Marmaris'te yanan bölgeler imara açılacak mı?
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yangın bölgelerine ilişkin "TOKİ, iki yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli 20 yıla yayılan bir kredi açacak ve hasarlı yerlerde de en fazla 50 bin TL destek olacak" dedi. Yanan yerlerin yeniden ormana dönüşeceğini belirten Oktay, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, ilçe ekonomisinin yüzde 90'ının turizme bağlı olduğuna ancak salgın ve yaşanan yangın sebebiyle turist gelmediğine, bu sebeple işletmelerin de çalışanların da esnafın da zor durumda olduğuna dikkat çekti.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre; Mehmet Oktay, “Turist gelmediği için gelirlerde düşüş oldu, olacak da. Buna rağmen hizmet kalitemizden ödün vermeden yolumuza devam etmeye çalışıyoruz. Yaralarımızı sarmak için daha fazla turisti Marmaris’e bekliyoruz” diye konuştu.
Marmaris’te yangın sebebiyle 255 yapının hasar gördüğünü dile getiren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...
- Bu süreçte zarar gören yurttaşlara ne tür destekler oldu?
Gönüllülerimizle tamamen yanmış yerleri imkânlarımız dahilinde vatandaştan talepte bulunmadan onlara külfet yaratmayarak onarıp kendilerine teslim ediyoruz. Gerek yurtiçinde gerek yurtdışında destekler var. Şu ana kadar 4-5 yapıda tadilatlarımızı yatık. Bunun devamı da gelecek.
TOKİ, iki yıl ödemesiz 18 yıl ödemeli 20 yıla yayılan bir kredi açacak ve hasarlı yerlerde de en fazla 50 bin TL destek olacak. Ancak vatandaşlarımızla konuştuğumuzda oradan gelen yardımın zararlarını karşılamayacağını ifade ediyor.
- Bu bölgelerde ciddi sit alanlarının yapılaşmaya açılması ve kaçak yapılaşma da var, buna karşı nasıl mücadele ediyorsunuz?
Yarımadanın yıllardır planının yapılmamasıyla ilgili sıkıntı var. En kötü plan, hiç olmamasından iyidir. Etap etap da olsa imar planının yapılması elzem. İmar barışından kaynaklı dengeler ciddi anlamda bozuldu. Kaçak yapılar bu nedenlerle çok arttı. 20 civarında kaçak yapının yıkımını gerçekleştirdik.
İMARA AÇILACAK KAYGISI VAR
- Doğanın kendini yenilemesi uzun zaman alacak ama yanan yerlerin imara açılması kaygısı da var, siz buna engel olmak için neler yapacaksınız?
Kentte yaşayanlarda buna dair ciddi tereddüt var, kaygı var. Geçmiş yıllardaki örneklerden dolayı haklılık payları da var.
Yanan yerler tekrar ormana dönüşmek zorunda. Başka türlü bir dönüşüm söz konusu dahi olmaz. Sadece turizm değil olası madencilik faaliyetlerine de izin vermeyiz. Birilerinin böyle bir düşüncesi varsa derhal vazgeçmeli. Bundan sonra yanmayan yerler için de daha dikkatli olup koruyup kollayacağız.
TOKİ afet bölgelerinde konut inşasına başlıyor!