Genel

Mars Entertainment Group şehir oteli işine de girecek

Mars Entertainment Group, AFM"nin yüzde 88.1"ini 82 milyon dolara Esas Holding"den devralıp eğlencede yeni ortaklığa girdi. Grup, sinema salonlarının yanısıra, spor salonu, şehir oteli ve film yapımında büyüyecek

CINEBONUS sinemalarını bünyesinde bulunduran Mars Entertaintment Group, AFM"nin yüzde 88.1 hissesini 82 milyon dolara Esas Holding"ten devralırken, eğlence sektöründe yeni bir ortaklığa da imza attı. Esas Holding, Mars Entertainment Group"un ortağı olan Actera Group"un yüzde 60 hissesinin yüzde 30"unu alarak, eğlence sektörüne yatırım yapacak. Grup, yalnızca sinema salonlarına yatırım yapmakla kalmayacak, daha ucuz konseptli spor salonu, şehir oteli, radyo ve film alanında da büyüyecek. Mars Entertainment Group"un CEO"su Muzaffer Yıldırım, bu ortaklıkla sinemada yapım aşamasına da geçeceklerini belirterek, œYılda 4-5 film yapmak istiyoruz dedi. Grubun eğlence sektörüne yapacağı toplam yatırım henüz netleşmezken, ortaklığın en az 5 yıl süreyle devam etmesi bekleniyor.

Tostçu bile açabiliriz

Bu ortaklığın yalnızca sinema salonlarına yapılacak bir yatırım olmadığını, eğlence sektörünün tümüne yönelik yatırımların başlayacağını vurgulayan Muzaffer Yıldırım, ortaklıkla ilgili şunları söyledi: œMars Entertaintment Group bünyesinde zaten sinema ve spor salonları bulunuyor. Esas Holding eğlence sektöründe tüm alanları besleyecek. Bundan sonra otel, tatil köyü yatırımı da gelebilir, gece kulübü de açabiliriz. Hatta Marmaris Büfe gibi tostçular bile yapabiliriz. Bu ortaklığın çıkış noktası ˜birleşelim ve gelişelim" olmadı. Bundan sonra yeni konseptler geliştirme üzerinde duracağız. Eğlence sektörüne yatırım yapacağız. œ

Spor salonları 25"e çıkacak

Mars Entertaintment Group bünyesindeki MAC spor salonlarına da yatırım yapılacağını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: œşžu anda 3"ü İstanbul"da, 1"i Ankara"da olmak üzere 4 spor salonu bulunuyor. Bunların sayısını 3 yıl içerisinde 20-25"e çıkarmayı hedefliyoruz. Havlu, şampuan gibi materyallerin olmadığı ancak daha şık mekanlar olacak. Almanya"da bir grup bunu denedi ve 1 yılda 85 salona ulaştı. Yeni açacağımız spor salonlarıyla 50-60 milyon dolarlık yatırım yapacağız.

Film ve şehir oteli yapacak

Eğlence sektöründe bir sinerji yaratmak için eb az 5 yıl süreyle ortaklıklarının devam edeceğini anlatan Yıldırım, bu süre içerisinde film yapımcılığı, radyo kurma ve şehir oteli açma gibi hedeflerinin de olduğunu kaydetti. Yıldırım, otel yatırımları için, œşžehir oteli hayalimiz var. İstanbul"da 3-4 bölgeyi araştırıyoruz. NuHotel zincirlerinden birisi olabilir dedi. Bu ortaklıkla yılda 4-5 sinema filmi yapacaklarını belirten Yıldırım, gündemlerinden bulunan 10 milyon dolar bütçeli 3 boyutlu filmin de bu ortaklıkla hayata geçebileceğini söyledi.

430 salona çıktı Anadolu"ya gidecek

TÜRKİYE genelinde 75 ilde 1800 sinema salonu bulunduğunu söyleyen Muzaffer Yıldırım, œBu rakam aynı nüfustaki ülkelerde 4 bin salonu buluyor. 6-7 sene önce 900 salon vardı ve bu alandaki gelişim devam ediyor. şžu anda Cinebonus"un 230, AFM"nin de 200 salonu bulunuyor. Sektörde 430 salon bize ait ve 15 ilde olacağızz.   Ancak isimlerini değiştirmeyeceğiz diye konuştu.

Yüzde 35 büyüyecek

MARS Entertaintment Group"un 100 milyon dolar cirosu olan bir şirket olduğunu belirten Muzaffer Yıldırım, œBu yıl   yüzde 30-35 büyüme bekliyoruz. İstihdam sayımız da 2 bin 500"e çıktı dedi.
Hürriyet/Meltem KARA

Basında çıkan diğer haberler:

˜Esas" eğlence başlıyor

Esas Holding"in yüzde 30 hissesini satın aldığı Mars Entertainment Group, agresif büyüyecek. Eğlence sektöründe büyümeyi hedefleyen grup, spor salonları, sinema salonu, şehir oteli, bölgesel radyoların yanı sıra film prodüksiyon işine de girecek. Gece kulübü bile açabilirler

AFM Sinemaları"nın yüzde 88.01 hissesini Mars Entertainment Group"a satan Esas Holding, bu işlemin ardından Mars Entertainment Group"a da yüzde 30 oranında iştirak etti. Böylece, Mars Entertainment Group"un yüzde 30"u Esas"ın, yüzde 30"u Actera Group"un, yüzde 40"ı ise Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku"nun oldu.
Mars Entertainment Group"un kurucu ortağı Muzaffer Yıldırım, œBu ortaklıkla hayallerimizin ötesine geçtik. Actera da Esas Holding de eğlence sektöründe büyümeyi hedefliyor. Health club (spor salonları), sinema salonları yatırımlarının ardından şehir oteli, tatil köyü, restoran zinciri yatırımları gelebilir. Ayrıca, Actera"nın radyoları var, yeni radyolar satın almayı istiyoruz. Gece kulübü bile açabiliriz dedi.

Mars"ın üçüncü evliliği
Muzaffer Yıldırım, Esas Holding"in Mars"ın ˜enerjisine" ortak olduğunu ifade ederek ortaklık süreciyle ilgili olarak şunları anlattı:
œGörüşme sürecinde Emine Sabancı"yla hiç görüşmedik. Ali Sabancı"yla da son aşamada görüştük. Süreci çağatay Özüdoğru ve yardımcısıyla yürüttük. İki şirket de eğlence sektöründe büyümek istiyor. Satın alma sürecinde eğlence sektöründe neler yapabilirizi konuştuk. Herşey bir tesadüf oldu. AFM"nin Rus sahibi Alfa AFM"den çıkma kararı aldığında, AFM"yle görüşmeye gelenler bize de geldi. Biz 3 evlilik yaptık. İlk olarak İş Bankası"yla ortaklığımız oldu. 3 yıl sonra sattılar. Ardından Colony Capital Mars"a ortak oldu. Colony, ağustos ayında hisselerini Actera"ya sattı. Aynı dönemde Esas da AFM"yi satın almıştı. İki ay sonra da Esas Holding ortak olarak geldi. Sonuçta güzel bir kadın Mars. İyi para kazandırıyor.

İsim değişikliği yok
œGrupta şu anda hem AFM hem de Mars sinemaları var. İsimleri değişecek mi sorusunu Yıldırım şöyle yanıtladı:
œAFM halka açık bir şirket, biz Mars"ı şu anda halka açmayı düşünmüyoruz. Bu nedenle iki şirket olarak faaliyetlerine devam edecek. Mars"ın 230, AFM"nin ise 200 sinema salonu var. Toplam 430 salonla hizmet vereceğiz dedi.
Mars Entertainment"in cirosunun 100 milyon doların üzerinde olduğunu belirten Yıldırım, bu yıl yüzde 30 büyümeyi beklediklerini söyledi. Grupta 2.500 kişi çalışıyor.

Yılda 4-5 film yapacak
Mars"ın filmler de yapacağına değinen Muzaffer Yıldırım, senaryoların okunmaya başladığını söyledi. Yıldırım, œYılda 4-5 film yapmayı planlıyoruz dedi.
Türkiye"de kişi başına sinemaya gitme oranı yüzde 0.50 yani nüfusa oranlandığına yılda bir kez bile etmiyor. Avrupa"da ise bu oran yüzde 1.5-2 seviyelerinde. 1970"lerde yıllık sinema bilet sayısının 50 milyon olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi: œVideonun etkisiyle bu oranlar aşağıya indi. 86"ya kadar sinema yok gibiydi. Bu yıl kesilen bilet sayısının 40 milyon olması bekleniyor. Ancak, New York"ta Beş Minare ile Cem Yılmaz ve şžener şžen"in baş rolünü oynadığı Av Mevsimi iyi iş yaparsa, yıllık kesilen bilet sayısı 42 milyonu geçer. Ayrıca, Vay Arkadaş filmi de sürpriz yapabilir. Recep İvedik"in yeni filmi yapılmazsa 3-4 milyon seyirci kaybedebiliriz.

50 dolara üye olunacak spor salonları
2013"ün sonuna kadar şu anda 4 olan MAC spor salonlarının sayısını 20-25"e çıkartacaklarını belirten Muzaffer Yıldırım, œAyda 50 dolar verip üye olacağınız spor salonları açmayı planlıyoruz. Grup, en büyük büyümeyi spor salonlarından bekliyor. Dünyada bu tür küçük health club"lar çok yaygın. Üç yıl içinde spora 50-60 milyon dolar yatırım öngörüyoruz dedi.
Muzaffer Yıldırım, Avrupa"da kendi yatırımlarıyla en hızlı büyüyen şirket olduklarını belirterek, œHealth club"da da en hızlı büyüyen şirket olacağız dedi.
Türkiye"de 1.800 sinema salonu olduğunu, aynı nüfustaki ülkelerde salon sayısının 3.500-4.000 civarında bulunduğunu belirten Yıldırım œTürkiye"de de salon sayısı iki kat artacaktır. Türkiye"de 81 ilin 6-7"sinde sinema salonu yok. Bu şehirler genellikle Güneydoğu"da. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak bu illere de sinema götürmek istiyoruz. Sinemaya her yıl 10-15 milyon dolar yatırım yapmaya devam edeceğiz dedi.

şžehir oteli hayali var
şžehir oteli kurma hayallerinin olduğunu ifade eden Muzaffer Yıldırım, œBu ortaklıkla beraber sinerjimiz gelişiyor. İstanbul"da 3-4 bölgede yer bakıyoruz. şžehir otelini ˜nu" markasıyla yaparız diye konuştu.

Bölge radyoları açmayı planlıyor
Actera Group"un Süper FM, Metro FM, Joy FM ve Joy Türk"te ortaklığı olduğunu hatırlatan Muzaffer Yıldırım, özellikle bölge radyolarına yatırım yapabileceklerini belirtti.

Restoranlar zinciri     olacak
Birkaç yıl önce kurdukları ancak hisselerini sattıkları num num tarzı yeni konseptler de yaratmayı planladıklarını belirten Yıldırım, Marmaris Büfe tarzı yatırımlarının da olabileceğini söyledi. œYıldırım, satın almayı sevmiyoruz. Kendi yatırımlarımızı yapacağız dedi.
Milliyet/AYFER YILDIZ