Kripto Paralar

Mart ayına kripto paralar damgasını vurdu! Bir ayda Bitcoin yüzde 50, Ethereum yüzde 34 prim yaptı!

Küresel piyasalarda oldukça hareketli bir ayı geride bırakırken, mart ayında kripto paralar da rekor üzerine rekor kırdı. Bitcoin bir ayda yüzde 50 civarında artış gösterirken, Ethereum ise yüzde 34 oranında prim yaptı.ABD’de başlayan ve sonra Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizi endişeleri, merkez bankaları ve hükümetlerin aldığı önlemler ile artık durulsa da piyasalardaki belirsizlikler henüz ortadan kalkmadı

Mart ayı küresel piyasalardan gelen yoğun veri ve haber akışıyla birlikte oldukça hareketli geçti. ABD’de başlayan ve sonra Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizi endişeleri, merkez bankaları ve hükümetlerin aldığı önlemler ile artık durulsa da piyasalardaki belirsizlikler henüz ortadan kalkmadı.

Oldukça hareketli geçen mart ayında kripto paralarda da dalgalı bir seyir gözlendi. Sektör gelişmelerini değerlendiren Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, Bitcoin’in mart ayında 2023’ün en yüksek seviyesini gördüğünü, ancak ayın son gününde bu rekor seviyeyi koruyamadığını ve 27 bin 840 dolar seviyesinde seyrettiğini belirtti.

BİR AYDA YÜZDE 50 PRİM

Yavuz’un açıklamalarına göre, mart ayında kripto para piyasasının toplam değeri yüzde 12 oranında artış göstererek ayın en fazla kazandıranı oldu. Bitcoin mart ayında 19 bin 500 dolar seviyelerini kadar geri çekilmesine rağmen 2023 rekorunu kırarak yüzde 50 civarında artış gösterdi. Bitcoin 29 bin 180 dolar seviyelerine kadar yükseliş kaydederken, Ethereum’daki değer artışı yüzde 34 olarak gerçekleşti. Ayın son gününde ise Bitcoin’in 27 bin 840 dolar seviyelerinde hareketlilik gösterdiğini söyleyen Yavuz, Ethereum ise 1785 dolar seviyelerinden alıcı bulduğunu kaydetti.

SİSTEMİK RİSKLERE DİKKAT!

ABD’den gelen dördüncü çeyrek revize büyüme verisinin yüzde 2,6 olarak gerçekleştiğini ve bu rakamın beklentilerin altında olduğuna işaret eden Yavuz, büyüme verilerinde özellikle tüketici harcamalarındaki düşüşe dikkat çekti. ABD Hazine Bakanı Yellen’in bankacılık sistemindeki düzenlemelerin tekrar incelenmesi gerektiğine işaret eden açıklamalarına da değinen Yavuz, “Yellen,  Biden yönetiminin kripto paralardan kaynaklanan sistemik risk potansiyellerini incelemeye devam edeceğini söyledi. Ayrıca kripto varlıkların düzenlenmesine ilişkin yasa çkarılması zorunluluğuna da değindi” diye konuştu.

DOMİNASYON NEDİR?

Bu açıklamalar ve verilerin ardından ABD hisse senedi piyasalarının geçen haftayı pozitif kapattığını söyleyen Yavuz, kripto para piyasalarında ise ise bu sabah saatlerinde küçük geri çekilmeler gözlendiğini ifade etti. Bu geri çekilmeler sonucunda kripto piyasasının toplam değeri 1,13 trilyon dolar seviyelerinde hareketlilik gösterdiğini belirten Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, Bitcoin’in dominasyonunun yüzde 47,2, Ethereum dominasyonunun ise yüzde 19,3 seviyelerinde yer aldığını sözlerine ekledi.

Öte yandan dominasyon, kripto para birimlerinin performansının ölçülmesi açısından önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Eğer bir kripto para biriminin dominasyonu artarsa, bu, diğer kripto para birimlerinin piyasalarda daha az etkili olduğu ve yatırımcıların büyük oranda o kripto para birimine odaklandığı şeklinde yorumlanıyor.