görüşüldüğünü ve mülk sahiplerinin binaları boşaltıp, çalışmalar bittikten sonra eğer hasar olursa güçlendirme yapmayı kabul ettiklerini söyledi. DLH'nin de buna destek olacağını dile getiren Karayağız, Yenikapı'da süren arkeolojik kazıların çalışmaların sürdürülmesine engel olmadığını, en kısa sürede tünel kazı çalışmalarının tamamlanacağını kaydetti.

Sirkeci-Yenikapı arasındaki 1. tünelde 450-500 metre kazı çalışması yapıldığını ve tünelin yaklaşık yüzde 50'sinin tamamlandığını, 300 metre kazılan 2. tünelin ise yüzde 35'inin tamamlandığını belirten Karayağız, "Eylül 2010'da tünel Yenikapı'ya ulaşmış olacak. Anadolu yakasında ise tünellerden biri bitti, diğerinin tünel kazısı Mart-Nisan ayında, Avrupa yakasındaki tünel kazıları ve kaplama çalışmaları 2011'de tamamlanmış olacak" dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Marmaray'ın İstanbul'un iki yakasını bir araya getirecek çok önemli bir proje olduğunu ve hem tarihe tanıklık etmek hem de çalışmalar hakkında bilgi almak üzere tüneli gezmeye geldiklerini belirterek, şöyle konuştu;

"Bu çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi DLH'ye destek veriyor. Büyükşehir belediyesi ile proje tamamlandığında oluşacak yaya sirkülasyonunun nasıl yönlendirileceği konusunda da çalışıyoruz. Bu kapsamda Sirkeci-Hasanpaşa yayalaştırma projesi Koruma Kurulu'ndan geçti ve proje İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın önünde. 2012 yılında Marmaray projesi bittiğinde İstanbul önemli bir sıkıntıdan kurtulacak. O tarihte biz de beklenmedik bir problemle karşılaşmamak için çalışmaları şimdiden kontrol ederek yürütüyoruz."
ibb.gov.tr


Geri Dön