08 / 09 / 2024

MASKO ihracatı artırmak için hükümet nezdinde kolları sıvadı

MASKO ihracatı artırmak için hükümet nezdinde kolları sıvadı

MASKO, ekonominin en önemli karar merkezi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaret etti



Dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO, ekonominin en önemli karar merkezi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaret etti.  Bakan Çağlayan ile mobilya sektörünün sorunlarını paylaşan MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, kriz ortamında Türk mobilya ihracatının artırılması için taleplerini sıraladı. Karcı, krizde müşteri memnuniyetini artırmayı hedefledikleri MASKO Exclusive Project (MEP)'i de hayata geçirdiklerini ve bunun sektörde ilk olduğuna dikkat çekti.

Çeyrek asrı geride bırakan MASKO Mobilya Kenti Yönetimi, 6 Kasım Cuma günü Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaret etti. MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı'nın yanı sıra Yönetim Kurulu'nun diğer üyeleri olan Önder Toksoy, Erdeniz Yıkılmazsoy, Mehmet Mutlu ve Kadir Gürler ile Denetim Kurulu üyeleri Mustafa Çağlar ve Sedat Şahinoğlu, Bakan Çağlayan'a Türk mobilya sektörü, MASKO'nun çalışmaları ve ihracat için hükümetten beklentilerini içeren kapsamlı bir rapor sundular. 

MASKO yönetimi, mobilya sektörünün temel problemlerini Bakan Çağlayan'a ileterek, KDV indirimi ile birlikte 6 ay gibi bir sürede mobilya sektöründe ciddi bir canlanma yaşandığını belirtti. MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “KDV indiriminin son ermesiyle iş hacminde düşüş yaşadık. Tabii yeni çalışmalara başladık. “Neler yapmalıyızın yanıtlarını arıyoruz. Müşteriler için çalışmalarımız oluyor. Bunun yanı sıra yurt dışı çalışmalarına da önem vermeye başladık. İç pazardaki sıkıntılar ortada. MASKO'nun bundan sonraki amacı ise yurt dışında da çalışmalara ağırlık vermektir. Afrika pazarını MASKO'ya getirdik. Nijerya, Etiyopya gibi ülkelerden müşterilerimiz oldu. İran, Irak ve Rusya da MASKO'dan mobilya alıyor. Yabancıların ilgisini daha da ileriye taşıyacağız” açıklamalarında bulundu. 

“Alternatif projeler geliştirdik”

Karcı, Devlet Bakanı  Zafer Çağlayan'a, global krizden dolayı tüm sektörlerde bir güvensizlik yaşandığına dikkat çekerek, bu güvensizliği asgariye çekebilmek için çalışmalar içerisine girdiklerini ve bunun sonucunda da MASKO Exclusive Project (MEP)'i hayata geçirdiklerini belirtti. Karcı, Bakan Çağlayan'a 130 milyar dolar olan Türkiye genel ihracat oranının, 1,3 milyar dolarını mobilya sektörünün karşıladığına dikkat çekerek, MASKO'nun Türk mobilya ihracatının yüzde 15'ini sağladığını da belirtti. MASKO'nun Serbest Bölge olmasına dair Sayın Bakanın görüşlerini alan Karcı, dünya çapında krizle birlikte genel olarak mobilya sektörü ihracatının yüzde 35 gerilediğini dile getirdi. Karcı, sektörün önünün yine de ihracatla aşılacağına dikkat çekerek “MASKO Mobilya Kenti, sosyo-coğrafik konumu ile bir fuar alanı gibi çok özel bir yerde bulunuyor. Ayrıca ihracatı artırmak için ihtiyaç olacak her türlü tesisi kısa sürede harekete geçirebilecek potansiyel kaynaklara sahip” dedi. Karcı, tekstil ve otomotiv sektörleri düşünüldüğünde, ihracatta 3. sektör olarak mobilya sektörünü gördüklerini belirterek, “Mobilyacılar olarak çok kısa sürede 5 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz. Artık sektörümüzde ikinci bir dip beklemiyoruz” açıklamalarında bulundu

İhracata yönelik tanıtım

Kısa zamanda, az hasarla krizden çıkmanın önemli olduğuna dikkat çeken Karcı, “Yeni pazarlar, yeni sistemler getirerek insanlara paralarını güvenle harcayabilecekleri ortamların oluşturulması ve hazırlanmasını amaçlıyoruz. Doğru kampanyalarla, tüketicinin doğru harcamalar yapması sağlanabilir. Çeyrek asrı geride bırakan MASKO Mobilya Kenti olarak, sözü edilen sorunlar karşısında stratejiler geliştirerek özellikle dış pazar olmak üzere iç pazar için de tanıtım çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi. 

‘Çalışmalara başlayacağız'

MASKO Mobilya Kenti Yönetimi'nin ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, mobilya sektörünün sorunları ile ilgili çalışmalarda bulunduklarını ve MASKO'nun her bir talebini ayrı ayrı değerlendirerek hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacaklarını belirtti. Çağlayan ayrıca, MEP Projesi'nin ilk olması ve müşteri memnuniyetini ön planda tutuyor olmasından ötürü MASKO'yu tebrik ederek gerçekleşecek sertifika törenine katılmaktan mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.


Geri Dön