Genel

Marmaray'un su izolasyonu AB-Schomburg tarafından yapılıyor!

Marmaray’ın en önemli halkası olan Kazlıçeşme-Ayrılıkçeşme arasında yapılan tünellerdeki beton bloklarda oluşan su sızıntıları AB-SCHOMBURG ürünleri ile önleniyor...


Tünellerdeki beton blokların birleştirilmesi sırasında oluşan hasarlar nedeniyle meydana gelen su sızıntıları, AB-SCHOMBURG’un ürettiği izolasyon malzemeleri ASOPUR- 3 GF ve ASOPUR-40  ile önleniyor.


Halkalı-Gebze arasında çalışacak 76 kilometrelik demiryolu projesi olan Marmaray yüzyılın en büyük projelerinden biri olarak tanıtılıyor. Projenin en önemli halkası, boğaz tüp geçişi, Sirkeci-Kazlıçeşme arasındaki ve Üsküdar-Ayrılıkçeşme arasındaki delme tüneller. Proje ile Boğaz geçişinin 2 dakikaya, Halkalı-Gebze yolculuğunun ise toplam 105 dakikaya indirilmesi planlanıyor.  


1 milyon kişinin ulaşım süresini kısaltacak, saatlerin harcandığı köprü trafiğini azaltacak, motorlu araçların kullanımının azaltılması ile çevre sağlığına da büyük katkı sunacak projenin ömrünün 100 yıl olacağı da ifade ediliyor. Marmaray’a bu ömrü katan en önemli unsurlardan biri de, AB-SCHOMBURG’un izolasyon ürünleri. AB-SCHOMBURG’un ürettiği malzemeler, Marmaray tünellerinin yapımı sırasında, beton bloklarda oluşan hasarlar sonrasında meydana gelen su sızıntılarını önlüyor. 

AB-SCHOMBURG Yapı Kimyasalları A.Ş. Teknik Müdürü Metehan Arıburnu, tünellerin genel su yalıtım sorunlarına dikkat çekerek “Tüm delme tüneller ve yer altındaki istasyonlarda, su sızıntılarının önlenebilmesi için AB-SCHOMBURG ürünleri ile enjeksiyon yapılmaktadır” dedi.   Tünellerde kullanılan, beton blokların birleşim noktalarından film tabakası oluşturacak şekilde su sızıntısı olmaması gerektiğine işaret eden Arıburnu, şunları söyledi:


“Ancak her tünelde olduğu gibi, beton blokların (segmentlerin) montajından sonra oluşan hasarlar nedeniyle su sızıntıları olmaktadır. İki bileşenli - poliüretan esaslı - yüksek mekanik özelliklere sahip enjeksiyon reçinesi ASOPUR-3GF uygulandıktan sonra su ile temas ettiğinde oluşan reaksiyon sonucunda köpürerek genleşmekte,  su olmayan yerlerde ise sertleşerek gözeneksiz bir reçine kütlesi oluşturmakta ve son derece güvenli ve sürekli bir sızdırmazlık sağlamaktadır. Hareketli bölgelerde oluşan kılcal boşluk ve çatlaklardan sızan suların kesilmesi için ise reaksiyon tamamlandığında yüksek elastikiyetli bir kütle oluşturan, iki bileşenli enjeksiyon reçinesi ASOPUR-40 kullanılmaktadır.”