MASKO eski yönetim binasını otel yapacak!
MASKO'nun yeni projelerle daha güçlü yapıya kavuşacağını söyleyen MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Erdoğan ''17 katlı ve 22 bin metrekare kapalı alana sahip bir otel yapmayı düşünüyoruz'' dedi.
MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Erdoğan ''Türkiye'nin mobilya ihtiyacının yüzde 45'ini tek başına karşılayan İstanbul Mobilya ve Ahşap Eşya İmalatçıları Site İşletme Kooperatifi'ni (MASKO) yeni projeler ile daha güçlü bir yapıya kavuşturacağız. Bölgemize global ölçekte prestij kazandıracak projeler üzerinde duruyoruz. Bu kapsamda MASKO yönetim binasının içinde yer alan alışveriş merkezinde önemli çalışmalara imza attık. Hatırlanacağı üzere 27 bin metrekarelik bir alanın bulunan AVM, daha önce atıl vaziyetteydi ve yaptığımız çalışmalarla burasını iki yılda önemli bir ticari potansiyele erişti. Bu projenin ardında yönetim binamızı da buraya taşıdık.
Eski yönetim binamızın olduğu alanda da ihracatımızı artırmak, yurtdışından gelen müşterilerimize avantajlı bir konaklama imkanı sunmak için 17 katlı ve 22 bin metrekare kapalı alana sahip bir otel yapmayı düşünüyoruz. Altyapı çalışmalarına başladığımız projenin takribi 75 milyon liraya mal olmasını bekliyoruz. Bu projeyle global çapta MASKO'nun imajını yükseltmenin yanı sıra MASKO'yu içinde sosyal tesislerin, düğün salonlarının, gelinlikçilerin, kuyumcuların yer aldığı ve saat 22.00'a kadar açık kalmasını sağlamayı hedefliyoruz.
Böylece yurtdışından gelen müşterilerimiz gündüzleri MASKO dışındaki işlerini hallederken, akşamları da MASKO 'dahem işini yapacak hem de dinlenebilecek.
MASKO Mobilya Kenti, aksesuar, bahçe mobilyası, modern mobilya, avangard, klasik, avize, halı, züccaciye gibi aklınıza gelebilecek bir ev ya da ofisin bütün ihtiyaçlarını kaşılayabilecek çeşitliliğe sahip bir açık hava mobilya fuar alanı. Toplam 350 dönüm arazi üzerine kurulan MASKO'nun 480 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor. İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin mobilya ihtiyacının yüzde 60'ını tek başına karşılayan bölgemiz, Türkiye genelincdeki ihtiyacın ise yaklaşık yüzde 45 ila yüzde 50'sini karşılıyor. Üretimin yaftıı sıra bölgemiz, Türkiye'nin yıllık ortalama 2 milyar doları bulunan mobilya ihracatından da yüzde 10 pay alıyor. Şu anda doluluk oranı yüzde 100'e ulaşan MASKO'da 540 firma faaliyet gösteriyor. 778 mağazanın yer aldığı MASKO'nun aynı zamanda 610 üyesi bulunuyor. Ayrıca butik ve kupon mobilya imalatı yapan firmaların imalathaneleri de bölgemizde yer alıyor. Doğrudan 5 bin kişinin istihdam edildiği bölgemizde, bu sayı çalışanların aileleriyle birlikte yaklaşık 20 bin kişiye ulaşıyor.
İnşaat projelerine özel üretim yapıyoruz
Mobilya sektörü kırılgan bir yapıya sahip olduğundan ekonomideki sıkıntıları yakından hissediyor. Haliyle 2015 yılında iç ve dış pazarda yaşanan sosyal, siyasal ve ekonomik olaylar hem Türkiye mobilya sanayine hem de MASKO olarak bizlere olumsuz yansıdı. 2016 yılında da etkisini hissettiren ekonomideki olumsuz hava şartları turizm gibi diğer sektörlerde olduğu kadar mobilyada büyük oranda bir kayba neden olmadı. MASKO Mobilya Kenti olarak iç ve dış pazara yönelik gerek perakende, gerekse proje bazlı satış ve imalatımızın, bugünkü ekonomik şartları göz önüne aldığımızda, başarılı bir şekilde sürdüğünü söyleyebiliriz. Özellikle son zamanlarda inşa edilen çok amaçlı ev ve iş yerleri, rezidanslar ciddi bir pazar oluşturuyor ve MASKO olarak buralara yönelik özel üretim yapıyoruz. Son dönemde daha çok perakende şeklinde ihracat yapıyoruz. İhracat noktasında daha önce yapılan hatalı mal gönderme, ürün ambalajlamasının iyi yapılamaması gibi nedenlerden dolayı Türk mobilyası istediği yerde değil. Bu hatalardan dolayı küresel pazarda prestij kaybı yaşadık ve bu gün bile bunu tam olarak kırabilmiş değiliz. Bunun için bünyemizdeki firmaları sürekli uyarıyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmalarla müşteri şikayetlerini yok denecek kadar az bir seviyeye indirdik. Bu çerçevede üretici ve tüketici arasında köprü vazifesini gören MEP Projesi'ni de (MAKSO Müşteri Güvence Belgesi) hayata geçirdik. Şu anda 200 firma MASKO Müşteri Güvencesi yani alışverişin MASKO yönetiminin garantisi altında olduğunu gösteren belgeyi almış durumda.
İhracatı ikiye katlamak istiyoruz
Genellikle Türk cumhuriyetleri, Afrika ve Arap ülkeleri gibi pazarlara ihracat yapıyoruz. Son dönemde özellikle Azerbeycan'daki develüsyonun yüksekliği, Nijerya hükümetinin mobilya alımına yüksek vergi koyması, Lübya'daki iki başlılık ve Irak'taki olaylar nedeniyle buralara yapılan ihracatta sıkıntı var. Ancak bu ülkeler hala perakende ihracat yaptığımız pazarların başında geliyor. Önümüzdeki yıllarda Güney Afrika ülkelerine yöneleceğiz. Azerbaycan'da bir toparlanma söz konusu. Bunların yanı sıra Türk cumhuriyetlerine ihracatımız devam ediyor. Dubai ve bazı Arap ülkelerinde firmalarımız otel ve restuarant gibi proje bazlı çalışmalar yapıyor. Ayrıca ihracatımızı artırmak adına yönetim olarak son dönemde yurdışında yoğun bir fuar katılım ve tanıtım çalışması yürütüyoruz. Bu çerçevede Dubai fuarına katıldık, Sırbistan fuarına katılmak için ise hazırlıklarımız sürüyor. Yine Afrika ülkelerine yönelik bir dizi ziyaretimiz olacak. Buralarda MASKO tanıtım büroları açmayı düşünüyoruz. Böylece mevcut ihracatımızı iki katına çıkarmak istiyoruz. Ancak bunu gerçekleltirmek için de global çapta ekonominin rayına girmesi, yaşanan siyasi ve sosyal karışıklıkların azalması gerekiyor'' dedi.
Dünya