Kent Haberleri

Marmaray'dan sonra tekne yolcuları yüzde 18 azaldı!

Marmaray' ın açılması ile yolcu sayılarının yüzde 18 azaldığını belirten Turyol Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, açığın kapanması için bakanlıktan iki yeni hat talep etti...

Deniz Ticaret Odası (DTO) kasım ayı meclis toplantısı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla geçtiğimiz hafta perşembe günü yapıldı. Toplantıda konuşan Turyol Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, "Marmaray'ın devreye girmesi ile yolcu sayımızda yaklaşık yüzde 18 düşüş oldu" dedi. Can, asıl yolcu kaybının ise Marmaray'da planlanan Sirkeci hattının açılmasıyla olacağını dile getirdi. Yunus Can'a cevap veren Bakan Yıldırım ise yetkinin İBB'de olduğunu belirterek, "Dosya hazırlayın, İBB'ye sunalım. Belli talepler bize uygundur diye teklifte bulunalım" dedi.


'Kadıköy'den Beşiktaş ve Kabataş'a hat istiyoruz'


İki kıtayı denizin altından bağlayan Marmaray'ın açılması hem Şehir Hatları'na hem de Eminönü'ne sefer yapan motor işletmecilerinin işlerini düşürdü. Trenle ve E-5'ten metroyla gelen yolcuların artık denize inmek yerine Marmaray'ı tercih ettiğini ifade eden Yunus Can, "Hem trenle hem de E-5'ten metroyla gelen yolcuların denize inmesinin yolu Ayrılık Çeşme'de kesiliyor" dedi.  Yunus Can, Üsküdar'dan Eminönü'ne yapılan seferlerdeki düşüşün telafi edilmesi için yeni hatlara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Kadıköy'den Kabataş ve Kadıköy'den Beşiktaş olmak üzere iki hat istediklerini belirten Can, "Aksi halde kaybımız çok büyük olacak, Sirkeci açıldığında bize yansımasını düşünmek bile istemiyorum" dedi.Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) yakın zamanda yolcu hatlarında yeni bir düzenleme yapacağı bilgisini veren Yunus Can, "UKOME'nin hat dağılımı yaparken adaletli davranmasını istiyoruz" dedi. 


'Dentur'a yaradı, Şehir Hatları sübvanse ediliyor'


Turyol'un yanı sıra Şehir Hatları'nın da yolcu kaybı yaşadığını belirten Yunus Can, "Ancak Şehir Hatları için durum farklı, çünkü onlar kendilerini sübvanse edebiliyorlar. Şehir Hatları Boğaz turlarına başlarsa bu da bizi etkiler ama bizim için acil olan istediğimiz yeni hatların verilmesi" diye konuştu. Marmaray'ın diğer bir motor işletmecisi Dentur'da yolcu kaybına neden olmadığını savunan Can, "Hatta onların işlerini artırdı. Beşiktaş, Kabataş'a ya da Levent'e gidecek yolcular da yeni hatları kullandıktan sonra Dentur'un motorlarına biniyor" şeklinde konuştu. Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Morgül ise Marmaray'ın Dentur'un yolcu sayısında herhangi bir artışa ya da kayba sebep olmadığını ifade etti.


Bakanlık: Dosya hazırlayın, İBB'ye verelim


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, DTO toplantısında Turyol'un yeni hat talebine cevap vererek şunları söyledi: "Herkes rızkını yer. Kimse kimsenin nasibini yiyemez. Böyle düşünürsek Marmaray’ı yapmamız lazım. İzmir Körfez Köprüsü'nü ya da 3. Köprü'yü yapmamız lazım. Yeni hat verilme yetkisi tamamen il sınırları içerisinde belediyelere bırakıldı. Biz işin, teknik, emniyet gibi konularındayız. Bu bir sorundur, yeni bir gelişmedir. Marmaray’a yolcu kayışı olacaktır. Ama yolcu sayısı da artacak. Cevabım şu: Siz çalışmanızı yapacaksınız. Somut bir şekilde ortaya koyacaksınız. Biz de dosyanızı İBB’ye vereceğiz. Biz de belli talepler bize uygundur diye teklifte bulunacağız."


Yıldırım: Kriz var diyorsunuz, ihalelere tenezzül etmiyorsunuz


Deniz Ticaret Odası meclis toplantısında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 8 tekne için açılan ihaleye teklif verilmemesini eleştirerek, "Sektör nerede? Hani kriz vardı? Teklif vermeye tenezzül etmiyorsunuz. Kimse bana 'kriz var' demesin" dedi.  Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden birinin denizcilik olduğunu dile getiren Yıldırım, “Ama krizin etkileri gittikçe azalıyor. Dünya nüfusu artıyor. İhtiyaçlar devam ediyor. Krizin sonsuza kadar sürmesi beklenemez. Onun için denizcilik her zaman var olmaya devam edecek. Karamsar olmayı gerektirecek mazeretiniz yok ama iyimser olmayı gerektirecek çok mazeretiniz var” dedi. Denizciliğin sürekli geliştiğini ve Türk denizciliğinin başarısının her geçen gün arttığını ifade eden Yıldırım, “Birçok liman yapılıyor. İhtiyaç olmasa niye yapalım bu limanları? Daima ileri bakacağız. Dünya ticaret filosunu oluşturan 30 ülkeden 13.ülke Türkiye. Kendimizi küçük görmeyelim. En büyük 16. ekonomi Türkiye. Türk bayrak, yabancı bayrak hiç önemli değil. Bunların hepsi bizim gemimiz. Krize rağmen Uzak Doğu’daki siparişlerin çoğu Türklerin” diye konuştu.


‘Destek beklemeyin, yatırım yapın’


Desteklerin hiçbir zaman bir sektörün gelişmesi için katkı sağlamayacağını dile getiren Yıldırım, “Geçici tedbir olarak düşünülebilir. Teşvikin kalıcı çözüm olduğunu düşünen ülkelerin hepsi geri çekildi. Avrupa, ülkelere hep destek verdi. Hangisinde gemi inşa sanayisi kaldı? Hiçbirinde yok” dedi. “Biz rehber olacağız, siz yapacaksınız, biz de nefesiniz bittiği yerde yanınızda olacağız. Bizden başka bir şey beklemeyin” diyen Yıldırım, “8 tekne için ihaleye çıktık ama teklif veren olmadı. Sektör nerede? Hani kriz vardı? Teklif vermeye tenezzül etmiyorsunuz. Kimse bana 'kriz var' demesin" dedi. 


Dünya/Aysel Yücel