Ekonomi

Mart'ta kartlı ödeme tutarı yüzde 117 artarak 523 milyar TL'yi aştı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye genelinde Mart ayında kartlı ödeme tutarı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 117 arttı ve 523,2 milyar liraya çıktı.Açıklanan istatistiklere göre, Mart ayının sonunda Türkiye'deki toplam kart sayısı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17 arttı ve 354,4 milyona ulaştı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), bu yılın Mart ayında ilişkin istatistikleri açıkladı.

Açıklanan istatistiklere göre, Mart ayının sonunda Türkiye'deki toplam kart sayısı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17 arttı ve 354,4 milyona ulaştı. Kredi kartı sayısı yüzde 18 arttı ve 104,1 milyona, banka kartı yüzde 13 arttı ve 174,4 milyona, ön ödemeli kart sayısı da yüzde 27 artışla 75,9 milyona ulaştı.

Yine verilen detaylara göre, geçen ay kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla gerçekleştirilen toplam ödeme tutarı 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 117 arttı ve 523,2 milyar Türk Lirası şeklinde oldu. Söz konusu bu ödemelerin 416,8 milyar lirası kredi kartlarıyla, 97,9 milyar lirası banka kartlarıyla, 8,5 milyar lirası da ön ödemeli kartlarla yapıldı. Ayrıca yine verilen bilgiye göre, büyüme oranı kredi kartlarında yüzde 114, banka kartlarında yüzde 132, ön ödemeli kartlarda ise yüzde 113 şeklinde gerçekleşti.

En fazla artış hangi sektörde?

Paylaşılan detaylara göre, Mart'ta kartlarla yapılan ödemelerin sektör dağılımı masaya yatırıldığında geçen senenin aynı dönemine göre en fazla büyüme meydana gelen depremin de etkisiyle ve yüzde 191 artışla "dernek/sosyal hizmetler" sektöründe oldu. Söz konusu tutar 2,2 milyar Türk Lirası oldu.

Yine verilen bilgiye göre, artış oranı "araç kiralama-satış/servis/yedek parça" sektöründe yüzde 188 (23,2 milyar lira), "sigortada" yüzde 184 (22,8 milyar lira), "eğitim/kırtasiye/ofis malzemelerinde" yüzde 154 (11,8 milyar lira), "elektrik-elektronik eşya, bilgisayar" sektöründe ise yüzde 149 artış (41,5 milyar lira) şeklinde gerçekleşti.

Her 3 mağaza içi ödemeden 2'si temassız gerçekleşti

Açıklanan istatistiklere göre, kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya imkan sağlayan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 1 Temmuz 2022 tarihinde 750 TL'ye yükseltilmiş söz konusu bu tutarın üzerindeki işlemler temassız ve şifreli şekilde yapılabiliyordu. Kullanıcılar, bu uygulama ile artık daha yüksek tutarlı ödemeleri de çok daha hızlı ve kolay bir biçimde gerçekleştirmeye başladı.

Geçen ay temassız ödeme adedi 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 40 arttı ve 662 milyona ulaştı. Mart ayında mağaza içi yapılan kartlı ödemelerin yüzde 70'lik kısmının, yani her 3 ödemeden 2'sinin temassız yapıldığı belirtildi. Günlük temassız ödeme adedi ise 21 milyonu aştı.

Yine verilen bilgilere göre, söz konusu temassız ödemeler yalnızca kart kullanıcılarına değil iş yeri sahiplerine de büyük kolaylıklar sağladı. İş yeri tarafında da temassız dönüşüm hızla sürerken,, her 5 terminalden 4'ünde temassız ödeme gerçekleştirilebiliyor.

Ziraat Bankası ile akaryakıt alışverişlerinde kazanın! Akaryakıt alışverişine 75 TL hediye!

Kredi kart sahiplerine müjdeli haber! Yüksek mahkeme öyle bir karar verdi ki, herkes yararlanacak!

Kredi kartı borcunu düzenli ödeyenlere müjde! 15 bin TL geri ödenecek!