Marmaray'dan sonra 2015'te de tüp geçit bitirilecek!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray'dan sonra 2015'te de biraz daha güneyden, içinden otomobillerin geçeceği tüp geçidin de bitirileceğini kaydetti. Ayrıca aynı yıl 3. köprü de bitirilecek...
Marmaray'ın sadece bir İstanbul projesi olmayıp, aynı zamanda bir insanlık projesi olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, Marmaray'ın İstanbul'un olduğu kadar İzmir'in, Trabzon'un, Antalya'nın, Diyarbakır'ın, 81 ilin projesi oldğunu kaydetti.
Törende konuşan Japonya Başbakanı'nın, Japonya ile İstanbul'u birleştirmek istediğini söylediğini ifade eden Erdoğan, "İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu, olur. Marmaray, Pekin'den, Tokyo'dan, Londra'ya kadar inşallah tüm dostlarımızın, kardeşlerimizin projesidir. Bir barış, dayanışma projesidir" dedi.
Erdoğan, Japonya ile başka bir adımın daha atıldığını vurgulayarak, Sinop'taki nükleer enerji projesinin Japonya, Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edileceğini anlattı.
Denizin altından geçecek bu trenlerin yolcuları olduğu kadar sevgiyi, kardeşliği, aşkı da kıtalar arasında taşıyacacağını dile getiren Erdoğan, 2015'te de biraz daha güneyden, içinden otomobillerin geçeceği tüp geçidin de bitirileceğini kaydetti. Denizin altındaki çalışmaların devam edeceğini, aynı yıl 3. köprünün de inşallah bitirileceğini dile getiren Erdoğan, bunların, İstanbul'un ulaşımı için iktidarlarının neler yaptığının ortaya koyulması bakımından önemli olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugünden itibaren 2 kıta arasındaki yolculuk süresini, sadece 4 dakikaya indiriyoruz. Tek yönde saatte 75 bin yolcu, bir kıtadan diğerine geçebilecek. 2 yönde yapacağımız genişlemeyle 63 kilometrelik banliyo hatlarını da devreye alarak, İstanbul'un raylı ulaşımını dünyaya örnek konuma getireceğiz. Sivas, Ankara, Konya, Eskişehir'den hızlı trene binen bir yolcu saatler içerisinde İstanbul'a ulaşabilecek, dakikalar içerisinde boğazı geçip, Avrupa'ya gelebilecek" dedi.
Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray'ı, İstanbul'un ve Türkiye'nin tarihine yaraşır şekilde, barışın, sevginin, dostluk ve kardeşlik üzerine inşa ettiklerini söyledi.
"Bu büyük eser, önce Türkiye'nin eseri olduğu kadar, insanlığın bir eseridir" diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizi sevsin ya da sevmesin, bizi beğensin ya da beğenmesin, bize oy versin ya da vermesin, İstanbul ve Türkiye'deki her bir kardeşim, gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz, bu büyük projeyi, bu asrın projesini başlatan ve tamamlayan olduk ama biliniz ki 150 yıl önce hayalini kurandan bugün bu projeyle aynı şehirde, aynı ülkede, aynı dönemde yaşayana kadar herkes, bu gurur verici tabloda pay sahibidir. Allahımıza hamdolsun. Marmaray hepimizin eseri, milletimizin eseri, ülkemizin eseridir. Her zaman bir şey söylüyoruz, hatırlayın: 'Biz bu milletin efendisi değiliz, biz bu milletin hizmetkarıyız'. Biz, bunu yapıyoruz. Bu hizmetkarlık, Marmaray'da son olmayacaktır. Denizin altına inşa edeceğimiz diğer tüp geçitle de inşallah en kısa zamanda Marmaray'a bir kardeş kazandıracağız."
Erdoğan, üçüncü köprüyü, havalimanını, körfez geçişini ve İzmir Otoyolu'nu tamamlayıp, küresel ölçekli projelere yenilerini ekleyeceklerini bildirerek, "Ankara, Eskişehir ve Konya gibi sadece birkaç ay içinde İstanbul'u da hızlı trene, inşallah hedefimiz, yıl sonuna kadar kavuşturacağız. Sivas, Bursa, İzmir'i de hızlı trenle inşallah tanıştıracağız. Cumhuriyetimizin 90'ıncı kuruluş yıl dönümünü Marmaray'la taçlandırırken, 100'üncü kuruluş yıl dönümünü, daha büyük, daha gurur verici eser ve yatırımlarla kutlayacağız" diye konuştu.
Marmaray'ın, boğazda ters yöne iki akıntının olduğu, yüzeyin 62 metre derinliğinde batırma tüp tüneliyle kıtaları birleştiren yegane yapı olma özelliğini taşıdığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Dünya üniversiteleri, bilim çevreleri, mühendislik ve mimarlık otoriteleri, dünya medyası, en başından itibaren Marmaray'ı yakından izledi. Asrın projesi Marmaray, inşasındaki titizlikle, ince işçilikle, çevreci özellikleriyle, sağlamlığıyla bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri, bir mimari şaheser oldu. Bu projeyi yaparken, azami çevre hassasiyetiyle hareket ettik. Balıkların yumurtlama dönemine, göç yollarına engel olmayacak şekilde ince eledik, sık dokuduk. Belirlediğimiz sürede bitmesine mani olsa da tarihi bulguları ortaya çıkardık ve 35 binden fazla tarihi eseri, dünya medeniyet tarihine kazandırdık.
Bugünden itibaren 2 kıta arasındaki yolculuk süresini, sadece 4 dakikaya indiriyoruz. 13,5 kilometrelik uzunluğu ile Marmaray sayesinde Ayrılıkçeşme, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Kazlıçeşme arasındaki yolculuk süresi, evet, bu kadar kısalıyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu, bir kıtadan diğerine geçebilecek. 2 yönde yapacağımız genişlemeyle 63 kilometrelik banliyö hatlarını da devreye alarak, İstanbul'un raylı ulaşımını dünyaya örnek konuma getireceğiz. Sivas, Ankara, Konya, Eskişehir'den hızlı trene binen bir yolcu saatler içerisinde İstanbul'a ulaşabilecek, dakikalar içerisinde boğazı geçip, Avrupa'ya gelebilecek."
- "Her kutlu doğum sancılı olur"
Başbakan Erdoğan, inşaat süresince çevrenin esnafıyla, bütün oturanıyla rahatsız olduğunu dile getirerek, "Burada rahatsızlıklar verdik. Ben Üsküdarlı hemşehrilerime diyorum ki 'Hakkınızı bize helal edin'. Ama şunu da unutmayın: Her kutlu doğum sancılı olur ve bu bir kutlu doğumdur. Sancı çektik ama şimdi de hep beraber inşallah bu mutluluğu yaşayacağız. Bundan sonra inanıyorum ki sizler de bize 'Allah razı olsun' diyeceksiniz" diye konuştu.
Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak törene katılan yabancı cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlara, Türkiye'den bakanlar, yargı mensupları ve İstanbullular'a; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere bakanlık personeline, mimar, mühendis, işçi, yüklenici firmalara şükranlarını sunan Erdoğan, "Allah kazadan beladan bizleri korusun diyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi sırasında Cumhurbaşkanı Gül, bunun büyük bir proje olduğunu ifade ederek, Başbakan Erdoğan'a, "Herkesin rüyasını gördüğü bir proje dedik. Böyle bir projeyi sadece açmamalıyız. Bayramlarda köprülere ne yaptığınızı bütün millet biliyor. Hiç değilse böyle asrın projesi için herhalde bir iyilik düşünüyorsunuz. Önce tabiki sayın Başbakan'a sormam lazım" dedi.
Başbakan Erdoğan da "Sayın Cumhurbaşkanım, buranın bereketi bayağı iyi... Gerçi, 5 milyar doları neredeyse bulan bir yatırım. Sizin de az önce ifade ettiğiniz gibi bayramlardaki şey burada da bu açılışta Sayın Bakanım da bunun hemen notunu alsın. 15 gün burayı ücretsiz yapalım" diyerek karşılık verdi.
Bunun üzerine Gül, "Doğrusu ben de bunu bekliyordum. Çünkü bugün gerçekten bu projenin bayramını yapıyoruz. Sağolun, Hayırlı, uğurlu olsun. Allah kazadan beladan korusun" ifadelerini kullandı.
AA