Emlak Terimleri

Mart ayında ödenecek gayrimenkul vergileri 2022!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu vergilerin ilk taksitleri Mart ayı içerisinde ödeniyor. İşte Mart ayında ödenecek gayrimenkul vergileri 2022..Mart ayında ödenecek gayrimenkul vergileri her sene Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan vergi takvimi kapsamında yer alıyor

Gayrimenkuller için ödenen vergilerin ilk taksitinin Mart ayında yatırılması gerekiyor. Mart ayında ödenecek gayrimenkul vergileri her sene Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan vergi takvimi kapsamında yer alıyor. Mükelleflerin ilk taksit ödemelerini zamanında yapması gerekiyor. 

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mallar için Mart ayında ödenecek vergilerinarasında emlak vergisi, kira gelir vergisi ve çevre temizlik vergisi yer alıyor. İşte Mart ayında ödenecek gayrimenkul vergileri 2022...

1. EMLAK VERGİSİ

Emlak vergisi 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Vergi sadece konut ve işyerleri için değil, arsa ve araziler için de ödeniyor. Gayrimenkul sahipleri ödemelerini ilgili belediyeye giderek ya da online bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart'ta başlıyor. İlk taksit 31 Mayıs tarihine kadar ödenebiliyor. Verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.

EMLAK VERGİSİ ORANLARI

Gayrimenkul  Normal Yörelerde  Büyükşehir Belediyesi

Binalarda           Binde 2                    Binde 4

Meskenlerde      Binde 1                   Binde 2

Arazilerde          Binde 1                   Binde 2

Arsalarda           Binde 3                   Binde 6

2. ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ

Belediyelerin sunduğu temizlik vergilerinden yararlanan taşınmaz mal kullanıcılarından alınan Çevre temizlik vergisi konut ve işyerleri için ödeniyor. Emlak vergisinin aksine arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi mükellefi olunmuyor. Konutlarsa su faturalarına yansıtılan vergi yalnız işyerleri için ilgili belediyeye gidilerek ödeniyor.

Buna göre konutta su faturasının ödenmesi halinde çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor. İşyeri kiracısı ya da maliki ise vergi mükellefi olarak ödemeyi belediyeye yapıyor. Çevre temizlik vergisinin de ikinci taksiti Kasım ayında ödeniyor.

3. KİRA GELİR VERGİSİ

Kira gelir vergisi, konut ve işyeri kiralamalarından gelir elde edilmesi halinde ödeniyor. Konut kiralamaları için her sene istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen istisnanın altındaki gelirler için vergi mükellefi olunmuyor. Ancak işyeri kiralamalarında istisna sınırı olmaksızın vergi ödemesi çıkıyor.

Kira gelir vergisinin ilk taksit ödemesi 1 Mart'ta başlıyor. Vergi beyana dayalı olduğu için ayın 25'ine kadar beyanname verilmesi gerekiyor. İlk taksit ödemesinin ise en geç 31 Mart günü yatırılmış olması gerekiyor.
 

 

Sıfır oranlı emlak vergisi ne demek?

Sıfır oranlı emlak vergisi dilekçesi 2022!

Emekli oldum emlak vergisi ödeyecek miyim?