Marmaris Söğüt'te imar barışı mağduriyeti!
İmar Barışında sürenin dolmasıyla beraber çelişkili kararlar alındı ve mağduriyetler yaşandı. Fırsat bu fırsat diyerek el altından otelindeki oda sayısını artıranlar, inşaat alanını yatay ve dikey olarak genişletenler, tarım arazilerini talan eden yaşların yanında kurular da yanıyor.
İmar Barışında sürenin dolmasıyla beraber çelişkili kararlar alındı ve mağduriyetler yaşandı. Fırsat bu fırsat diyerek el altından otelindeki oda sayısını artıranlar, inşaat alanını yatay ve dikey olarak genişletenler, tarım arazilerini talan eden yaşların yanında kurular da yanıyor.
Para cezaları, yıkım tebligatları, kış ve Kovid-19 salgını sürecinde endişelerine endişe kattı. Aydınlık'ta yer alan habere göre; Ülfet-Mehmet Enderoğlu çifti, bu ailelerden biri... Marmaris Söğüt’te başına gelenler için Mehmet Bey, "Devletle vatandaş arasında boşluk yarattılar" diyor ve şunları söylüyor:
BELEDİYE KAYDINI YAPTI
"Biz çocukları okuttuktan sonra Söğüt köyünde bir arsa aldık. Toplam 400 metrekare. İklim olarak uygundu, emeklilik yaşayacaktık. Söğüt mahalle ama köy görünümlü. Evimiz denizden kuş uçuşu 1,5-2 kilometre, sahilden çok uzak. Bir bahçemiz var, ağaçlar diktik. Arsayı 2019 Ocak ayında aldık. İmar affı çıkınca prefabirik kurdum ve Yapı Kayıt Belgesi için başvurdum, paramı yatırdım. YKB de geldi! Gelince eşim de ben de işlerimizden ayrıldık, emekli maaşlarımızla yaşamak üzere buraya geldik. Evi belediyeye (Marmaris Belediyesi) kaydettirdim, bana adres verdiler, kapı numarasını aldılar. Borç harç evin içini, eksiklerini tamamladık. Elektrik su bağlandı. Buraya yerleşeceğiz deyince ikametimizi de taşıdık.
Bostanımızı yaptık, marul, soğan, havuç, patates ektik. Her hafta bütçemize göre birkaç ağaç alıp diktik. Tam ağacı ektim, elektrik idaresinden biri geldi ve 'Yapı Kayıt Belgeniz iptal oldu, 15 gün sonra elektrik saatinizi sökeceğiz' dediler. O tarihten 15 gün geçti, her an bekliyoruz..."
GEREKÇE KAYDI
Enderoğlu çiftinin evleri 69 metrekarelik bir prefabrik konut. Bölgede onlarınkinden başka 40-50 ev için yıkım tebligatı gelmiş. Mehmet Bey, Yapı Kayıt Belgesini 2019 Mayıs'ta almış, 2020 Şubat ayında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gelen bir yazı ile yapının imara uygun olmadığı belirtilmiş. Yani, YKB’nin ömrü 9 ay sürmüş. Ne oldu da bu 9 ayda YKB verilen 69 metrekarelik konuta kaçak yapı dendi? Bu sorunun cevabı net değil, fakat söylentiler bulunuyor.
Şöyle ki, tapu kadastro çalışması, havadan fotoğraflama 2012 ve 2017'den sonra yapılmış, Mehmet Bey’in evinin de 2017’den sonra yapıldığını hava fotoğrafıyla tespit etmişler. Söylenti ve tahminlere dayanarak sorunu çözüme kavuşturamayan Enderoğlu, "Devletle vatandaş arasında boşluk yarattılar. Ben burayı yatırım için yapmadım. Belediye bana YKB vermeseydi hiç ev yapmayacaktım. Bizim burası çok taşlık bir bölge, biz ‘andal' deriz, arpa buğday gibi birşeyler ekiliyor. Çok eskiden yapılmış yerler de vardı, onlar da cezasını verip kabullenirler diye düşünüyorum" diye konuştu.
MAHALLE OLDU AMA İMAR YOK
Mehmet Bey’in başvurudan sonra 2 gün beklemiş ve 2’nci gün gelmiş. Aile, YKB’yi aldıktan sonra evin içine banyo muftak, yer döşemesi yapmış. Ülfet Enderoğlu, bu noktada devreye giriyor ve Belediyeye çağrıda bulunuyor:
“Yapamazsın de! Yap, et, ondan sonra avcunu yala! Birikimimiz çöp oldu!”
Ailenin satın aldığı arazi, tapu kayıtlarında “Marjinal tarım alanı“ diye görünüyormuş ve belli bir yüzdesi üzerine bağ evi inşa ediliyormuş. "Evi kurduğum arazi YKB alınca bağevi için ayrı bir başvuruda bulunmadık" dedi. Mehmet Enderoğlu ve şunları kaydetti:
“Ya buraya imar getireceksin ya da hiç getirmeyeceksin. Mahalle oldu ama imar yok. Diğer evlerin durumuda aşağı yukarı böyle. Sahillerde otellerin oda sayısını artırmaları gibi örnekler var, onlara bir şey söyleyemem. Biz de bu korkuyla yaşayamayız. Geldikleri zaman da bir şey yapamayacağız. Devlet de vatandaş da zarar görmesin. Devlet olduğu müddetçe adımız Mehmet kalır!”