Kent Haberleri

Marmaris'te maden ocağı açma girişimleri, çevrecilerin tepkisine neden oldu!

Filiz Ersan, Marmaris'in köylerinde maden arama girişimlerinin yeniden başladığı duyumlarını alınca bilgi almak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne başvurduklarını söyledi.


Marmaris'in Ormaniye köyü için  2 maden işletme ruhsatının yürürlükte olduğunu öğrenen çevreciler, duruma tepki gösterdi. 


Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmaris'in köylerinde maden arama girişimlerinin yeniden başladığı yönünde duyumlar alınca bilgi almak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne başvurduklarını söyledi. 


Kendilerine gönderilen cevabın endişe verici olduğunu belirten Ersan, "Maden işleri Genel Müdürlüğü tarafından Osmaniye köyünde manganez madeni için bir şahsa, kalker madeni çıkarmak için ise bir şirkete verilen işletme ruhsatının yürürlükte olduğu bildirildi. Ayrıca diğer mevkilerdeki maden ruhsatlarının tespit için bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi halinde yeniden değerlendirme yapılacağı tarafımıza iletildi" dedi.


Marmaris'in maden işgali altına alınmak istediğini savunan Ersan, ilçe yüzöl yüzde 52'sine denk gelen alanlarda 41 ayrı maden arama izni verildiğini iddia etti.


Bu duruma 2005 yılında çıkan Maden Yasası'nın yol açtığını ileri süren Ersan, "2010 yılında ilaveler yapılan bu yasayla her yerde maden arama kolaylığı sağlandı. Milli parklar ve orman alanların da bile maden ocağı açabilme imkanı verildi. Büyük bölümü orman ile milli park olan Marmaris, bu yasadan olumsuz etkilendi. Bölgenin coğrafi konumu, ekolojik durumu değerlendirilmeden, incelenmeden masa başında alınan kararlarla verilen arama izinlerinin iptal edilmesi gerekiyor" diye konuştu.


Marmaris halkının 2007 yılında maden sendromu yaşadığını, bunun tekrarlanmasını istemediğini dile getiren Ersan, o dönem İçmeler, Değirmenyanı ve Osmaniye bölgelerinde maden ocağı açma girişimleri olduğunu, verilen mücadele sonucu bunun önüne geçildiğini kaydetti. 


Dünyanın en güzel yerlerinden birisi olarak gördükleri Marmaris'i "Cennet" olarak nitelendirdiklerini ifade eden Ersan, sözlerini şöyle tamamladı:


"Cennette maden olmaz. Marmaris bir turizm şehri. Turizmle maden bir arada olamaz. Bölge halkı çok tedirgin. Ulu ağaçlar ve endemik bitkiler maden çıkartmak için yol edilmek isteniyor. Ayrıca kesilecek bu ağaçlar erozyona yol açabilir. Bilim insanlarının belirttiği gibi, madenler ilçemizin ünlü çam balına da zarar verecek. Türkiye'de çam balı üretiminin yüzde 70'i Muğla'da, bunun da yüzde 30'u Marmaris'te gerçekleştiriliyor. Maden ocaklarının çıkarttığı toz, basra ormanlarını mahvedecek."



AA