Marmaris İçmeler'de 1. derece doğal sit alanı kiraya verildi!
Marmaris'in İçmeler beldesinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete aylık bin 500 lira karşılığında kiraya verilen ve 1. derece doğal sit alanı olan Fener Adası'nda yapılan inşaat çalışmalarına çevreciler tepki gösterdi...
Marmaris'in İçmeler beldesinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete aylık bin 500 lira karşılığında kiraya verilen ve 1. derece doğal sit alanı olan Fener Adası'nda yapılan inşaat çalışmalarına çevreciler tepki gösterdi.
İçmeler beldesinde, Keçi Adası'na yaklaşık 10 metre yakınlıkta bulunan ve 1. derecede doğal sit alanı olan Fener Adası'nda, adada bulunan fenerde yapılan inşaat çalışmalarına çevreciler tepki gösterdi.
İçmeler Belediyesi'nin tahsis ettiği tekneyle adaya giderek incelemelerde bulunan Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ada ve burada bulunan deniz feneri binasının bir süre önce düzenlenen ihaleyle aylık bin 500 lira karşılığında kiralandığını belirtti.
Yaptıkları araştırma sonucunda alanın sit bölgesi olması nedeniyle koruma altında olduğunu öğrendiklerini bildiren Kutengin, ''Burası yapılaşma veya ilave yapının yapılması yasak olan bir alan. Fakat burada inşaat çalışması yapıldığını tespit ettik. İçmeler Belediyesi, gelen şikayetler üzerine inşaatı mühürledi. Mühürlenen bir yerde nasıl inşaat çalışmasına devam edildiğini anlamaya çalışıyoruz'' dedi.
Yapılan tadilat çalışmasıyla ilgili, çatının yüksek bulunarak alçaltılmasının istendiği bilgisini aldıklarını ifade eden Kutengin, inşaatın yasak olduğu bir bölgede ''Çatıyı alçaltın'' diyen kurumun hangisi olduğunu da araştırdıklarını anlattı. Kutengin, yaptıkları incelemede binanın bodrum katı için kazı yapıldığını, binanın ön tarafında kaya kırılma faaliyetinin yapıldığını gördüklerini kaydetti.
İhale dosyasında ''Bilimsel çalışma yapmak'' amacıyla kiralama işleminin yapıldığının yazdığını savunan Kutengin, şunları söyledi:
''Bu adada nasıl bir bilimsel çalışma yapılacağını merakla bekliyoruz. Dernek olarak bu konunun takipçisi olacağız. Burada ne yapılacağını bilmiyoruz. Suyun altına yapılacak restoranlarla fener binasının birleştirileceğini duyduk. Bu da mümkün değil. İhaleyi alan firmanın sahibi ile de görüştük. Bilimsel çalışma için kiraladıklarını, bu olmaz ise şahsi olarak kullanacaklarını söylediler. İhale dosya fotokopilerini aldık, yıllık 18 bin liraya kiralandığını gördük. Kişisel kullanım için bu yerin kiralanmış olacağını düşünmüyoruz.''
''Fener binası değil, iskele mühürlendi''
İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren ise adadaki bina kısmını değil, iskelede yapılan çalışmayı mühürlediklerini söyledi.
Belediye Fen İşleri görevlilerini yanına alarak adada inceleme yaptığını anlatan Eren, ''Adada yeni bir bina yapılmıyor, mevcut deniz feneri binası onarımdan geçiriliyor. Arkadaşlar binada projeye aykırı bir durum tespit etmedi. İlgili kurumlardan izinlerini almışlar. Projede, platform gibi yapılmış olan iskele kısmı olmadığı için mühürleme işlemini gerçekleştirdik. Yasal izinlerin alınması ve doğal dokuyu bozmayacak bir proje hazırlanması durumunda iskeleye müsaade edebiliriz'' diye konuştu.
Her hafta ekiplerini göndererek adada inceleme yaptırdığını anlatan Eren, projeye aykırı bir durumun belirlenmesi durumunda gereğini yapacaklarını kaydetti.
Yaklaşık 900 metrekare büyüklüğündeki ada ve burada bulunan deniz feneri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu 21 Mart'ta bir firmaya 10 yıllığına kiraya verilmişti. Bu arada, adaya firma yetkilileri tarafından ''Uğur Adası'' ismi verildiği belirtildi.
AA